szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt két évben a kormány padlógázzal száguld előre egy zsákutcában, miközben sikerült betetőzniük a rendszerváltozás kudarcát - értékelte a kabinet első félidejének tevékenységét LMP-s szemszögből Jávor Benedek. A frakcióvezető az MTI-nek adott interjújában azt mondta, pártjuk nagyobb teret akar szentelni az utcai politizálásnak, miközben a korrupciós ügyek felderítésére koncentrálnak.

Jávor Benedek szavai szerint jelenleg egy dilettáns gazdaságpolitika csapdájában vergődik az ország, amit a kormányerők politikája ráadásul ketté is szakított, annak érdekében, hogy egy szűk elitnek kedvezhessenek. Hozzátette, hogy eközben egy sokmilliós réteget kiszorítottak a társadalmi mobilitásból és az oktatásból, a szociális ellátórendszerek megkurtításával és a gazdasági krízishelyzet fokozásával pedig lehetetlen helyzetbe hoztak.

A politikus azt, hogy az elmúlt két év a "rendszerváltozás kudarcának betetőzése", mert a társadalom széteséséhez vezető folyamatok, például a társadalmi különbségek növekedése, a vidék leszakadása és a demokratikus intézmények lerombolása "végső soron az Orbán-kormány tevékenységével jut el a csúcsára". A kabinet hátat fordított a demokratikus alapintézményeknek és nekilátott azok szisztematikus leépítéséhez - mondta a politikus.

Jávor Benedek azt is megjegyezte, hogy miközben a kabinet a közélet minden szegmensét saját ellenőrzése alá vonja, megpróbálja korlátozni az ellenzék tevékenységét. A parlamenti munkát kiüresítették, a jogalkotást a házszabály alapján kiszolgáltatták a kormány kényére-kedvére, a házelnöknek széles körű lehetőségeket biztosítottak az ellenzék "piszkálására", miközben egy múlt heti javaslattal megpróbálják felszámolni az ellenzéki pártok működésének pénzügyi alapjait - tette hozzá.

A rommá adózott ország

A kormányzat az egyébként is nehéz helyzetben lévő magyar gazdaság utolsó tartalékait is kimerítette, a jelentős adócsökkentés ígérete ellenére "rommá adóztatta az országot, miközben csúcsra járatta a korrupciót" - mondta Jávor Benedek. "Egy olyan dilettáns gazdaságpolitika megvalósulásának vagyunk tanúi, aminek a jelképe Matolcsy György, aki annak ellenére érinthetetlen, hogy már a Fidesz mögött állók is kimondták az alkalmatlanságát" - jelentette ki.

Meglátása szerint hiányzik a kiszámítható jogszabályi környezet, naponta vezetnek be átgondolatlan adókat, a vállalkozások és családok nyakába új és új terheket raknak. "A rendszer egyedüli haszonélvezője az a Fidesz közeli gazdasági oligarchakör, amelyik arra szakosodott, hogy felszívja az állami megbízásokat, amivel lenyeli a forrásokat a magyar vállalkozások elől és amely a családi gazdálkodók elől is viszi a magyar termőföldet" - mondta. Hozzátette, hogy mindennek eredményeként a gazdaság recesszióba fordult, a beígért egymillió munkahely helyett ma félmillióan munkanélküliek, a vidéki Magyarország pedig végleg leszakad.

Orbán nem érti az EU-t

A külpolitikai lépéseket értékelve azt mondta, hogy Orbán Viktor nem érti, hogyan működik az EU. Szavai szerint a kormány minden létező felületen konfliktusokat generált, sokszor olyanokban is, ahol előre lehetett látni, hogy esélye sincs megnyerni. Ilyennek nevezte az MNB körül folyó "teljesen felesleges háborúskodást", ami szerinte késleltette az IMF tárgyalásokat, ezért körülbelül ötvenmilliárd forintjába került az adófizetőknek.

"Az ország páriává vált és hosszú időre elszigetelődött a nemzetközi közösségtől", ami azért is rendkívül káros, mert elveszítettük az a lehetőséget, hogy a valóban fontos ügyekben, mint például a Magyarország számára veszélyes fiskális paktum, a szövetségesekkel együttműködve sikeresen fel tudjunk lépni - jelentette ki.

Képesek leváltani a kormányt?

Az LMP elmúlt két évére áttérve azt mondta, friss pártként sikerült stabilizálni a helyzetüket, kialakítottak egy olyan - számítása szerint - kilenc-tízszázalékos szavazói bázist, amelyik nem pusztán az újdonságuk, hanem a valós tevékenységük miatt szavazna rájuk. A következő két esztendőben olyan alternatívát kell felmutatni, amelyikről a választók látják, hogy képes leváltani a kormányt és végre értelmes megoldásokat kínál az ország problémáira - hangsúlyozta.

Az LMP erősen koncentrál a korrupciós ügyekre, mert ez a kabinet, amelyik azzal az ígérettel kapott kétharmadot, hogy véget vet a korrupt szocialista kormányzat tevékenységének "gyakorlatilag csúcsra járatta és rendszerszintre fejlesztette a korrupciót, mert az állami pénzek és a kormányközeli cégek összekapcsolása már is megtörtént".

Az LMP napvilágra került belső problémáiról beszélve azt mondta, hogy egy, az Országgyűlésen kívüli erőből kellett professzionális parlamenti párttá válniuk, és ez óhatatlanul szervezeti konfliktusokat okozott. Hozzátette, hogy mára sikerült rendezni ezeket a belső feszültségeket és úgy ítélte meg: az LMP az elmúlt hónapokban kezd magára találni.

Végül közölte, már elkezdtek felkészülni a 2014-es választásokra, dolgoznak a jelöltállítási szabályzaton és az eljárásrendeken. Hozzátette, nem érdemes elkapkodni a jelöltállítást, véleménye szerint ezt 2013 közepe körül lesz érdemes lefolytatniuk, de végső döntést a párt erről még nem hozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rabló tartotta rettegésben a kál-kápolnai vasútállomás utasait

Rabló tartotta rettegésben a kál-kápolnai vasútállomás utasait

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Mucsi Zoltán elmeséli, hogyan született a fékevesztett káromkodásba torkolló villanyszerelős jelenet

Mucsi Zoltán elmeséli, hogyan született a fékevesztett káromkodásba torkolló villanyszerelős jelenet