szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megválasztotta frakcióvezetőnek Rogán Antalt a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja keddi ülésén - jelentette be a leköszönő frakcióvezető, Lázár János. Rogán június 1-jei hatállyal lemond fővárosi közgyűlési mandátumáról, V. kerületi polgármesteri posztjáról azonban nem, és egy ideig megtartja parlamenti gazdasági bizottsági elnöki tisztségét is.

Lázár János közölte: más jelölt nem volt a posztra. "A döntés meggyőző és egyértelmű volt" - mondta Lázár, hozzátéve, hogy Rogán Antal június 2-án veszi át a képviselőcsoport vezetését két évre.

A Magyar Nemzet kedden azt írta: Lázár János, aki a Miniszterelnökség vezetését veszi át Varga Mihálytól, foglalkozhat majd az uniós pénzekkel, nála lesz az "uniós kasszakulcs". Ezzel kapcsolatban kérdésre válaszolva Lázár közölte: "még válogatja, melyik kulccsal mit csinál". Hozzátette: a következő két hétben derül ki, hogy pontosan mi lesz a feladata, erről Orbán Viktor fog dönteni.

Közölte: a koordinációs jelleget erősítik majd a Miniszterelnökségen és a hivatal szerepe és a miniszterelnökségi modell is változni fog. A szociális deficitcsökkentés az ő feladata is lesz, a cél az lesz, hogy "világos pályát és jövőt tudjanak mutatni sok család számára".

Rogán Antal azt mondta, a Fidesz-frakció az elmúlt két évben az ország problémáira koncentrált, a következő két évben pedig az átlagemberek gondjaira kell összpontosítania. "A józan ész alapján gondolkodom" - fogalmazott a politikus. Bejelentette: június 1-jei hatállyal lemond fővárosi közgyűlési mandátumáról. A politikus közölte: V. kerületi polgármesteri posztjáról nem mond le, és egy ideig megtartja parlamenti gazdasági bizottsági elnöki tisztségét is, amíg a frakció másképp nem dönt.

Rogán azt is elmondta, hogy július végén reményeik szerint lezárul a túlzottdeficit-eljárás Magyarországgal szemben. Ez lenne az igazán komoly változás, mert "súlyos örökségtől lehet majd megszabadulni" - mondta a Fidesz új frakcióvezetője.

Arra a kérdésre, hogy exporttevékenységet folytató cégek kaphatnak-e majd mentességet a pénzügyi tranzakciós illeték alól, Rogán Antal azt válaszolta: szeretnének minden érvet megfontolni, de "most sem a gazdasági érdekcsoportok véleményére vagyunk kíváncsiak". Fontosnak nevezte, hogy az ország külső gazdasági teljesítménye tovább tudjon javulni, így erre a szempontra szerinte mindenképpen figyelni kell. "Azt szeretnénk, ha ez az adó a pénzügyi spekulációt érdemben és tényleg adóztatná" - jelentette ki, megjegyezve, hogy több olyan módosítási szándék is felmerült a bankok részéről, amelyeket "valószínűleg így, változatlan formában" nem tudnak figyelembe venni, de a konzultációra készen állnak.

A jegybanktörvény módosítását firtató felvetésre Rogán Antal kifejtette: a Ház előtt fekvő jegybanktörvény-módosítás gyakorlatilag a brüsszeli bizottság kéréseinek, kérdéseinek megfelelően lett kialakítva. Ha vannak más szempontok, akkor azokat vagy egy másik törvénymódosítás során, vagy a jelenlegi jogszabály-változtatás utolsó szakaszába kell beilleszteni - jelezte.

Miniszterelnökségi forrásból a hvg.hu úgy tudja, hogy a héten lesz döntés arról, hogy az Orbán Viktor körüli kommunikációban milyen változások történnek. Mint ismert: Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője június 1-től a miniszterelnök nemzetközi kapcsolataiért felelős államtitkári posztot fogja betölteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét