szerző:
hvg.hu

Már a tárgyalás előtt elkezdi szétcincálni az ellenzék a kormány jövő évi költségvetési tervezetét. Döntenek az egészségügyi salátatörvényről, és az államfő által visszaküldött törvényekről.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Lezárjuk a közvetítést

A képviselők számos törvényjavaslatról döntenek, így az egészségügyi salátatörvényről is. Mindezekről a hvg.hu is beszámol, de folyamatos tudósításunkat befejezzük.

Hoffmann szerint a fiatalok értik őt

Az LMP is a be nem töltött felvételi helyekről faggatja Hoffmann Rózsát. A hírek szerint ugyanis a meghirdetett kerethez képest jóval kevesebben jelentkeztek természettudományos képzésekre.

Hoffmann Rózsa most sem tudott újat mondani, megismételte, a felvételizőknek elég idejük volt dönteni. Sőt, szerinte a fiatalok megértették a kormány célját. Az oktatási államtitkár szerint nem megy gyorsan a műszaki képzések népszerűvé tétele, de a következő években egyre többen fognak ezekre a helyekre jelentkezni.

Orbán Viktor válaszára várnak

Az LMP és a Jobbik is a miniszterelnöktől vár választ. Orbán Viktor nincs a parlamentben, így két hét múlva kell válaszolnia a kormányfőnek.

Rendőrökkel kísértetnék vissza az iskolakerülőket

A Fidesz-frakció bővítené a rendőrök hatáskörét azzal, hogy megállíthassák és visszakísérhessék az iskolába azokat a 14 év alatti fiatalokat, akik iskolaidőben az utcán vannak és iskolai távollétüket nem tudják igazolni – erről Rogán Antal frakcióvezető számolt be hétfői sajtótájékoztatóján. A politikus közlése szerint a képviselőcsoport hosszas vitát folytatott a kérdésről és végül úgy döntöttek: javasolják a kormánynak, hogy fontolja meg a rendőrök jogkörének bővítését, illetve tegye meg az ezzel kapcsolatos jogszabály-előkészítő lépéseket.

Jobbik: közeleg a sárga veszedelem

Közeleg a sárga veszedelem – mondta Z. Kárpát Dániel a tranzakciós illetékre utalva. A jobbikos képviselő arról beszélt, hogy a kormány hagyja, hogy a bankok a lakosságra háríthassák át a terheket.

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a kormány nem játszik senkivel, majd felsorolta, hogy az elmúlt évben a szocialisták hányszor játszottak a magyar emberekkel. "Nem volt könnyű az elmúlt két év, és nem könnyű ezeket a lépéseket megtenni" – mondta.

Hoffmann nem tudta megmondani, mi lesz

Nem válaszolt érdemben az oktatási államtitkár, csak általánosságokat mondott: tavalyig a hallgatók kívánsága alapján történtek a felvételik, ezen változtattunk. A gazdaság igényei határozzák meg, hány helyet finanszíroz az állam – válaszolta Hoffmann Rózsa.

Az oktatási államtitkár szerint arra a kérdésre, hány hely marad betöltetlen, még nem lehet válaszolni. Ugyanakkor azt mondta, nagy valószínüséggel be fogják tölteni ezeket a helyeket. Szerinte még nem született arról döntés, hogy a betöltetlen helyekkel mit kezd a kormány.

Nem jelentkezett elég diák

A felsőoktatási felvételivel újabb gondok vannak – mondta Hiller István felszólalásában arra utalva, hogy sok meghirdetett helyet nem tudnak betölteni a felsőoktatási intézmények. Hány hallgatói helyet nem tudnak betölteni? Átcsoportosítják-e ezeket a helyeket? Meghirdetnek-e bővített pótfelvételit? – ezeket a kérdéseket tette fel Hiller Hoffmann Rózsának.

Vadai: nem érdemes a nyilas söpredékkel összebútorozni

Vadai Ágnes szerint "nem érdemes a nyilas söpredékkel összebútorozni néhány szélsőjobbos szavazatért". A DK képviselője szerint pofátlanság amit a Fidesz művel, hogy újraéleszti a Horthy-kultuszt.

"A Nemzeti alaptanterv nem nyilas, mérleg"

A Demokratikus Koalíció képviselői is interpellálhatnak, hiszen havonta egyszer ezt megtehetik. A Nemzeti alaptantervben (Nat) Nyirő József és Wass Albert is helyet kaptak – mondta Molnár Csaba. A DK képviselője Villont hozta fel példaként, aki ugyan nagy költő volt, de mégis csavargó volt, arra, hogy kétes hírűek is szerepelnek a Natban, de mivel mások elismerik őket, ezért joggal szerepelnek a tananyagban. De Nyirőről és Wassról a kortársak is azt mondják, hogy középszerűek.

A Nemzeti alaptanterv nem nyilas - mondta az EMMI államtitkára. Halász János szerint Wass Albert írásai irodalmi értéknek mondhatók. Nyirő Gyula pedig a XX. századi irodalmi nyelv megújítója.

Az államtitkár megjegyezte, amennyiben a képviselők nyilas alatt a tanterv horoszkópjára voltak kíváncsiak, akkor azt mondom, nem nyilas, hanem mérleg.

Házszabálytól eltéréssel fogadhatják el a jegybanktörvény módosítását

A Fidesz-frakció kezdeményezi, hogy a jövő héten házszabálytól való eltéréssel fogadja el az Országgyűlés a jegybanktörvény módosítását, amelyet a kormány terjeszt a parlament elé – közölte Rogán Antal frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján. Kérdésre válaszolva Rogán Antal a módosítás lényegét úgy foglalta össze: a Monetáris Tanács érdemi kérdésekben döntéshozói helyzetben marad, de a végrehajtást nem vonhatja magához, az a jegybank vezetését illeti. A politikus szerint a törvény elfogadása az utolsó akadály, aminek el kell hárulnia ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalappal folyó tárgyalások érdemben elkezdődjenek.
1 2 3 4

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa