szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Kromofággal öntötték le az Egymásért Alapítvány ügyében vesztegetéssel gyanúsított Jakubinyi Róbert fiának két autóját hétfőre virradóra – értesült a hvg.hu. A két járműben mintegy négymillió forint kár keletkezett. A Dunakeszi Rendőrkapitányság rongálás miatt indított nyomozást.

Mára virradóra Jakubinyi Róbert egyik fiához betörtek, s a család két autóját kromofággal öntötték le – értesült a hvg.hu. Az ügyben a Dunakeszi Rendőrkapitányság indított eljárást rongálás miatt ismeretlen tettessel szemben – közölte a hvg.hu-val a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Elmondta, egyelőre a kár pontos összegének a megállapítását végzik kollégái.

Az éjszakai incidenst, a két autó megrongálását, Jakubinyi Róbert hozzátartozói ellen követték el a hvg.hu tudomása szerint. Szerintük a fenyegetés célja az lenne, hogy az előzetes letartóztatásban lévő férfi ne beszéljen a botrányokba, s büntetőeljárásba keveredett Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyeiről. Jakubinyi Róbertet, több hónap Ausztriában töltött kiadatási őrizet után néhány napja gyanúsították meg vesztegetéssel. Mint beszámoltunk róla, a Központi Nyomozó Főügyészség az Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetőjének, Földesi-Szabó Lászlónak egykori barátját és üzlettársát vesztegetéssel gyanúsítja.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerint ugyanis a kiemelten közhasznú társadalmi szervezetben szerepet vállaló Gyarmati György, aki a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH – ma Alkotmányvédelmi Hivatal) főosztályvezetője volt, meg nem nevezett társaival együtt pénzért elsimították Jakubinyi néhány büntetőügyét. Mindezt Földesi-Szabó vallomása alapján gondolják így az ügyészek. A hvg.hu információi alapján a volt alapítványi vezető „dalolásához”, aki az Egymásért Alapítvány ügyét tárgyaló parlamenti bizottság előtt még titoktartásra hivatkozva zárkózott el a beszámolótól, hozzájárulhatott, hogy a bíróság első fokon csempészet és sikkasztás (mintegy kilencszázmillió forint) vádja miatt hét év szabadságvesztésre ítélte.

Súlyos vádak Földesi-Szabótól

A sajtóban megjelentek szerint Földesi-Szabó László azt vallotta, hogy az alapítvány ötletgazdája nem ő, hanem Jakubinyi Róbert volt. Továbbá elárulta, hogy a titkosszolgálati vezetőktől azt kérték, hogy simítsák el a számukra fontos büntetőügyüket, vagy például érjék el, hogy egy vidéki vámügynökség ne szűnjön meg. A volt rendőrtiszt szerint ebben az NBH vezetői partnerek voltak.

Földesi-Szabó László
©

Földesi-Szabó vallomása szerint Galambos Lajos, akkori főigazgató mintegy 150 millió forintot, Gyarmati György, akkori főosztályvezető 100 millió forintot, Simon Ibolya, a hivatal akkori jogásza pedig több hónapon keresztül havi 1-1,5 millió forintot kapott. Az alapítvány vezetője azt sem hallgatta el, hogy kapcsolatban állt Szilvásy György akkori titokminiszterrel is, akinek testvérét az alapítványnál foglalkoztatták, továbbá a másik testvére által irányított kórháznak az alapítvány támogatást nyújtott.

Azt írták, az alapítvány kuratóriumának tagjait érdekelni kezdte a politika, így Lendvai Ildikó, az MSZP volt frakcióvezetőjének kérésére Juhász Ferenc honvédelmi miniszter egy esetleges pártalapításról tárgyalt Jakubinyivel. A férfinak sikerült Veres János akkori pénzügyminiszterrel is kapcsolatot létesítenie, amiről hangfelvétel is készült.

Nem mindenki örülne Jakubinyi vallomásának?

Hogy erről Jakubinyi Róbert mit állít, egyelőre nem tudni. Az mindenesetre érdekes, hogy valakinek, valakiknek nem állhat érdekében, hogy elmondja a verzióját. Beszélhetne például arról, hogy Földesi-Szabó László vallomásából mi igaz, mi volt az alapítvány szerepe, vagy hogy a CBA vezetői – mint megírtuk – miért adtak több százmillió forintot a szervezetnek, a legnagyobb magyar élelmiszerlánc vezetőivel milyen kapcsolatban álltak, vagy elárulhatná a BKV rejtélyes százmillió forintjának az útját is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Blikk: három ügyben is nyomoznak Jakubinyi Róbert ellen

A Blikk úgy tudja, hogy három ügyben is nyomoznak Jakubinyi Róbert ellen, ezek egyikében érintett Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt vezetője, aki a gyanú szerint csalási ügyből mosdatta ki Jakubinyi Róbertet. Az Index szerint Galambos esetében az államellenes bűncselekmény gyanúja leginkább a Mollal kapcsolatos titkos tranzakciók miatt jöhet szóba, a Magyar Nemzet szerint pedig hazaárulással gyanúsíthatta meg a katonai ügyészség a volt főigazgatót.

MTI Itthon

MN: Földesi-Szabó elárulta, ki mennyi pénzt kapott

Az Egymásért alapítványon keresztüli pénzlenyúló "hálózat" nem működhetett volna a polgári elhárítás akkori vezetőinek jóváhagyása és a nagypolitika tudta nélkül - a Magyar Nemzet szerint erről vallott Földesi-Szabó László, az alapítvány csempészet és sikkasztás vádjával 2010 decemberében első fokon hétéves szabadságvesztésre ítélt volt vezetője.

MTI / hvg.hu Itthon

Földesi-Szabó mentelmi jogát felfüggesztette az OVB

Öt képviselőjelölt mentelmi jogát függesztette fel az Országos Választási Bizottság (OVB) az áprilisi országgyűlési választás kampányában, mert a jelölt ellen folyó büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény nem volt összefüggésben a választással. Ugyanakkor az OVB három képviselőét fenntartotta. Egyikük, Tőzsér József esetében az ügyeiben eljáró két bíróság közül csak az egyik fordult az OVB-hoz.

Csikász Brigitta Itthon

Az ügyészség Földesi-Szabó mellett. Megalkudtak?

Szokatlan módon maga az ügyészség is kérte az Egymásért Egy-Másért Alapítvány csempészetért első fokon hét évre elítélt kurátora, Földesi-Szabó László házi őrizetbe helyezését. A hatóság indítványának szövege pedig – a hvg.hu tudomása szerint – a védőével igencsak megegyezik. Az ügyészség hozzáállásából arra is lehet következtetni, hogy Földesi-Szabó esetleg alkut kötött.

Hírszerző/FH Itthon

Hét év börtönt kapott Földesi-Szabó László

Hét évi börtönre ítélte első fokon a Fővárosi Bíróság Földesi-Szabó Lászlót, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumi elnökét, egykori rendőrtisztet csempészet és sikkasztás miatt. Földesi-Szabó a tárgyalás közben elhagyta az épületet, elrendelték előzetes letartóztatását.

Csikász Brigitta Itthon

Százmilliók mentek a CBA-vezérektől Földesi-Szabóékhoz?

Több százmillió forinttal támogatta az egyik legjelentősebb magyar üzletlánc, a CBA a csempészési ügybe és immár vesztegetés gyanújába keveredett Egymásért Egy-Másért Alapítványt. Legalábbis ez utóbbi nyilvántartása szerint. A szerkesztőségünk birtokába került papírok szerint a CBA-csoporthoz tartozó vállalkozások mintegy 670 milliót adományoztak a szervezetnek. A CBA részéről egyrészt nem tudtak, másrészt nem akartak nyilatkozni.

MTI Itthon

Egymásért-ügy: Földesi-Szabó ártatlannak vallotta magát

Tagadta bűnösségét, de vallomást nem kívánt tenni Földesi-Szabó László, az Egymásért-ügy összesen több mint kétmilliárdos csempészéssel, illetve sikkasztással vádolt elsőrendű vádlottja a Fővárosi Bíróságon pénteken.

Csikász Brigitta Itthon

Megtudtuk, miért nem adják ki az osztrákok Jakubinyit

Veszélyben lehet az élete és testi épsége, valamint nem várható, hogy itthon tisztességes eljárást folytatnak le vele szemben, ezért nem járultak hozzá eddig az osztrák hatóságok a vesztegetéssel gyanúsított Jakubinyi Róbert kiadásához. A különös előéletű gyanúsított jelenleg szabadlábon védekezhet.

Itthon

Földesi-Szabó beszél, de nem a nemzetbiztonsági nexusról

Jogvita és a hatóságok jogsértései – ezt a két dolgot hangsúlyozta ki az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügye kapcsán szervezet kuratóriumának elnöke, Földesi-Szabó László. Úgy véli, személyes és politikai okokból indult „hadjárat” a lejáratásukra. Az alapítvány és az NBH kapcsolatáról azonban továbbra sem beszélnek, mondván: azzal államtitkot sértenének.

MTI / hvg.hu Itthon

Vesztegetés gyanújával fogták el Jakubinyi Róbertet

Ausztriában, a schwechati repülőtéren sikerült elfogniuk a rendőröknek egy magyar állampolgárt, aki ellen vesztegetés bűntettének gyanúja miatt adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot - mondta Balogh Zoltán, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője. Az illető Jakubinyi Róbert, a nemrég elfogott Földesi-Szabó László volt üzlettársa.

MTI/Magyar Nemzet Bűnügy

Előzetesben az Ausztriából kiadott Jakubinyi Róbert

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság vasárnap az elmúlt héten Ausztriából kiadott Jakubinyi Róbertet, akit a Központi Nyomozó Főügyészség az Egymásért alapítvány volt vezetője, Földesi-Szabó László vallomásai alapján vesztegetéssel gyanúsított meg - írta keddi számában értesülését a Magyar Nemzet.

Die Welt: Szorul a hurok Donald Trump körül

Die Welt: Szorul a hurok Donald Trump körül

Ilyen volt, ilyen lett: 35 kiló gyapjútól szabadítottak meg egy elvadult juhot

Ilyen volt, ilyen lett: 35 kiló gyapjútól szabadítottak meg egy elvadult juhot

Mucsi Zoltán lesz a narrátora egy Trianonról szóló animációs filmnek

Mucsi Zoltán lesz a narrátora egy Trianonról szóló animációs filmnek