szerző:
MTI

Jelentős hatásköri és személyi változások történtek az elmúlt hetekben a Miniszterelnökségen. A kormányszóvivői iroda összeállítása szerint létrejött több új szervezeti egység, és munkába állt több új helyettes államtitkár is. Lázár János szerint a Miniszterelnökség átszervezésének célja egy olyan szervezet kialakítása és működtetése, amely dinamizálni tudja a kormányzást.

A Miniszterelnökséget júniustól Lázár János - a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának korábbi vezetője - irányítja államtitkárként, kabinetfőnöke pedig Balczó Barnabás, aki személyi titkárként dolgozott Lázár János mellett frakcióvezetői tisztsége idején.

Lázár János azt mondta, a Miniszterelnökség átalakításával - a kormányzati periódus félidejéhez érve - a cél egy olyan szervezet kialakítása és működtetése, amely képes a kormányzást dinamizálni, az állampolgároknak eredményeket felmutatni. "Az átalakítással együtt járó személyzeti politika mögött pedig az a szándék húzódik meg, hogy olyan fiatal, jól képzett, koncepcióval rendelkező és döntésképes vezetői és munkatársi állomány alkossa a Miniszterelnökséget, amely képes a kormányzást hatékonyabbá, politikailag összefogottabbá, professzionálisabbá, gyorsabbá és egyszerűbbé tenni" - mondta.

Lázár János
©

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságnak, amelyet a kabinet a közelmúltban az európai uniós források kifizetésének felgyorsítása érdekében hozott létre a Miniszterelnökségen, a titkársági feladatait Homolya Róbert látja el: a helyettes államtitkár nyomon követi a fejlesztési projektek végrehajtását, és erről folyamatosan tájékoztatja a kormánybizottságot, továbbá a fejlesztéspolitikai előterjesztésekben érvényesíti a kormányprogram végrehajtását, emellett pedig a minisztériumi szakmai stratégiák megvalósulását is koordinálja. Homolya Róbert 2010 júniusától a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végrehajtási elnökhelyettese, majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jogi főigazgatója volt.

Ahogyan azt már korábban bejelentették, Giró-Szász András kormányszóvivő, miniszterelnöki biztos felügyeli a jövőben a kormányfői sajtóirodát, a stratégiai és tájékoztatási, valamint a nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkárságokat.

Havasi Bertalan - aki 2010-ig a Fidesz sajtófőnöke volt - a miniszterelnöki sajtóiroda helyettes államtitkáraként koordinálja a miniszterelnöki médiakommunikációt: ennek keretében irányítja a miniszterelnöki rendezvények kommunikációját, a kormányszóvivő felügyelete alatt megszervezi és lebonyolítja a miniszterelnöki interjúkat, nyilvános szerepléseket, továbbá kezeli az Orbán Viktort érintő újságírói megkereséseket.

Kern Tamás stratégiai és tájékoztatási helyettes államtitkárként különböző szakpolitikai területeken stratégiai háttértanulmányokat készít a miniszterelnöknek és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, továbbá közreműködik új, innovatív, kreatív szakpolitikai javaslatok megfogalmazásában a kormányzati döntések dinamizálása érdekében.

Kumin Ferenc, a nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár - a kormányszóvivő felügyelete mellett - ellátja a külföldre irányuló kormányzati kommunikációval kapcsolatos koordinációs feladatokat, állandó jellegű kapcsolatot tart fenn a Magyarországra akkreditált nemzetközi sajtóval, továbbá gondoskodik a nemzetközi sajtó folyamatos tájékoztatásáról.

A Nemzetbiztonsági Irodát Kádár Andrea Beatrix irányítja, aki korábban külügyi szolgálatot látott el Brüsszelben, és a Külügyminisztériumból került át a Miniszterelnökségre. A helyettes államtitkár hangolja össze a kormány és az Információs Hivatal közötti kapcsolatot, továbbá gondoskodik az egyes állami szervektől a Nemzetbiztonsági Irodára beérkező nemzetbiztonsági fontosságú információk elemzéséről, feldolgozásáról, értékeléséről. Biztosítja a kormányfő és a Miniszterelnökséget vezető államtitkár napi tájékoztatókkal való ellátását.

A parlamenti ügyekért felelős helyettes államtitkárságot Vidoven Árpád vezeti, aki 1998 és 2006 között országgyűlési képviselő volt. A helyettes államtitkárnak - akinek kinevezése folyamatban van - feladata lesz a kormányfő parlamenti munkájának előkészítése, a Miniszterelnökség működésének jogi szempontú támogatása, a Miniszterelnökség és az Országgyűlés közötti kapcsolattartás biztosítása, továbbá a kormányprogram megvalósulásáért felelős szakreferensi munkacsoport irányítása.

A koordinációs irodaként működő helyettes államtitkárságot Héjj Dávid vezeti - aki 2010-től Lázár János kabinetfőnöke volt -, az ő kinevezése szintén folyamatban van. Elsődleges feladata annak biztosítása lesz, hogy "élő és eredményeket felmutatni tudó legyen a kapcsolat az egyes közigazgatási feladatok végrehajtásáért felelős állami szervezetrendszer minden szereplője között" a teljes közigazgatásban - írta a kormányszóvivői iroda, hozzátéve, hogy ennek érdekében segíti a helyi és központi szintek közötti egyeztetések gyors, eredményes és hatékony lefolytatását, különösen figyelve a vidéki Magyarország, továbbá – pártállástól függetlenül – minden országgyűlési választókerület érdekeinek megjelenítésére.

A Miniszterelnökség adminisztratív igazgatásáért a jövőben Mikecz Péter lesz a felelős. A gazdasági és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár ellátja a Miniszterelnökség hivatali tevékenységével kapcsolatos igazgatási feladatokat, amelynek keretében előkészíti a Miniszterelnökség munkaszervezési döntéseire vonatkozó javaslatokat, koordinálja a Miniszterelnökségen belüli munkavégzést, és biztosítja a miniszterelnökségi munkarend, ügyintézés, az iratkezelés és a gazdálkodás szabályainak megtartását.

A miniszterelnöki titkárságot Nagy János, Orbán Viktor kormányfő személyi titkára vezeti. Közvetlenül segíti és koordinálja a kormányfő személyéhez kapcsolódó munkafolyamatok végrehajtását, továbbá irányítja a szervezési és protokolláris feladatokat ellátó főosztályokat.

A kormányzati feladatok bővülésével a Miniszterelnökség létszáma a többi tárcától átvett dolgozók miatt 275-re emelkedik. Ezzel kapcsolatban a kormányszóvivői iroda megjegyzi, hogy a 2002 és 2010 közötti kormányok miniszterelnöki hivatalaiban - átlagban - 700-an dolgoztak.

A szóvivői iroda tájékoztatása szerint a kormány hatékonyságnövelésre és bürokráciacsökkentésre irányuló lépéseinek eredményeként egy év alatt a Miniszterelnökségnél és a tárcáknál csaknem öt százalékkal csökkent az engedélyezett összlétszám.

"A Miniszterelnökség figyelemmel van az ország teherbíró képességére, ezért nem jelentek meg felesleges új igények, az államtitkárok nem éltek felesleges kérésekkel sem a technikai felszerelések, sem pedig személyi kérdések tekintetében. A költséghatékonyság jegyében a Miniszterelnökséget vezető államtitkár sem igényelte a pozíciójához egyébként járó autót, szolgálati lakást, illetve más juttatásokat. A döntések meghozatalánál kizárólag a törvényi rendelkezésekből fakadó minimum követelmények és az elvégzendő munka nagysága volt mérvadó" - zárta tájékoztatását a kormányszóvivői iroda.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent határozatból kiderült az is, hogy Orbán Viktor felmentette posztjáról a nemzeti konzultációk lebonyolításáért tavaly ősz óta felelős Nyitrai Zsoltot is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ez történt: a Microsoft belengette az erőből frissítést a Windows 10-et futtató gépekre

Ez történt: a Microsoft belengette az erőből frissítést a Windows 10-et futtató gépekre

Világháborús bomba miatt evakuálták egy fél olasz várost

Világháborús bomba miatt evakuálták egy fél olasz várost

Januártól már új kormány irányíthatja Ausztriát

Januártól már új kormány irányíthatja Ausztriát

Adventi mesenaptár – december 15.

Adventi mesenaptár – december 15.

Akár pénzt is termelhetne az elektromos autó a tulajdonosának

Akár pénzt is termelhetne az elektromos autó a tulajdonosának

Hatéves kislány is meghalt egy Fülöp-szigeteki földrengésben

Hatéves kislány is meghalt egy Fülöp-szigeteki földrengésben