szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Blikk információi szerint a januártól felálló házőrség létszáma alig fog elmaradni a képviselőkétől. A lap számításai szerint egy házőr átlagos havi bére az országos átlag közel duplája, bruttó 407 ezer forint lesz.

Az Országgyűlési Őrség tervezett létszáma 349 fő. Ebből 339-en hivatásos jogviszonyban, tízen pedig köztisztviselőként szolgálnak majd – mondta a Blikknek az Országgyűlés Hivatala. Jelenleg a parlament védelmét 266 rendőr látja el, a státusokat a Belügyminisztérium átadja az Országgyűlésnek.

Mint megírtuk: a Kövér László házelnök kezdeményezésére felálló házőrség a parlamentet és Kövért is védi, valamint az ülésteremben rendet rak a renitens képviselők között, ha a levezető elnök szükségét látja. A házőrök testi kényszert is alkalmazhatnak a honatyák ellen.

A Blikk számításai szerint egy házőr átlagos havi bére az országos átlag közel duplája, bruttó 407 ezer forint lesz. A jövő évi költségvetés tervezete szerint az újonnan létrejövő Országgyűlési Őrség személyi juttatásaira és annak járulékaira ugyanis több mint 2,1 milliárd forintot fordítanak.

Az egyéb kiadások terén vélhetően a legnagyobb tétel az új, minden más fegyveres szervtől különböző egyenruha beszerzése lesz. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az egyengúnyára mennyi pénzt fognak fordítani, annyi biztos, hogy összesen 200 millió forint lesz jövőre a házőrség dologi kiadásaira. Így összesen 2,3 milliárdba kerülnek – írja a lap.

További részleteket a Blikkben olvashat!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!