szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vanuatu volt a legegzotikusabb célpont, ahová idén magyar kormánytisztviselő eljutott – derül ki abból azokból a válaszokból, amit a minisztériumok küldtek Józsa István MSZP-s képviselő megkeresésére. Mint összesítésünkből kiderül, az „unalmas” brüsszeli, berlini, londoni munkaértekezletek mellett jártak azért Thaiföldön, Indiában, Vanuatun is.

Több mint hatmillió forintot költött idén a Honvédelmi Minisztérium csereüdültetésre spanyol és portugál úticélokkal – derül ki a tárca adatközléséből. A minisztériumok Józsa István MSZP-s képviselő írásbeli kérdéseire válaszul adták ki az adatokat, a hiperaktív honatya a minisztériumi tanácsadókról és a tárcák bútor-, elektronikai beszerzéseiről is érdeklődött. A HM 6,7 milliója csak az útiköltséget jelenti – hogy ebből hányan utaztak, nem derült ki.

A vásárolt repülőjegyek tekintetében egyébként meglepő módon nem a Külügyminisztérium, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és háttérintézményei vezetnek: idén eddig összesen 1284 repülőjegyet rendeltek, 194 millió forintba kerültek az utazási költségek, szállásra 81, napidíjakra 47 millió forintot fizettek ki. Személyi reprezentációra 14,7 millió forint ment el a gazdasági tárcánál, a legtöbbet, több mint egymillió forintot az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója költött erre a célra.

A részletes bontásból szemezgetve néhány érdekességet, kiderül, hogy az Államadósság Kezelő Központ egy munkatársának egy napos bécsi útjára 87 ezer forintnyi napidíjat fizettek ki (az útiköltség csak 16 ezer forint volt), máskor ellenben öten osztoztak összesen 190 ezer forinton egy több napos utazás alkalmával az osztrák fővárosban (cikkünk megjelenése után az ÁKK közölte: a 87 ezer forint napidíjat valójában egy ötnapos konferenciáért fizették ki - a szerk.). A legdrágább egy távol-keleti (Japán, Korea, Tajvan, Szingapúr) körút volt, a központ 2 munkatársának 3,6 millió forintjába kerültek a repülőjegyek, 1,6 millióba a szállás, és 219 ezer forint napidíjat kaptak.

„Hálózati kapcsolatépítés” Belaruszban

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal munkatársai roppant változatos célból és helyekre utaztak: ketten majdnem 800 ezerből járták meg például a montenegrói élelmiszeripari vásárt Budvában, de filmforgatási nagyhatalom helyzetünket jelzi, hogy a hivatal egy munkatársa a Cannes-i Filmfesztiválra is kiment (171 ezer forint útiköltség, 131 ezer szállásköltség, 60 ezer napidíj).

Találkozhatunk a kiutazás céljai között a kissé rejtélyesen hangzó „hálózati kapcsolatfejlesztés” kifejezéssel is, nem csak Belorussziában, de Romániában is történt ilyen, előbbi összesen 518 ezer, utóbbi 274 ezer forintba került. A román esetben érdekes, hogy négy ember útiköltsége 2413 forint volt, ami még autóstoppal is bravúr. A hivatal munkatársai talán éppen a chipsadó miatt jártak a Sweet and Snacks Expón az Egyesült Államokban (400 ezer forint útiköltség, 172 ezer szállás, 83 ezer napidíj, egy személyre).

Előre a magyar-indiai mezőgazdasági kapcsolatokért!

A második legnagyobb utaztató a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), amely a háttérintézményekkel együtt 1988 főt utaztatott ez elmúlt fél évben, mindösszesen: 326,6 millió forintért. Ehhez összesen 1106 repülőjegyet vásároltak, 186,4 millió értékben. Egyéb közlekedési költségként 21,5 millió forint merült fel, szállásra 59,4 millió forintot, napidíjakra 49 millió forint költöttek, reprezentációs költségük viszont csak 1,1 millió forint volt.

Vanuatu lehet az új stratégiai partner: ide is elér a magyar diplomácia
©

A legtöbbet a minisztérium tisztviselői utaztak, nekik 960 darab repülőjegyet kellett venni. A leggyakoribb célállomás Belgium, hiszen jelen kell lenniük Brüsszelben az EU különböző bizottságainak, munkacsoportjainak ülésein. A minisztériumi tisztviselők és a kutatóintézetek munkatársai gyakran járnak konferenciákra is, a legdrágább ezek közül Németországban volt: az európai regionális és fejlesztési alapról szólt, és kétszer 434 ezer forint volt, csak a részvétel díja.

A VM emberei időnként egészen egzotikus túrákon is részt vettek: a magyar-indiai mezőgazdasági munkacsoport második ülése Új-Delhiben volt, amire három embert küldött a minisztérium, összesen 1,5 millió forintért, egy munkatárs pedig az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet, majdnem 525 ezer forintért. A magyar-thai mezőgazdasági munkacsoport ülésére is három fő utazott Thaiföldre, összesen majdnem 1,5 millió forintért.

Az Erdészeti Tudományos Intézet egyik munkatársa Vietnamban járt, hogy az erdészeti biomassza hasznosítási lehetőségeiről tárgyaljon, a Halászati és Öntözési Kutatóintézet munkatársai pedig eljutottak Kínába, Vietnamba és a Dél-Afrikai Köztársaságba is. A legdrágább utazás egy nyolcfős delegáció nevéhez kötődik, amely Szaúd-Arábiába látogatott, hogy „hivatalos üzleti tárgyalásokat” folytasson a sivatagi királyságban. Ez a túra önmagában hárommillió forintba került.

A visszafogott KüM

Meglepő módon csak a harmadik legnagyobb utaztatónak bizonyult a Külügyminisztérium, pedig ennél a tárcánál hivatalból sokat kell repülni. A miniszteri válasz szerint a tárca munkatársai 1354 utazásához 807 repülőjegyet vettek az első félévben, összesen 179 millió forintért, de ebből 55 milliót az EU állt. Szállásra 38,2 millió forintot, napidíjakra 54,3 milliót költöttek.

A KüM munkatársának (vagy munkatársainak) sikerült azonban a legmesszebbre eljutnia: egy, az EU és a Csendes-óceáni államok közti konferenciára, Vanuatu szigetére. A minisztériumi válasz azt nem részletezi, hogy hányan utaztak, és mennyibe került a program. A Magyar Külügyi Intézet munkatársainak 16 repülőjegyet vásároltak. Utazásaikra 1,1 millió, szállásukra 354 ezer forintot költöttek. A külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatal adatai titkosak.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) is a nagy utaztatók közé tartozik. A tárca ugyan más formában közölte az utazásokat, mint a VM, de a minisztérium és háttérintézményeinek féléves utazásai egy 37 oldalas táblázatot foglalnak el. Az utazásokhoz 503 repülőjegyet vásároltak, a teljes utazási költség – szállással és napidíjjal együtt – több mint 145 millió forint volt, de ebből az EU 35 millió forintot megtérített. A KIM jóval többet költött reprezentációra, mint a VM, 15,8 millió forintot számoltak el ezen a címen.

Utazás a vitás törvények miatt

A részletes adatok alapján a KIM munkatársai is sokat járnak Brüsszelbe, az EU és a NATO különböző üléseire, Luxemburgba, az Európai Bíróság tárgyalásaira, de a fejlett országokat tömörítő OECD munkája miatt gyakori célpont Franciaország is, illetve többször is el kellett menniük Olaszországba, a magyar alaptörvényt és a sarkalatos törvényeket vizsgáló Velencei Bizottság üléseire. Többször felbukkannak amerikai utak, amelyekre az IMF-tárgyalások előkészítése, illetve „befektetői találkozók” miatt volt szükség.

A KIM emberei is eljutottak ugyanakkor Kínába, ahol „tárcaközi egyeztetéseket” folytattak. A kétfős delegáció útja összesen körülbelül 1,5 millió forintba került. Sokkal olcsóbban jött ki az Egyesült Arab Emírségek belügyi konferenciájára utazó három tisztviselő, akinek csak a napidíjat és a dologi költségeket – alig 200 ezer forintot - kellett kifizetni, az utazást és szállást valószínűleg a vendéglátók álltál.

Nyirő temetés: 56 ezer

Hiába próbált részletes adatokkal, 25 oldalnyi táblázattal szolgálni az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a papírok beszkennelésénél vagy a tárca, vagy a parlament egyik munkatársa hibát vétett, így a célországok és az utaztatott személyek száma is lemaradt. Így csak annyi derült ki, hogy a tárca 564 db repülőjegyet vásárolt, az utazási költségek pedig összesen - beleértve a repülőjegy, vonat-valamint helyi közlekedés költségét – 55 millió forintra rúgtak, szállásért 13 milliót, napidíjakra pedig 9,8 milliót fizettek ki.

Mivel a részletes adatokat tartalmazó táblázat hiányosan jelent meg a parlamenti honlapon, a legtöbb utazást nehéz beazonosítani. Az azonban kiderül, hogy a minisztériumból valaki – valószínűleg Szőcs Géza korábbi kulturális államtitkár - Nyíró József erdélyi író-politikus tervezett, de végül meghiúsult újratemetésére utazott Székelyudvarhelyre, 56 ezer forintért, amiből a szállás 20 ezer forint volt.

Hadgyakorlat Albániában

A Honvédelmi Minisztérium részletes bontásban küldte el az adatokat, ebben még az is benne van, hogy a szállással, utazással, napidíjjal összesen eddig 311 millió forintot költöttek részvételre nemzetközi gyakorlatokban (Albánia volt a legegzotikusabb helyszín), külföldi hadisír gondozásra 11 főre összesen egy millió forintot fizettek ki, spanyol és portugál csereüdültetésre viszont több, mint 6,7 milliót.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium írásbeli válaszában a részletes mellékletekre hivatkozik – ami azonban cikkünk megírásakor nem voltak elérhetők. Az NFM cikkünk megjelenése után közölte, hogy technikai okokból késett a melléklet feltöltése: a tárcához tartozó számos háttérintézmény és vállalat (például a teljes MVM-csoport vagy a MÁV) miatt a teljes lista 195 oldalas, beszkennelése időt vett igénybe. Maga a minisztérium összesen 86,6 millió forintot költött utazásokra az elmúlt fél évben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A 2-es szektorból a minisztériumba: megéri tanácsot adni a kormánynak

Legalább hatvannégy politikai tanácsadó segíti a minisztériumok munkáját, akik közül többen is havi több százezer forintos fizetésért segítik a kormányt. Van köztük Fradi-szurkoló politológus, egykori főkapitány-helyettes és biztosítási alkusz exképviselő. A lista még nem teljes, a csúcsminisztériumként működő Emmi ugyanis nem közölt adatokat egyelőre.