szerző:
MTI

További, kiterjesztett vizsgálatot rendelt el a Semmelweis Egyetem rektora abban az ügyben, amelynek során az egyetembe integrált testnevelési kar dékánja úgy juttatott diplomához két diákot, hogy az államvizsga napján, a kari adminisztráció tiltakozását figyelmen kívül hagyva, saját kódjával igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus tanulmányi rendszerében.

A Semmelweis Egyetem rektora további vizsgálatot rendelt el a Testnevelési és Sporttudományi Karon (TF), ahol korábban államvizsgákkal kapcsolatos szabálytalanságok gyanúja miatt indult belső és hatósági vizsgálat - közölte az intézmény csütörtökön. Szél Ágoston rektor "a vizsgálatok korrekt lefolytatása érdekében" augusztus 6-i hatállyal két kari vezető megbízását felfüggesztette. "Azonban olyan új körülmények merültek fel, amelyek az oktatási feladatok zavartalan ellátása érdekében további kiterjesztett kari vizsgálatot, és ennek nyomán rektori intézkedéseket tesznek szükségessé" - áll a közleményben. Az egyetem a kiterjesztett vizsgálat lezárását követően tájékoztatja a nyilvánosságot - tették hozzá.

A hvg.hu július 23-án írta meg, hogy ismeretlenek feljelentést tettek a rendőrségen amiatt, hogy a TF idei diplomaosztóján két hallgató – egyikük a sportügyekben illetékes fideszes politikus, Lasztovicza Jenő fia – úgy vette át a dékántól a testnevelő-edző szakos diplomáját, hogy közvetlenül az államvizsga előtt kettejüknek összesen még 15 jegye hiányzott az abszolutóriumhoz is. A dékán június 18-án, az államvizsga napján, a kari adminisztráció tiltakozását figyelmen kívül hagyva, saját kódjával igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus tanulmányi rendszerében.

A Semmelweis Egyetem augusztus 2-án közölte, hogy a Testnevelési és Sporttudományi Karon lezárult az államvizsgákkal kapcsolatos szabálytalanságok gyanúja miatt indított belső vizsgálat első szakasza, s ennek nyomán a rektor felfüggesztette Tóth Miklós dékán és Szalma László dékánhelyettes vezetői megbízását. Akkor azt írták: Szél Ágoston rektor a tényfeltárás nyomán a kar zavartalan működésének biztosítása érdekében hozta meg döntését, egyidejűleg Mandl József professzor személyében rektori biztost nevezett ki a kar élére.

©

Tóth Miklós az eset kirobbanása előtt lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a helyzet súlyosságára tekintettel, méltányosságból gyakorolt "kreditekvivalenciát" a triónál. Ám Tóth Miklós érvelését egy későbbi cikkünkben részletesen elemeztük: egy egyetemi forrásunk rámutatott, hogy a TF tanulmányi és vizsgaszabályzata (tvsz) szerint a dékán a hallgató kérésére, csak a Tanulmányi és Vizsgabizottság véleményének figyelembe vételével gyakorolhat méltányosságot. A dékán azonban nem kérte ki a bizottság véleményét. Pedig a testület a június 18-i államvizsga időpontját megelőző napokban ülésezett: egy bizottsági tag a hvg.hu-nak kategorikusan tagadta, hogy bármiről is értesültek volna. Tóth ráadásul a tvsz egy másik szabályát is figyelmen kívül hagyta, amely kimondja, hogy „tanulmányi ügyekben - a tanulmányok teljes ideje alatt - szakonként csak egy alkalommal gyakorolható méltányosság". Ugyanis Gy. Zs. tanulmányai alatt korábban már biztosan kért (és kapott) a dékáni méltányosságot.

A hvg.hu birtokába jutott, a rendőrségi feljelentés dokumentációjában szereplő és Tóth Miklós által 2012. januárjában aláírt méltányossági kérelmen erről a hallgató tesz említést. A levélen szerepel azonban egy kézzel írt, a dékántól származó megjegyzés is: „Pali (Hamar Pál – a szerk.), igazából át kéne lökni a gyereket…”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghalt a Dallasban Cliff Barnest alakító Ken Kercheval

Meghalt a Dallasban Cliff Barnest alakító Ken Kercheval

Tagadják, hogy a Trianon-emlékmű miatt bontanának bele az Agrárminisztériumba

Tagadják, hogy a Trianon-emlékmű miatt bontanának bele az Agrárminisztériumba

"A magyar a Kárpát-medence nyertes nemzetei közé lép" – óvodaalapkövet tett le a miniszteri biztos Nagycétényben

"A magyar a Kárpát-medence nyertes nemzetei közé lép" – óvodaalapkövet tett le a miniszteri biztos Nagycétényben

Fluor Tomi: Háromszor tiltottak le, a második után már elengeded

Fluor Tomi: Háromszor tiltottak le, a második után már elengeded

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

Borúlátóbbak a hazai cégek, kétéves mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe

Borúlátóbbak a hazai cégek, kétéves mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe