szerző:
MTI

Konkrét lépéseket sürget az etnikai és más kisebbségek védelméért az Amnesty International (AI) a belügyminiszternek írt újabb levelében, emlékeztetve, hogy újabb felvonulások és atrocitások, gyűlölet-bűncselekmények történtek.

A nemzetközi jogvédő szervezet az augusztus eleji, erőszakba torkolló devecseri események hatására augusztus 15-én a belügyi tárca vezetőjének már írt egy levelet, amelyben hangsúlyozta: a magyar hatóságoknak többet kell tenniük a roma közösségek megvédéséért.

A Miniszterelnökség egy nappal később kiadott válaszközleményében kiemelte: a kormány elkötelezett az állampolgárok védelme mellett, függetlenül etnikai, kulturális és szociális identitásuktól, és nem tolerálja, hogy a kisebbségeket és etnikai csoportokat fenyegessék. A közösség életének megbolygatására tett kísérletekre válaszul a rendőrség minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál a bűncselekmények - köztük a polgárőrök által elkövetettek - megakadályozásáért, és nem engedi, hogy "kvázi paramilitáris csoportok" kikezdjék a jogrendet - írták. A kormányzati állásfoglalás kitért arra is, hogy Magyarország kormánya fontos feladatként kezeli a romák helyzetének javítását mind nemzeti, mind európai szinten.

Az AI Pintér Sándor belügyminiszternek írt újabb levelében azt kérte, hogy "ha a kormány valóban komolyan gondolja az etnikai és más kisebbségek védelmét, akkor tegyen konkrét lépéseket ez ügyben - többi között a rendőrség munkájának fejlesztésével, illetve a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésben működjön együtt a leggyakrabban fenyegetéseknek és erőszaknak kitett csoportok, a roma közösségek képviselőivel". A jogvédő szervezet hangsúlyozta: Magyarország nemzeti és nemzetközi kötelessége, hogy fellépjen az előítéletből elkövetett erőszak és az arra való uszítás ellen. Megjegyezték, hogy mindössze két nappal a kormányzati állásfoglalás kiadása után Cegléden tartottak megfélemlítő akciót szélsőséges csoportok, és a rendőrség tétlensége, "érthetetlen közbe nem avatkozása" volt tapasztalható, akárcsak Devecserben.

Nagyítás-fotógalériánk Ceglédről - kattintson a képre!
©

A jogvédő szervezet üdvözölte, hogy az országos rendőrfőkapitány vizsgálatot rendelt el a ceglédi rendőri tevékenységgel kapcsolatban, de álláspontjuk szerint hasonló vizsgálatra volna szükség a Devecserben történt esetleges rendőri mulasztások ügyében is.

Az Amnesty International közleményében azt írta: már hosszú ideje szorgalmazzák a kormánynál és a hatóságoknál, hogy a gyűlölet-bűncselekmény hatékony nyomozására vezessenek be a rendőrség számára iránymutatásokat és ahhoz kapcsolódó képzést, valamint fejlesszenek ki olyan átfogó és országos adatgyűjtési és ellenőrzési rendszert, amely képes nyomon követni és dokumentálni az ilyen jellegű bűncselekményeket. Hozzáfűzték, már több éve kérik a kormányt, hogy dolgozzon ki átfogó cselekvési tervet a gyűlölet-bűncselekmények, az előítéletből elkövetett erőszak vagy az arra való uszítás megelőzéséért, illetve megakadályozásáért.

A Jobbik a Veszprém megyei Devecserben augusztus 5-én tartott demonstrációt, amelyen a halálbüntetés visszaállítását követelte. A vonulásos megmozduláson többször megpróbálták megbontani a rendőrségi kordonokat, majd atrocitás történt a helybéli romák és a tüntetők között is. Cegléden pedig múlt vasárnap este mintegy négyszázan gyűltek össze - mások mellett a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai - a romák által lakott utcák közelében, és miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a romák házait 70-80 rendőr zárta el az egybegyűltektől.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Különleges kiállítás nyílt Budapesten

Különleges kiállítás nyílt Budapesten

Egy fehér ló sétál egyedül minden nap az utcákon – a rendőrséget sem zavarja

Egy fehér ló sétál egyedül minden nap az utcákon – a rendőrséget sem zavarja

Megint baja van az EU-nak azzal, ahogy a kormány az államadósságot számolja

Megint baja van az EU-nak azzal, ahogy a kormány az államadósságot számolja

Androidos telefonja van? Nagy változásra számíthat már bekapcsoláskor

Androidos telefonja van? Nagy változásra számíthat már bekapcsoláskor

A christchurchi merénylet bosszúja volt a Srí Lanka-i robbantássorozat

A christchurchi merénylet bosszúja volt a Srí Lanka-i robbantássorozat

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében