szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A külügyminiszter szerint ki kell vizsgálni, hogy a napokban kiszabadult három magyar állampolgár milyen tevékenységet folytatott Szíriában. Martonyi János az InfoRádió Aréna című műsorában hétfő este azt mondta: még a gyanúját is el kell hárítani annak, hogy a magyar hatóságok bármit is tudtak volna a túszul ejtett magyar szakértők munkájáról.

A külügyi tárca vezetője sajnálatát fejezte ki, amiért a három magyar a Külügyminisztérium felhívása ellenére Szíriába ment, és hangsúlyozta, a tárca nem tudott odautazásukról. Elmondta, ki kell vizsgálni, hogy a három magyar szíriai tevékenysége nem ütközött-e törvénybe, nem sértette-e az ország érdekeit. Tájékoztatása szerint a vizsgálatot azonban nem a Külügyminisztérium, hanem "az illetékes szervek" folytatják majd le.

A felvetésre, hogy egyes hírek szerint a magyarok szíriai kormánykatonák szakértőiként dolgozhattak, Martonyi János annyit mondott: köszönetet kell mondani a szír ellenzéknek, amiért "talán annak ellenére, hogy ezek az emberek a másik oldalon folytattak szakértői tevékenységet", lehetővé tette a kiszabadulásukat.

Arra a riporteri kérdésre, kizárható-e, hogy a túszul ejtett, majd kiszabadult magyarok a háború utáni helyzetet készítettek elő, a külügyminiszter nem kívánt részletekbe bocsátkozni, de közölte: információik nem erről szólnak. Kitért arra is, a magyar külpolitika egyik sarokköve, hogy az Aszad-rezsimnek távoznia kell.

Martonyi János arról is beszélt, hogy - bár a nagykövet felhatalmazást kapott, hogy ha szükséges, a személyzettel együtt távozzon - a magyar követség folytatja tevékenységét Szíriában, amíg segíteni tud az ott lévő mintegy százötven magyar állampolgárnak. Tájékoztatása szerint néhány nappal ezelőtt úgy tűnt, be kell zárni a nagykövetséget, mert páncélosok közelítették meg az épületet, de végül folytathatták a munkát, és ez így is marad, amíg a biztonsági helyzet ezt megengedi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!