szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyes törvényeknek a polgári hírszerzési tevékenység irányításával kapcsolatos módosításáról szóló törvény által megteremtett jogi keretek alapján szeptember 1-jétől a Miniszterelnökséget vezető államtitkár gyakorolja az Információs Hivatal irányításával kapcsolatos jogköröket - közölte a kormányszóvivői iroda.

Az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet jelölte ki a kormányfőt az Információs Hivatal irányítására, aki e feladat ellátására törvényi felhatalmazás alapján a Miniszterelnökség Szervezeti és Működési Szabályzatában Lázár Jánost jelölte ki - közölte a kormányszóvivői iroda.

Az irányítói jogkört gyakorló államtitkár feladatkörébe kerül így többek között az Információs Hivatal feladatainak meghatározása, a hivatal gazdálkodásának, törvényes és rendeltetésszerű működésének ellenőrzése. Az Információs Hivatal főigazgatójának kinevezése és a kinevezés visszavonásának jogköre továbbra is a miniszterelnöknél marad - tették hozzá.

A hvg.hu június elején számolt be arról, hogy összeállt Lázár János régi-új stábja a Miniszterelnökségen és teljesül Lázár vágya: megkaphatja a polgári titkosszolgálatok egyik szervezetét, átveheti a Külügyminisztériumhoz tartozó külföldi hírszerzést.

Az IH korábban a Külügyminisztériumhoz tartozott. Martonyi János júliusban azt mondta, ez a brit modell alapján kidolgozott rendszer a korábbi felállásban kedvező tapasztalatokat hozott és jól működött. A tárcavezető akkor hozzátette, hogy várhatóan jól működik majd az a megoldás is, hogy a Miniszterelnökség irányítása alá kerül a hivatal, hiszen az általa szerzett információkra több tárca is igényt tarthat, ami indokolhatja a központi irányítás alá vonását.

 

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!