szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem lehet összemosni a „Kubatov listákkal” a legálisan, beleegyező nyilatkozat útján gyűjtött adatokat – mondták a hvg.hu-nak az ellenzéki pártok politikusai. A Fidesz pártigazgatója a köztévében azt mondta, ha van „Kubatov-lista”, lennie kell „Mesterházy-listának” és „Vona Gábor listának is”.

Minden pártnak vannak adatbázisai, az MSZP-nek, az LMP-nek és a Jobbiknak is” – mondta csütörtök regggel az M1 műsorában a választási regisztrációt érintve Kubatov Gábor. Mint ismert, a Fidesz pártigazgatója egy a You Tube-ra 2010 áprilisában felkerült hangfelvétel szerint egy fórumon arról beszélt: pártja a 2009-es pécsi időközi választásokon szinte mind a 38 ezer Fidesz-szavazót ismerte. Nemcsak a nevüket, hanem a korukat, telefonszámukat, mobilszámukat, e-mail címüket, és még azt is, milyen erős támogatói a Fidesznek, valamint "komcsi" megjelöléssel listát vezettek a nem rájuk szavazó választópolgárokról is. Napokkal később egy újabb hangfelvétel is nyilvánosságra került, melyen Kubatov Gábor a Fidesz aktivisták akcióiról beszélt.

Az eset után a Jobbik feljelentette Kubatov Gábort, de az ügyészség bűncselekmény hiányában elutasította a nyomozást. A „Kubatov-listák” ügye azóta is rendszeresen napirendre kerül. A pártigazgató most azt mondta, riválisaiknak is vannak adatbázisaik, nem csak a Fidesznek. "Ha azt mondják, hogy vannak Kubatov-listák, vagy vannak a Fidesznek listái, akkor vannak Mesterházy-listák és Vona Gábor-listák is" – mondta Kubatov Gábor, hozzátéve: szerinte nincs versenyhátránya ebben egyik pártnak sem.

Nekik másmilyen van

Az ellenzéki pártok egyként háborodtak fel a nyilatkozaton. „Az LMP az adatvédelmi szabályokat betartva rendelkezik adatbázissal néhány tízezer szavazójáról, akikkel egyébként is kapcsolatban vagyunk, mert feliratkoztak a párt hírlevelére. Az elérhetőségét, adatait mindenki beleegyező nyilatkozat keretében adta meg” – mondta a hvg.hu-nak Karácsony Gergely. A képviselő szerint ez tehát – Kubatov Gábor szavaival ellentétben – egyáltalán nem olyan adatbázis, amilyennel a Fidesz rendelkezik, „nem alkalmas arra, mert nem is ez a célja, hogy egy választáson a párt letaroljon egy választókörzetet”.

A Fidesz figyel a választóira - az ellenzék szerint a törvényes kereteket meghaladóan is
©

„Azt hiszem, joggal tartunk attól, hogy a nemzeti konzultációkkal begyűjtött adatokat sem fogja a kormány és a Fidesz a törvényeknek megfelelően kezelni, a Fidesz kampánygépezetében landolhatnak a konzultációk adatai. Erre lehet következtetni már csak abból is, hogy a kormány semmibe vette az ombudsman kifogásait az adatkezeléssel kapcsolatban, és inkább jogszabályt módosított, hogy így teremtse meg a törvényesség látszatát” – mondta a képviselő. Karácsony Gergely szerint a kormánynak a választói regisztrációval kapcsolatban azt is meg kellene fontolnia, hogy a jövőben csak azoknak küldjön ilyen leveleket, akik regisztráltak, ha már az a cél, hogy „ne zaklassák fölöslegesen az állampolgárokat”.

Az MSZP-nek „százezres nagyságrendű” adatbázisa van, ez „jelenthet százezret és kilencszázezret is” – tudtuk meg Molnár Zsolttól, aki azonban ennél pontosabb számot nem akart elárulni, mondván, az stratégiai szempontból nem lenne előnyös pártjára nézve. A szocialisták utcai kitelepüléseken, feliratkozásokon, és egyéb akciókon keresztül gyűjtötték az adatokat azoktól, akik hozzájárultak ehhez. Molnár Zsolt azt mondta, minden pártnak lehet adatbázisa, kérdés, hogy hogyan tesznek szert ezekre. „Ettől függetlenül Kubatov Gábor, vagy a Fidesz egyetlen legitim érvet sem tud mondani a választási regisztráció mellett” – mondta Molnár Zsolt.

A Jobbik szerint „történelmi pillanatnak lehettek tanúi azok, akik látták Kubatov Gábor nyilatkozatát a közszolgálati tévében”, mert a Fidesz pártigazgatója „először ismerte be nagy nyilvánosság előtt, hogy léteznek azok a bizonyos Kubatov-listák”. A párt közleménye úgy fogalmaz, „a törvénytelen adatgyűjtéseiről hírhedtté vált politikus bagatellizálni próbálta a Fidesz listáit, s hazug módon a Vona Gábort és a Jobbikot is hasonló adatbázis gyűjtésével vádolta meg”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kubatov: a listák a demokráciagyakorlás eszközei

A Fidesz pártigazgatója szerint az előzetes választási regisztráció bevezetése nem érint alapjogokat és nem jelent előnyt egyetlen pártnak sem – Kubatov Gábor erről az M1 csütörtök reggeli műsorában beszélt.

MTI Tech

Jobb lehet a Facebook Kubatovéknál?

Több mint 300 ezerrel nőtt a szavazók száma a 2010-es amerikai kongresszusi választásokon annak a nagyszabású kísérletnek az eredményeként, amelyet a Facebookon szerveztek a közösségi hálózatok befolyásának tanulmányozására - állítják amerikai kutatók. A vizsgálatról szóló tanulmányt a Nature című brit tudományos folyóirat eheti száma közölte. A szerzők szerint a próba sikeres volt.

A konszolidáció nem szerepel a Fidesz eszköztárában, az ellenzék az összehangoltságra építhet

A konszolidáció nem szerepel a Fidesz eszköztárában, az ellenzék az összehangoltságra építhet

Nem szabad megenni: szennyezett kétszersültet hív vissza az IKEA

Nem szabad megenni: szennyezett kétszersültet hív vissza az IKEA

Újfajta kijelzőt kezd gyártani a Samsung, szebb lesz tőle a kép a laptopokon

Újfajta kijelzőt kezd gyártani a Samsung, szebb lesz tőle a kép a laptopokon