szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz pártigazgatója szerint az előzetes választási regisztráció bevezetése nem érint alapjogokat és nem jelent előnyt egyetlen pártnak sem – Kubatov Gábor erről az M1 csütörtök reggeli műsorában beszélt.

A pártigazgató a regisztrációval kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az intézmény számtalan helyen létezik Európában, ezért szerinte Magyarországon sem kivitelezhetetlen és főleg nem antidemokratikus.

Arra a felvetésre, hogy ezek szerint a Fidesz egyértelműen azt gondolja, hogy a regisztráció bevezetése nem érint demokratikus alapjogokat, Kubatov Gábor kijelentette: "nem is, és semmilyen politikai előnyt nem jelent egyetlen pártnak sem, se a Fidesznek, se az MSZP-nek".

A politikus az úgynevezett "Kubatov-listákra" vonatkozó kérdésre azt mondta: minden pártnak vannak adatbázisai, az MSZP-nek, az LMP-nek és a Jobbiknak is. "Ha azt mondják, hogy vannak Kubatov-listák, vagy vannak a Fidesznek listái, akkor vannak Mesterházy-listák és Vona Gábor-listák is" – jelentette ki, hozzátéve: szerinte nincs versenyhátránya ebben egyik pártnak sem.

2010-ben az adatvédelmi biztos a választások két fordulója között minden párt adatkezelését vizsgálta és a Fidesz volt az egyetlen, amelyet nem marasztalt el – mondta Kubatov Gábor.

Közölte: a jogszerű adatbázis-építés nem egy kivetendő és antidemokratikus dolog, hanem a közvetlen demokráciagyakorlás egy nagyon fontos eleme. "A listák nincsenek másért, csak hogy az ember elmenjen a saját szimpatizánsaihoz és ott megkérdezze a véleményüket bizonyos dolgokról, mi így tesszük a választások előtt is, a választások közben is, amikor aláírásokat gyűjtünk (...)" – fogalmazott. Egyúttal kijelentette: szerinte ez a demokrácia egyik legszebb folyamata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Nem nyithatnak ki, a VII. kerület mégis kiszámlázta a közterület-használati díjat a bulinegyed vendéglátósainak

Nem nyithatnak ki, a VII. kerület mégis kiszámlázta a közterület-használati díjat a bulinegyed vendéglátósainak