szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Háziorvosok szerint a veszprémi Cholnoky Ferenc kórházban kialakított háziorvosi ügyeleti helyiségek nem felelnek meg a kívánalmaknak, ezért csak akkor hajlandóak oda "költözni", ha az általuk kifogásolt hiányosságokat megszüntetik - közölte az érintettek álláspontját az általuk megbízott ügyvédi iroda csütörtökön.

A háziorvosok az önkormányzattal folytatott egyeztetéseken jelezték, hogy a  kórházban kialakított ügyeletei helyiségek - amelyek között korábban egyszemélyes orvosi pihenőnek, raktárnak használt helyiség is van - nem felelnek meg az ügyeleti céloknak - mondta Bősze Ferenc ügyvéd.

Az irodát megbízó 47 háziorvosnak nem azzal van problémája, hogy szeptember elsejétől a kórházban kellene ügyelnie, hiszen az integrált kórházi és háziorvosi ügyeletre más városban is van példa, hanem azzal, hogy a szakmai elvárásoknak nem tesz eleget a kórházban kialakított központi ügyelet - tette hozzá.

Bősze Ferenc közlése szerint ugyan a kórház és a város megállapodást írt alá arról, hogy az újonnan kialakított sürgősségi részlegben helyezik el az integrált ügyeletet, erről az érintett háziorvosokkal nem kötöttek megállapodást. Szóbeli egyeztetések voltak, s azokon a hiányosságokat a háziorvosok jelezték, a gyakorlatban azonban nem változott semmi - tette hozzá.

A háziorvosok az alapellátás részeként az ügyeletet a régi helyen, a Cserhát lakótelepen ugyanolyan formában folytatják, de a kórházba csak akkor hajlandóak "költözni", ha az általuk kifogásolt hiányosságokat megszüntetik - szögezte le Bősze Ferenc.

Némedi Lajos (Fidesz-KDNP), Veszprém egészségügyért felelős alpolgármestere az MTI-nek azt mondta: a háziorvosokkal idén júniusban helyszíni bejárást is tartottak a kórház új sürgősségi osztályán, s az orvosok tettek ugyan kifogásokat, de élesen nem határolódtak el attól, hogy a kórházba "költözzenek".

Rácz Jenő, a megyei kórház főigazgatója az MTI-nek korábban azt mondta: a város erkölcsileg és anyagilag is támogatta a sürgősségi osztály létrejöttét, a megállapodásban pedig az szerepel, hogy a projekt befejező szakaszában a központi ügyelet beköltözik a kórházba; a beruházást átvették, tehát minden olyan feltétel adott, amely a működéshez szükséges.

Véleménye szerint nincs miről tárgyalni, hiszen eldöntött tény, hogy a központi ügyelet a kórházban működik tovább, s azt öt évig ott fenn kell tartani. Ha ez nem így lesz, a támogatást vissza kell fizetni, a kórház nem kapja meg az eredeti feltételek szerint a finanszírozást a sürgősségi osztályhoz, és kizárják a többi projektből, ami a veszprémi kórház esetében tízmilliárd forint pályázati forrás elvesztését jelentheti - mondta korábban a kórházigazgató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már csak a magyarok 5 százaléka nem használt soha bankkártyát

Már csak a magyarok 5 százaléka nem használt soha bankkártyát

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről

Mégsem lesz benne az oltás típusa a védettséget igazoló okmányban

Mégsem lesz benne az oltás típusa a védettséget igazoló okmányban