szerző:
MTI

A Kúriához benyújtott kérelemben pőróbálja elérni az ajkai önkormányzat, hogy helyezzék hatályon kívül a veszprémi bíróság azon jogerős ítéletét, amellyel meggátolta, hogy az Ajkai Szakképző Iskolát átadják a Hit Gyülekezetének.

Felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához az ajkai önkormányzat a Veszprémi Törvényszék jogerős döntése ellen, amelyben jogsértőnek találták, ezért hatályon kívül helyezték a képviselő-testületnek az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium Hit Gyülekezetének történő átadásáról szóló határozatait - közölte az önkormányzat kedden. Az iskola szeptembertől továbbra is önkormányzati fenntartásban működik.

Az első fokú ítélet szerint az ajkai képviselő-testület jogot sértett, amikor nem döntött az intézmény mint költségvetési szerv megszüntetéséről a törvényben előírt május 31-i jogvesztő határidőn belül, hanem csak később, június közepén. Az iskola átadásáról a törvényi határidőn belül már májusban döntöttek. A bíróság indoklása szerint azonban ezt a két döntést egyidejűleg kellett volna meghoznia az önkormányzatnak.

A Kúriához benyújtott kérelmében az ajkai önkormányzat a jogerős ítélet hatályon kívül helyezése mellett egyúttal az ítélet végrehajtásának felfüggesztését kéri. Közlésük szerint ha a felülvizsgálat tárgyában 2012. december 31-ig nem születik döntés, az iskola közjogi helyzete visszafordíthatatlanná válik, elkerülhetetlen lesz az állami fenntartásba kerülés, ami súlyosan sérti az önkormányzat és az egész város közösségi és anyagi érdekeit.

A szeptember 20-án benyújtott kérelem szerint téves a felperes kormányhivatal és a törvényszék álláspontja, amely szerint önkormányzati alapítású iskolát a fenntartóváltás után csak az önkormányzat szüntethet meg. A helyi önkormányzatokról szóló törvény gyakorlata a jogszabály újdonsága okán még nem alakulhatott ki, és az iskola fenntartói jogainak átvételére vállalkozó egyháznak biztosítani kellett volna, hogy a perben kifejthesse az álláspontját. Az ajkai önkormányzat közleménye szerint mindez súlyos eljárási szabálysértés. Ez a hatályon kívül helyezés mellett új eljárás lefolytatását teszi szükségessé - írták.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Furcsa változás az Instagramon, "eltűnhetnek" a lájkok

Furcsa változás az Instagramon, "eltűnhetnek" a lájkok

Országszerte romlik a levegő minősége

Országszerte romlik a levegő minősége

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Megszűnik Bokros Lajos pártja

Megszűnik Bokros Lajos pártja