szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?

Furcsállja, hogy bár az egyházak, kisebbségek ügye is uniós bírálatok tárgya, mégsem sikerült az érintett szervezetek képviselőivel találkozni budapesti vizsgálódásuk során – mondta a hvg.hu-nak az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottságának néppárti tagja, Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő. A delegáció többek között a magyar igazságszolgáltatás, a kisebbségek, az egyházak helyzetéről készít jelentést.

hvg.hu: Nem először járnak Magyarországon, tavasz óta vizsgálódik a bizottság. Mennyire tudják egyáltalán követni a magyar törvényhozás tempóját? A jegybanktörvényt például fél éven belül többször is módosították, de a kormány rendszeresen hozzányúl az alkotmányhoz is.

Sógor Csaba: Igyekszünk. Az Európai Parlamentben a szavazások gyorsasága olyan a nemzeti parlamentekhez képest, mintha az NHL-ben és egy ificsapat edzőmeccsén hasonlítanánk össze az ellőt jégkorong sebességét. Tartjuk a lépést.

hvg.hu: Mikor adják le a jelentést?

S.Cs: Még ezután írja meg a tervezetet a két jelentéstevő, aztán megvitatjuk, majd elkészül a végleges változat.

hvg.hu: És milyen következményei lesznek annak, amit leírnak?

S.Cs: Ez még a jövő zenéje.

Sógor Csaba
©

hvg.hu: Viviane Reding alapjogi biztos Romániát és Magyarországot nevezte meg, mint két olyan tagállamot, amire kifejezetten figyelni kell az igazságszolgáltatás helyzete miatt.

S.Cs: Reding asszony említhette volna Szlovákiát, vagy Görögországot is. Romániában még nincs sem bizottság, sem jelentéstervezet. Én hozzászóltam ehhez a vitához, és kifejezetten kértem, hogy a koppenhágai kritériumokat minden tagállamon kérjék számon.

hvg.hu: Ezeket a kritériumokat Magyarország mennyire teljesíti? Pont Rui Tavares jelentéstevő mondta az EP-ben, hogy ha Magyarország tagjelölt állam lenne, nem biztos, hogy ilyen demokrácia-állapottal felvennék.

S.Cs: Nagyon sok tagállam esetében lehet problémákat megemlíteni, ilyen a már említett Görögország, vagy Románia is. A magyar helyzetről a kivizsgálás után nyilatkozhatok majd. Nyilván sok mindent másképpen látunk mi kelet-európaiak, mint Nyugaton, vagy másképp a néppártiak, mint a szocialisták.

hvg.hu: Romániát is említette többször. Ott nem ugyanaz történt ön szerint, mint Magyarországon, hogy a kormány a többségét kihasználva igyekezett minden féket, ellensúlyt eltávolítani maga elől?

S.Cs: Nem, ott teljesen más a helyzet. Nálunk negyven képviselő átállt a parlamenti ciklus legvégén a kormányoldalra, Magyarországon kétharmados felhatalmazása van a kormánynak. Romániában egy hét alatt váltották le a parlament elnökét, a felsőház vezetőjét. Furcsállom, hogy míg a szlovák nyelvtörvény ügyében a Velencei Bizottság sokkal súlyosabb véleményt alkotott, mint most Magyarországról, a magyar kormány több törvényen változtatott, Szlovákiában pedig nem történt semmi. Itt mégis uniós vizsgálat folyik, a szlovák kormány ellen viszont nem indult. Néha jogos a vélekedés, hogy kettős mércével mér az Európai Parlament, vagy Brüsszel.

©

hvg.hu: Hogyan értékeli az itteni tapasztalatait?

S.Cs: Nagyon furcsállom, hogy sem egyházak, sem kisebbségek képviselőivel nem sikerült találkoznunk, pedig az egyházügyi törvény, a kisebbségek helyzete is témája a vizsgálódásunknak.

hvg.hu: Miért, ki szervezte a programjukat?

S. Cs.: Ez egy jó kérdés, én is kíváncsi vagyok. Még nem tudjuk mi sem. De remélem, sikerül majd velük is találkozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Brüsszelnek technikai kérdés a magyar szabadságharc

Kissé értetlenül figyelik Brüsszelből a magyar kormány és a Fidesz vezetőinek harcias nyilatkozatait az IMF-el kötendő megállapodásról, Brüsszel számára ugyanis ez nem politikai kérdés. Még az idén életbe léphetnek azonban olyan változások az Unióban, amik roppant kellemetlenül érinthetik a magyar és a román kormányt is.

A Disney Mulan meséjével Kínát és Amerikát is magára haragította

A Disney Mulan meséjével Kínát és Amerikát is magára haragította

Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon, az ellenzéknek is van sara

Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon, az ellenzéknek is van sara

Az oroszoknál állítólag tömegek jelentkeznek, hogy teszteltessék magukat a helyi vakcinával

Az oroszoknál állítólag tömegek jelentkeznek, hogy teszteltessék magukat a helyi vakcinával