szerző:
MTI

Azerbajdzsán budapesti nagykövete szerint képviseletük még mindig kap fenyegető leveleket azzal összefüggésben, hogy Magyarország átadta az azeri hatóságoknak Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet. Vilayat Guliyev a vesti.az című azeri honlapnak nyilatkozott.

A képviseletnél egyelőre csak a magyar fél foganatosít biztonsági intézkedéseket. A magyar belügyminisztérium már Ramil Safarov átadása előtt néhány nappal 24 órás őrzést szervezett Azerbajdzsán nagykövetségénél, valamint a követi rezidenciánál. Most tárgyalások folynak ezeknek az intézkedéseknek a meghosszabbításáról - mondta Vilayat Guliyev a vesti.az című azeri honlapnak.

A képviseletvezető beszámolt arról is, hogy a magyar rendőrség ezekkel az intézkedésekkel párhuzamosan felügyeli azokat a házakat is, ahol a követség munkatársai laknak.

"A magyar felet haladéktalanul értesítjük a hozzánk beérkező, fenyegető tartalmú elektronikus levelekről és telefonokról. Ők (a magyar szervek) nagyon gyorsan és szakszerűen reagálnak" - tette hozzá.

Az örmény terrorszervezetek nemcsak a budapesti követséget, de Azerbajdzsán más országokban lévő képviseleteit is célba vehetik. Ezért a diplomaták biztonsága szavatolásának a kérdése is szerepelt az azeri diplomáciai képviseletek vezetőinek napokban tartott tanácskozásán - fűzte hozzá a nagykövet.

Az azeri diplomata arról is beszámolt, hogy a képviselet munkatársainak felajánlották, ha nem kívánnak ebben a nehéz helyzetben Budapesten dolgozni, visszatérhetnek Bakuba. Ezt azonban senki sem kérte - hangsúlyozta a nagykövet, majd kifejtette, hogy országa képes megvédeni állampolgárait az ASALA (a Titkos Örmény Hadsereg Örményország Felszabadítására nevű örmény) és más terrorszervezetek fenyegetéseitől.  

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal (az első híradások még a kapcsolatok megszakításáról szóltak, de Jereván ezt később pontosította).

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Harry Potter-kollekciót dob piacra a Vans

Harry Potter-kollekciót dob piacra a Vans

Rengést észlelt a Marson az Insight űrszonda

Rengést észlelt a Marson az Insight űrszonda

Újabb kilenc évre megy börtönbe a porschés gyilkos, ezúttal rablás miatt

Újabb kilenc évre megy börtönbe a porschés gyilkos, ezúttal rablás miatt

Itt belehallgathat: ez a mesterséges intelligencia 0-24-ben gyártja a metált

Itt belehallgathat: ez a mesterséges intelligencia 0-24-ben gyártja a metált

Borús, esős napunk lesz

Borús, esős napunk lesz

Félnek kiadni Trump adóbevallását

Félnek kiadni Trump adóbevallását