szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Törvényszék pénteken elrendelte a Rác Nosztalgia Beruházó és Szolgáltató Kft. gazdálkodó szervezet csődeljárását - olvasható az Index hírportálon.

A hírportál vasárnapi írásában felidézi a Népszabadság múlt heti cikkét, amely szerint a fürdőt és a hozzá tartozó szállodát birtokló Rác Nosztalgia Kft. ellen már idén áprilisban végrehajtást kért három hitelezője. Ha elárverezik a felújított fürdőt, illetve a hozzá kapcsolódó, még meg sem nyílt 67 szobás szállodát, elúszik egy 250 milliós állami támogatás, ráadásul az árverés győztesei kaparintják meg az épületegyüttest és vele a budai telket.

A Rác Nosztalgia Kft. 2011 júniusa óta nem tett eleget fizetési kötelezettségének, tartozásának összege több mint 7 milliárd forint, ezért júliusban a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) felmondta a beruházóval 2005-ben kötött hitelszerződést. A hitelfelvevők megszegték a szerződést azzal, hogy nem jegyeztették be a bank jelzálogjogát, és az MFB kifogásolta azt is, hogy a magánbefektetők és a főváros a bank háta mögött egyezkedtek a jelzálogtárgyról - olvasható a hírportálon. A Rác Nosztalgia Kft. cégkivonatából az derül ki, hogy évről évre nőtt a veszteségük, és hogy az MFB mellett az MKB is hitelezte a projektet - írták.

A Napi Gazdaság szeptember 14-i cikke szerint ismét elérhetetlen távolságba került a két éve használatba vételi engedéllyel rendelkező, nyolcmilliárd forintból újjáépített Rác fürdő és az újonnan épült ötcsillagos hotel megnyitása. Korábban a 25 százalékban tulajdonos fővárosi önkormányzat és a beruházó Rác Nosztalgia Kft. vitája volt a késlekedés oka, most azonban váratlanul a fő hitelező MFB "dobta be a törülközőt". Pedig a Budapesti Városüzemeltetési Központ vezetője egy júniusi interjúban úgy vélte, három hónapon belül megnyílhat a fürdő. A Napi Gazdaság szerint a nyár végén már aláírt szándéknyilatkozat is született a komplexum leendő üzemeltetőjével, a Banyan Tree nemzetközi hotellánccal.

A Népszabadság júniusban arról számolt be, hogy egyezség született a Rác fürdőről, amelynek ügyét sürgősséggel tárgyalta a Fővárosi Közgyűlés, így megnyílhat az út a fürdő és szálloda megnyitásához. A megállapodás szerint a Rác Kft. 65 százalékos, a 100 százalékban a főváros tulajdonában lévő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. pedig 35 százalékos tulajdoni hányadot kap a Rác Nosztalgia Kft.-ben, amit a befektető és a főváros alapított korábban a beruházásra, és ami ellen több hitelező is felszámolási eljárást kezdeményezett. A kft. ezután ingatlan- és vízhasználati díjat fizet évente előre, és őt terhelik a felújítási és karbantartási költségek is.

A Magyar Fejlesztési Bank 7 milliárd forintos hitelt nyújtott a 8 milliárd forintos beruházáshoz, hitelének fedezetéül jelzáloggal terheli az ingatlant. Az új épületegyüttes alapkövét 2005-ben tették le. A fürdőt 67 szobás szállodai szárnnyal bővítették. A megnyitó eredetileg 2010 májusában lett volna - olvasható a hírportálon.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!