szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lázár Jánosnak nem szakad meg a szíve a játékgépes vállalkozókért, sőt, úgy látja: a szerencsejátékipar nemzetbiztonsági kockázata abban áll, hogy néhány nagyon gazdag ember politikai befolyást próbált szerezni. Az államtitkár állítja, hogy már korábban is be akarták tiltani a játékgépeket, de tavaly még meggyőzték őket a szerver alapú üzemelés előnyeiről.

„Hány család ment tönkre, hány ember vált alkoholistává?” – pendített meg szociálisan érzékeny húrokat Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfő este, amikor a parlament úgynevezett különleges sürgős eljárásban megkezdte a nyerőgépek betiltásáról szóló törvényjavaslat tárgyalását. A rendkívüli eljárásrend miatt a törvényjavaslatról már kedden szavaznak a képviselők.

Lázár szerint a rendszerváltás után a magyar társadalomra lényegében szabályozatlanul szabadult rá a szerencsejáték, pedig ő még azt sem helyesli, hogy korlátozás nélkül lehessen kocsmát nyitni. Felszólalásában végig úgy beszélt a szerencsejátékról, mint a legszegényebb térségek munkanélküli, segélyen élő lakónak problémájáról. és azt mondta: „különlegesen erkölcstelen, morálisan megkérdőjelezhető” rendszer, hogy az állam ezeknek az embereknek a rovására tett szert adóbevételre.

A szerencsejáték összeegyeztethetetlen a polgári politikával – állította Lázár, aki szerint már eredetileg is az volt a kormánypártok szándéka, hogy el lehessen zárni az embereket a szerencsejátéktól. Lázár a tavaly ősszel általa beterjesztett, a játékgépek adóját ötszörösére emelő módosító javaslatról azt mondta: voltak, akik őt is meggyőzték, hogy a szerver alapú üzemeltetés megfelelő kontrollt jelent, de kiderült, hogy az egyetlen helyes megoldás, ha megszüntetik az ilyen típusú szerencsejáték lehetőségét.

A miniszterelnök által említett nemzetbiztonsági kockázatokról Lázár azt mondta: a sajtóban már évek óta szó van arról, hogy a szerencsejáték-ipar irányítói „nagyon jómódú, politikai befolyást érvényesíteni akaró körök”. Lázár szerint akinek sok pénze van, az szinte természetes módon megpróbálja megközelíteni az államigazgatás középső vagy felső szintjeit. Úgy fogalmazott, hogy tanulságos történetek vannak az elmúlt 22 évből, milyen hirtelen visszakoztak, vagy épp kiestek a politikából azok, akik fel merték vetni a piac újraszabályozását.

„Lóverseny-nyelven szólva: tétek törölve” – mondta Lázár a befektetések elvesztéséről. Elismerte, hogy a játékgépes vállalkozókat kár érte, mikor arra készültek, hogy szerveralapú rendszerben tovább működhetnek, de aki a szerencsejáték-iparra adja a fejét, annak szerinte el kell fogadnia, hogy az extra haszon kockázatokkal jár. „A szívem nem szakad meg értük” – mondta a vállalkozókról az államtitkár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!