szerző:
MLF
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fontos kormányzati pozícióba kerülhet Schmitt Pál legfontosabb támasza. A hírek szerint helyettes államtitkári posztra kinézett Kiss Norbert két évig vezette az államfő hivatalát, amely 2010 óta hibát hibára halmozott, és képtelen volt kezelni Schmitt bakijait. Fideszes források szerint Kiss az utolsó percig szorgalmazta, hogy a nyilvánvaló botrány ellenére az idős köztársasági elnök a doktori-ügyben „küzdjön az igazáért”.

„Én úgy gondolkodom, hogy az aktív politikai élet negyven évig tart. Szerintem nem érdemes mindjárt a csúcson kezdeni, mert onnan csak lefelé vezethet az út. Lépésről lépésre kell haladni, és nagyon sok szolgálat közepette” – beszélt a karrierről alkotott felfogásáról Kiss Norbert a Fejér Megyei Hírlapnak 2010 júliusában, amikor nyilvánosságra került, hogy ő veheti át államfői hivatal vezetését. Kiss tíz éven keresztül szolgálta különböző pozíciókban Schmitt Pált, de karrierje a köztársasági elnök lemondása és visszavonulása után nem torpant meg: az új sportügyi államtitkár, Simicskó István helyettese lehet az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi).

A Magyar Nemzet szerint a köztársasági elnök, Áder János a hét elején írja alá Simicskó és helyettes államtitkárának, Kissnek a kinevezését. A korábbi államtitkár, Czene Attila tervezett menesztéséről szeptember közepén számolt be az Index, amit a miniszter, Balog Zoltán pár nappal később megerősített arra hivatkozva, hogy a volt olimpikon helyett „inkább aktív politikusra” szeretné bízni a sportügyek kezelését. Simicskó hétfőn a parlamentben a hvg.hu-nak azt mondta, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja Kiss várható kinevezését, mert "egyelőre nincs olyan helyzetben, hogy bármit is nyilatkozzon". (A Magyar Közlöny hétfőn megjelent számában nincs nyoma még Simicskóék kinevezésének.)

A hvg.hu-nak több fideszes forrás is azt mondta, az olimpiai bajnok Czene a sportügyekre a köztársasági elnöki posztról is komoly ráhatással bíró Schmitt támogatottja volt (a volt államtitkár 2005-től tagja volt a 2010-ig Schmitt által irányított Magyar Olimpiai Bizottságnak). Kormányzati források szerint Balog májusi kinevezése óta – nem vállalva a nyílt konfliktusokat – lépésről lépésre szervezi át a tárcáját, így az államtitkárok egy részétől is megvált (eddig az egyházügyi és a kulturális államtitkár távozott).

Nem bukott a főnökével

Kiss Norbertre sokan neheztelnek a kormánypártban, amiért Schmitt bakijait, doktori ügyét nem kommunikálta megfelelően, túl sok támadási felületet adott a médiának – vélekedett egybehangzóan több, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) működésére rálátó fideszes forrás. Éppen ezért valamilyen megállapodást sejtenek a háttérben a kormánypártban óvatos lavírozónak tartott Balog és Schmitt között, melynek része Kiss beemelése a kormányzati munkába.

Az Országgyűlésből távozó Schmitt Pál - mögötte Kiss Norbert
©

Egy névtelenséget kérő kormányzati forrás szerint a KEH társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalának volt vezetője szintén ambicionálta a posztot, ugyanis Schmitt áprilisi lemondása óta azt a hivatalt vezette, amely a törvények szerint a korábbi államfőt megillette, ám amihez érdemi funkciók, feladatok nem kötődnek. Ráadásul az utóbbi hónapokban Kissre hárult azoknak a bakiknak – vagy miként a volt hivatalvezető egy alkalommal fogalmazott: „félreértéseknek” – a kezelése, melyek Schmitt tevékenységét lemondása óta is kísérték. Ő magyarázta meg, miért nincs jogviszonyban a disszertációja megírására készülő korábbi államfő a Semmelweis Egyetemmel, miközben szeptember közepén a 70 éves Schmitt még azt mondta egy interjújában, hogy elkezdte a doktori iskolát. Kiss szerint főnöke képzés nélküli fokozatszerzésre készül. Szintén a hivatalvezető szólalt meg, amikor a Blikk kiderítette, a rezidencián lakó Schmitt tulajdonában lévő egyik lakásban albérlők laknak, de az ebből származó bevételt nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában (Kiss szerint főnöke helyett felesége, Makray Katalin írta bele vagyonnyilatkozatába, ám az nem nyilvános).

„Pali bácsi nagy sármőr, ügyes diplomata, aki percek alatt képes megnyerni embereket, megtalálni velük a közös nevezőt egy beszélgetés alatt, Norbinak nagy felelőssége van abban, hogy ezt nem volt képes átvinni a köztudatba” – mondta egy neve elhallgatását kérő, a Schmitt lemondásának hátterét ismerő fideszes képviselő. Már Schmitt lemondását követően is több kormánypárti politikus hangsúlyozta a hvg.hu-nak, hogy a Fidesz vezetőségében komolyan gondolták az „emberek embere” szlogent, hogy az egykori olimpikon Mádl Ferenc és Sólyom László professzoros stílusa, távolságtartása után új színt hozhat köztársasági elnökként a közéletbe, „szerethető figura” lesz majd.

Forrásaink szerint ebben segítséget is kapott Schmitt hivatala: a 2010-es országgyűlési választások után Orbán Viktor stábjából átkerült a Sándor-palotába Szabó Edina, aki kommunikációs szakemberként korábban sokat tett azért, hogy a visszahúzódó ellenzéki pártvezér imidzse javuljon. Szabó nevéhez fűződött korábban Orbán új honlapjának kialakítása, a politikus mindennapjait rövid klipekben bemutató OVTV, illetve a Facebook-oldalának kialakítása – melynek ma már 135 ezer rajongója van. Szabó létre is hozott egy új oldalt a KEH-nek, melyre videós tudósítások is felkerültek, de a kommunikáció szervezését Kiss magánál tartotta, így forrásaink szerint feszült volt a hangulat kettőjük között. Szabó Edina egy évet sem ért meg a KEH-ben, tavaly tavasszal távozott a hivatalból. A KEH és a kormány közti kapcsolatra rálátó fideszes forrás szerint a KEH a doktori-botrány kirobbanásáig már nem kért segítséget a párt, illetve a kabinet kommunikációs szakembereitől.

A köztársasági elnök 2010. augusztusi hivatalba lépése után azonnal átszervezte a hivatalt, a munkatársak 90 százalékát felmentették, a több mint ötven dolgozóból csupán hatan tarthatták meg állásukat. Többek között olyan vezető beosztású szakembereknek, alkotmányjogászoknak is távozniuk kellett, akik Mádl és Sólyom mellett is szolgáltak. (Áder érkezése után hasonló mérvű változásokat hajtott végre, Kiss Norbertet első munkanapján azonnali hatállyal mentette fel.)

„Ez volt a cél”

Pedig Schmitt Pál kinevezésétől kezdve bakit bakira halmozott. Beiktatásakor Erdős Péternek nevezte a magyar katolikus egyház vezetőjét, Erdő Pétert (Erdős a Kádár-korszakban a könnyűzenei életben élet-halál ura, cenzor volt). Ugyan a magyar nyelv védelmét nevezte az államfői tevékenysége legfőbb célkitűzésének, sorozatos hibákat vétett. Eleinte csak újítási ötleteivel állt elő - az „idegen csengésű” innováció szó helyett például az „újítmányozást” javasolta, majd a KEH-ből kikerülő szövegek is tele voltak nyelvhelyességi hibákkal.

Schmitt jókívánságai a Paprika Csárda vendégkönyvében
©

A fontosabb állami szereplők véleményét 2010. szeptember 30-i határidővel kikérő parlamenti alkotmány-előkészítő bizottsághoz bő két heti késéssel elküldött javaslatcsomag tele volt helyesírási, nyelvtani hibákkal és zavaros történelmi eszmefuttatásokkal: a magyar nyelvet például “érzelemrokonító forrasztékként" mutatta be. A javaslat végül lekerült az Országgyűlés honlapjáról, Kiss Norbert pedig belső vizsgálatot indított. A KEH azt hangsúlyozta, hogy az államfőnek nincs köze a dokumentumhoz, sőt, a javaslatot aláíró jogi hivatal vezetője, Cservák Csaba sem olvasta azt át az átküldés előtt. Végül felmentettek egy munkatársat, igaz, kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Pár héttel később megjelent az alkotmányozáshoz küldött újabb javaslatcsomag, de ebben is talált hibákat a sajtó. Erre Kiss a köztévé reggeli műsorában úgy reagált: nagyon örül, hogy végre elkezdtek foglalkozni itthon a magyar nyelvvel, mivel pontosan ez volt a cél. Újabb botrányt okozott a 2011-es újévi beszéd hivatal honlapjára kitett változata, amelyben szintén sok hiba volt – így még a Himnusz első sorát is hibásan idézték. Ekkor Kiss az MTV-ben azzal hárította a felelősséget, hogy valóban a főnöke írta a beszédet, de arra a kérdésre nem válaszolt, hogy ki tette ki a honlapra.

A Hírszerző nem sokkal később, márciusban nyilvánosságra hozta az elnök egyik étterem vendégkönyvébe tett bejegyzését: „Első álamfői látogatásom első álomásán. Köszönettel: Schmitt Pál, 2010. szept. 7.”. A norvég terrorcselekménykor kiadott közlemény V. Harold királynak címezve jelent meg a hivatal honlapján – az uralkodó neve valójában V. Harald király.

Nekivezették a falnak?

A Fideszben úgy vélik, a Schmitt doktori-botrányát alapvetően „értelmiségi ügyként” kezelő – azaz nem olyan, amit szélesebb rétegek értenének – miniszterelnöki kommunikációs főtanácsadó, Habony Árpád mellett Kiss volt az, aki az utolsó percig azt szorgalmazta, hogy a főnöke „küzdjön meg az igazáért”.  A hvg.hu áprilisban kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt, Kiss és a stáb abban reménykedett, hogy a közvéleményben meg lehet fordítani az bocsánatot kérő és „emberi arcát mutató” Schmitt helyzetét. Az egyik forrásunk szerint – akinek állításait más források nem erősítették meg – Kiss találta ki, hogy a 70-dik életévéhez közelítő államfő jelentse be a közszolgálati tévében, ismét megvédi a doktori címét.

Kiss Orbán, Schmitt és Kövér társaságában - töretlen karrier
©

Kiss kísérte el, amikor a parlamenti dolgozószobájában az államfő interjút adott a köztévének, és közülte: nem mond le, új doktorit fog írni. Ezt a bejelentését azóta a sajtó rendszeresen számon kéri az idős Schmitten. Legutóbb A Hot! című magazinnak adott, szeptember közepén megjelent interjúban azt mondta: elkezdte az iskolát, publikálnia kell szakfolyóiratokban, és most ezeket a cikkeket írja, ám a Semmelweis Egyetem (SE) közleményéből kiderült, a volt államfőnek nincs jogviszonya az intézménnyel. (Schmitt egyébként perben áll az SE-vel: korábban felül bírálati kérelmet nyújtott be a hvg.hu által kirobbantott plágiumbotrány miatt a doktori fokozatát március 29-én visszavonó szenátus határozatával szemben, valamint bírósági felülvizsgálatot is kért.)

Fideszes források most azt mondták a hvg.hu-nak, ha a hivatal profi módon működött volna, akkor a helyesírási hibákat teli szövegek nem kerülhettek volna ki a KEH honlapjára. Egy forrás szerint a nagyobbik kormánypártban úgy ítélik meg, hogy ez rendítette meg Schmitt pozícióját: „mire robbant a plágium-botrány, az emberek már azt gondolhatták, hogy az államfő buta, így a doktori-ügy ezt erősítette fel”, és tette szerinte kezelhetetlenné a disszertációs esetet.

Rokonok közt

A leendő helyettes államtitkár 2002 óta dolgozott együtt Schmitt Pállal. Az esztergomi ferences gimnáziumban végzett, harmincas éveiben járó Kiss kamaszkorában kosárlabdázott, majd sportdiplomáciai pályára készült, így került kapcsolatba a Magyar Olimpiai Bizottságot 1989 óta irányító Schmitt-tel. 2010-es kinevezése előtt a Fejér Megyei Hírlapnak azt mondta, 2002-es választási vereség után távozni akart politikából, de „a politika szinte visszaszívta”. A megyei napilapnak azt mondta, testvére dolgozott Schmitt-tel abban az időben, aki aztán Orbán Viktor mellé került, ezért a helyébe kellett „egy szolgálatkész ember, aki ismeri a politikát belülről, és a sporthoz is ért”. Kiss Brüsszelbe is elkísérte főnökét, az európai majd a magyar parlamentben is mellette dolgozott kabinetfőnökként.

Régi baráti viszony
©

Nyolc évvel később a bátyja visszakerült Schmitt mellé, ő is a KEH-ben dolgozott. A 2010-es önkormányzati választásokon a piliscsabai polgármesteri székért – a Fidesz jelöltjével szemben elinduló – Kiss Antal nemzetpolitikai ügyekkel foglalkozott a hivatalban (egy alkalommal KEH-es fejlécű papíron levelezett az önkormányzattal). Lemondása után az idősebb Kiss a Mandiner által nyilvánosságra hozott levélben védte meg Schmitt-et, párhuzamot vonva az államfő „meghurcolása” és Jézus keresztre feszítése között: „az eljárásmód, a vért és szenzációt akaró tömeg, a pszichózis, a kivégzést kísérő néma sokaság, a Júdás, a gyávák és szótlanok, a kereszt tövében ketten maradók… Kétezer éves forgatókönyv.” Az Index kinevezését követően többször kereste Kiss testvérét, de a KEH-ből azt a választ kapta, hogy Kiss Antal ritkán van bent a hivatalban, legfeljebb üzenetet tudnak átadni számára. 

Nemcsak Kiss Antal volt, akinek karrierjén a rokoni kapcsolatok sokat lendítettek: szintén a KEH-be került a belügyi államtitkár lánya, Kontrát Nóra, Balsai István képviselő, jelenleg alkotmánybíró fia pedig tanácsokat adott az elnöki hivatalnak. Ugyanakkor a volt köztársasági elnök unokaöccse, Schmitt Pál Péter 2010 novemberében a Miniszterelnökség kormánytisztviselője lett.

„Amit megtanultam tőle, az az állandó tanulás kényszere: mindig, mindenben valamit, verset olvasni, egy mondást megtanulni, sportolni, zenét hallgatni. Például ezért veszem elő a hegedűt a tokjából, s erőt veszek magamon, amikor nyelvet tanulok. S ha csak ennyit kaptam a barátságunkon túl, akkor azt mondom, megérte” – mondta 2010 júliusában Kiss Norbert, milyen szálak fűzik főnökéhez, hozzátéve: „és megtanultam azt, hogy az embernek professzionális szinten azzal nem kell foglalkoznia, amihez nincs extra tehetsége. Az atv.hu tavaly márciusban egy olyan fotót közölt, melyen Kiss Elvis Presley-nek öltözve pózol. A portál többször kereste az akkori hivatalvezetőt az ügyben, de a kép eredetéről nem kaptak választ.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Schmitt megmagyarázta, miért nem tud róla az SE

Schmitt Pál hivatala szerint a volt köztársasági elnök azért nem áll hallgatói jogviszonyban a Semmelweis Egyetemmel, mert a későbbiekben képzés nélküli fokozatszerzésre készül, a Hot! magazinnak adott interjúja pedig félreérthető volt.

hvg.hu/Index Itthon

SE: Schmitt Pál nem jelentkezett doktori képzésre

„Schmitt Pál nyilvántartásunk szerint nem áll hallgatói jogviszonyban a Semmelweis Egyetemmel, nem jelentkezett a doktori iskola PhD képzésére, sem képzés nélküli fokozatszerzésre" – ezt közölte a Semmelweis Egyetem csütörtök délután az Index megkeresésére. Schmitt Pál hétvégén még azt mondta a Hot! magazinnak, hogy elkezdte az iskolát, és éppen a publikációit írja.

Tossenberger Adél Kult

Pártot alapítanak Schmitt bírálói?

Ön bizonytalan? Nem szavazna? Akkor a punk kormányra voksolt. A Kozmosz zenekar Bizonytalan/Nem szavazna Pártszövetség néven lépne be a közéletbe. Ma 50-60 százalékos kormányt alakíthatnának.

MTI/Blikk Itthon

Megoldódtak Schmitt Pál lakásgondjai

Megoldotta lakásgondját Schmitt Pál volt köztársasági elnök, és családjával elhagyta a Béla király úti elnöki rezidenciát – ismerteti a hétfői Blikk. Arról azonban egyelőre nem közöltek részleteket, hova költözik a volt államfő.

Ittasan ült autóba, mert azt hitte, szabad ivás után vezetni

Ittasan ült autóba, mert azt hitte, szabad ivás után vezetni

Az iPhone gyártása is akadozhat a kínai koronavírus miatt

Az iPhone gyártása is akadozhat a kínai koronavírus miatt

Nyomoznak a dusnoki szülők ellen, akik nem anyakönyvezték újszülött gyermeküket

Nyomoznak a dusnoki szülők ellen, akik nem anyakönyvezték újszülött gyermeküket

Magyar siker: Schobert Norbertről írt a brit Mirror is

Magyar siker: Schobert Norbertről írt a brit Mirror is

Az autópálya hídján terelt át egy román juhász több száz birkát – videó

Az autópálya hídján terelt át egy román juhász több száz birkát – videó

Önkéntes programozók 5,2 milliárd forintot spóroltak a cseh államnak

Önkéntes programozók 5,2 milliárd forintot spóroltak a cseh államnak