szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

Húszas, harmincas éveikben járnak, de olyan titkok tudói, és olyan befolyással rendelkeznek, mint kevés középkorú fideszes politikus, parlamenti képviselő. Cikksorozatunkban azokat az ifjú politikusokat, szakembereket mutatjuk be, akik ritkán, vagy egyáltalán nem szerepelnek a nyilvánosság előtt, viszont háttéremberként sok múlik rajtuk.

„A Fidelitas kis akarattal, bátorsággal a következő két évben annyit mehetne előre, olyan befolyásra tehetne szert és olyan eredményeket érhetne el, amennyit ’normális történelmi időkben’ tíz-tizenöt év alatt sem biztos, hogy tudna” – mondta július végén Orbán Viktor, amikor a Fidesz ifjúsági szervezetének vezetővel találkozott. Egy hónappal később hasonlóan beszélt a fiatalokról egy másik, szintén a Fideszhez kötődő ifjúsági csoportosulás rendezvényén, a hétvégi kőszegi Tranzit Fesztiválon: a miniszterelnök az Index tudósítása szerint arra buzdította őket, kritizálják és kérdőjelezzék meg a párt nagy generációját.

Bár több, a miniszterelnök-pártelnökkel együtt dolgozó forrás szerint Orbán Viktor rendszerint kritikusan szemléli a fideszes politikusok legfiatalabb generációját – elsősorban az egyes személyek karrierizmusa, túl gyors felemelkedése, pozícióba kerülése miatt –, környezetében több olyan, 20-as, 30-as éveit taposó fiatal is van, aki már most nagy befolyással rendelkezik.

A hvg.hu most több olyan fiatal politikust, szakembert mutat be cikksorozatában, aki eddig nem nagyon mutatkozott a nyilvánosság előtt, de a legszűkebb vezetői, kormányzati körökhöz tartozik, a kormányfő és helyettese, Navracsics Tibor, illetve a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János mellett dolgozik, és befolyása van a napi döntéshozatalra.

Aki Orbán idejét beosztja

„János a legnagyobb titkok tudója: percre pontosan ismeri Orbán napirendjét, kivel, mikor találkozik, hova megy, ő szervezi még a privát levelezését is” – mondta a kormányfő személyi titkáráról egy a Miniszterelnökségen zajló munkára rálátó forrás. A Miniszterelnökség júniusi átszervezése alatt tovább bővül Nagy János feladatköre, a kormányfő titkárságát irányítva megkapta a szervezési és protokolláris feladatokat ellátó főosztályok koordinálását, illetve a miniszterelnökhöz kapcsolódó munkafolyamatok végrehajtását.

Nagy János (balra) Orbán társaságában - a lojális titkár
©

A 30 éves Nagy forrásaink szerint szinte az összes tárgyaláson, szűk körű egyeztetésen részt vesz, néha olyan találkákon is, ahol Orbán mellett csak az ügyben illetékes miniszter van jelen. Olyan egyeztetéseken is megjelenik, ahol a gazdasági élet befolyásos vezetőivel tárgyal a miniszterelnök. Információink szerint ezeken a tanácskozáson rendszeresen jegyzetel, emlékeztetőket készít főnökének, felírja a további teendőket. „Ő osztja be Viktor idejét, sokszor tőle tudja meg, mennyi ideje marad a magánéletére, családjára” – mondta róla egy, az ügy bizalmi jellege miatt neve elhallgatását kérő kormányzati forrás.

Bár rendszeresen látni a fesztiválokon fellépő, a külföldi találkozóira, kihelyezett kormányülésekre érkező, vagy akár csak a Tusnádfürdőn minden évben pár napot pihenő – és hosszú beszédeket is tartó – Orbán mögött, kerüli a nyilvánosságot, a sajtó megkereséseitől (ezt a hvg.hu is többször megtapasztalta) elzárkózik. Úgy tudjuk, Nagy János intézi a miniszterelnök magánlevelezésének jó részét is. Ha egy-egy szervezet levélben keresi meg a kormányfőt, és valamilyen ügy képviseletére, támogatására kéri, rendszerint titkára válaszol. Ez történt például akkor is, amikor az otthonszülés legfőbb képviselőjének, Geréb Ágnesnek a szabadon engedését kérték Orbántól. A személyi titkár egyébként ekkor jelezte: az ügy a független bíróságra tartozik.

„Viktor nehéz ember, erőskezű főnök, mentalitását tekintve kicsit idősebb a koránál, viszont János nagyon jól bírja mellette a gyűrődést” – mondta róla egy forrásunk, aki szerint Nagy közel tíz éve dolgozik főnöke mellett, az ellenzéki években is ő volt a személyes titkára, így mindent tud Orbánnak erről az időszakáról. Több forrásunk úgy emlékezett, Orbán 1998 és 2002 közötti kabinetfőnöke, Nagy Andor ajánlotta őt a pártelnök figyelmébe (rokonság egyébként nincs köztük, Nagy Andor nógrádi, Nagy János bihari származású), a miniszterelnök pedig lojalitása, visszafogottsága miatt ragaszkodik hozzá. "Sok más kortársához képest Jánosra egyáltalán nem nagy a kabát" – mondta egy őt ismerő forrás, arra utalva, hogy Nagy még a 2010-es kormányváltás után sem kért magasabb posztot.

A Fideszben – bár forrásaink szerint a pártban alig ismerik Nagyot, hiszen ritkán kerülnek vele közvetlen kapcsolatba – megoszlanak róla a vélemények. Volt olyan, Orbánnal rendszeres munkakapcsolatban álló forrás, aki szerint Nagy János egyszerű „táskahordozó”, ugyan nagy titkok tudója, de nem él a befolyásával. Egy másik fideszes forrás viszont állítja: már az nagy hatalmat ad Nagynak, hogy rengeteg ügy rajta megy keresztül. Ő szelektál például, hogy mi kerüljön Orbán elé. Az egyik kormányzati forrásunk pedig úgy fogalmazott: a személyi titkár igenis él a hatalmával. Felidézte példaként az esetet, amikor a 2010-es kormányváltás után egy párton belüli erőcsoport el akarta mozdítani valamely kormányzati háttérintézmény vezetőjét. Nagy ugyanis nyomban figyelmeztette őket telefonon, hogy ez a stílus megengedhetetlen. „Olyan tekintélye van Orbán előtt, hogy a jövőben kérhet bármit, lehet belőle parlamenti képviselő, idővel lehet belőle akár kormányzati tényező is, ám egyelőre úgy tűnik, ilyen sarzsira nem vágyik” – mondta róla egy forrás, aki kinevezése óta követi Nagy tevékenységét.

Aki Orbánt a bulvárban népszerűsíti

A lány, aki bulvárképessé tette Orbánt – rendszerint így jellemezték fideszes források Kaminski Fannyt, aki jelenleg a miniszterelnök 134 ezer rajongót magáénak tudó Facebook-oldaláért felelős. „2002 óta megy arról a beszélgetés a kommunikációs stábban, hogy kéne egy hozzánk húzó bulvárlap, mint a Magyar Nemzet a politikai újságírásban. Ezt mostanáig nem sikerült összehozni, viszont Fannynak hála rendszeresen szerepel Orbán és Rogán Antal, illetve más fideszes vezető a bulvármédiában, különösen a Blikkben” – mondta egy kormányzati forrás, milyen szerepet játszott Kaminski a pártelnök kommunikációs csapatában.

Andy Vajna és Rogán Antal - Kaminski mindkettőjüknek dolgozik
©

Eredetileg a Blikknél dolgozott újságíróként, majd egy Orbánnal készített interjú után az akkor még ellenzékben lévő párt elnöke behívta a Szentkirályi utcába, a Fidesz-központba. Kaminski kiváló kapcsolatokkal rendelkezik a sztár- és celebvilágban, többször feltűnt a különféle fogadásokon Hajdú Péter műsorvezető és felesége, Sarka Kata társaságában, forrásaink szerint a mai napig ő intézi Andy Vajna filmproducer és kormánybiztos sajtóügyeit is. Szintén jó kapcsolatai vannak a fitnessvilágban: közös kommunikációs cége van Buvanits Ildikóval, aki a World Bodybuilding and Physique Federation (WBPF) magyarországi női szakág vezetője. Kaminski a szervezet magyar honlapja szerint a WBPF médiaigazgatója.

A volt újságíró nemcsak a Blikk szerkesztőségével őrzött meg jó kapcsolatot, de bejárása van a Storyhoz, a Borshoz, a kereskedelmi tévékhez – különösen a TV2-höz –, ahogy egy forrásunk fogalmazott: „bármilyen anyagot el tud helyezni az Orbánékról”. Az ő nevéhez kötik például a Story „sztármagazinban” 2010. április 8-án megjelent képes anyagot az Orbán-család húsvétjáról (három nappal később tartották az országgyűlési választások első fordulóját). Kormányzati és fideszes forrásaink szerint szintén ő találta ki, hogy az egyik kampányrendezvényről a másikra utazó Orbán 2006-ban az egyik benzinkút WC-jében borotválkozás közben adjon interjút.

Kaminskit korábban szoros kapcsolatok fűzték a miniszterelnök-pártelnök kommunikációs főtanácsadójához: ő volt Habony Árpád felesége, házasságukból egy kisfiú születetett. Sőt, ő volt a kapcsolat Habony és Jáksó László között is: a rádiós műsorvezető erről a Heti Válasznak tavaly ősszel azt mondta: „két évet jártam Fannyval, közben a Best magazin címlapján is vigyorogtunk együtt. Minden exemmel jóban vagyok, így aztán öt éve (2006-ban – a szerk.) megismerkedtem a férjével”.

Fideszes források szerint ennek a kapcsolatnak nagy szerepe volt abban, hogy a köztévé tavaly Jáksóval kötötte meg a milliárdos szerződést a később rendkívül népszerűtlennek bizonyult Marslakók szappanoperára. (Jáksó korábban is tárgyalt a tévé vezetésével a Marslakókról, 2010 előtt még annak a cégnek a nevében, melyet Habony testvérétől vett meg.) „Fanny egy kreatív, tehetséges lány, akinek viszont sokszor gond van az önmérsékletével, és most Árpival együtt nem ismerte fel, hogy Jáksó ötlete bukásra van ítélve. Így aztán nem is faroltak le az ügyről időben” – mondta róla egy forrás, aki korábban a fideszes kommunikációs stábban dolgozott.

Aki Orbán szlogenjeit kitalálja

Bár hivatalosan Kaminski a felelős Orbán Facebook-oldaláért, a szerkesztői munka egy részét az a 29 éves kommunikációs szakember végzi, aki hosszú évek óta bedolgozik a pártelnök-miniszterelnök szövegíró csapatának is.

Orbán Viktor a beszédére készül a 2010-es választások estéjén
©

Az Orbán online népszerűsítésén sokat dolgozó Kobza Miklós nevéhez fideszes kommunikációs források szerint olyan bonmot-k fűződnek, mint a Horn Gyula születésnapjára küldött júliusi levélben is feltűnő „mindig több az, ami bennünket összeköt, mint ami szétválaszt”. Szintén hozzá kötik azt a fordulatot, amit Orbán a 2005-ös országértékelő beszédében használt, amikor arról beszélt, hogy a szocialisták szembefordították egymással a vidéket és a várost, a szegényeket és a gazdagokat, a határon túliakat és innenieket: „sakkozni bokszolókkal, bokszolni sakkozókkal szeretnek". Az egyik fideszes forrásunk szerint Kobza találta ki a Medgyessy-kabinetre aggatott „bankárkormány” kifejezést, ám ezt a Habony-stábban dolgozó Kobza cáfolta a hvg.hu-nak. (A kampányszakember csak erre a kérdésünkre válaszolt, minden másban hárította a megkeresésünk).

Kobza Miklós tagja annak a szövegíró csapatnak, mely Habony felügyelete alatt működik, és amelyiknek hosszú ideje Görgényi Tamás a vezetője. Görgényi korábban a több mint két évtizede működő, külföldön sokat koncertező progresszív rockegyüttes, az After Crying egyik dalszövegírója volt, ám néhány éve megvált az együttestől. Az egyik volt fideszes szakember szerint a pártelnök-miniszterelnök soha nem a stáb által elkészített kész szövegeket olvassa fel, szövegírói legfeljebb ötleteket, bonmot-kat, szlogeneket adnak neki, amiket végül ő bedolgoz a beszédeibe. "A kreatív emberekből álló csapat nagyon sokat dolgozik, folyamatosan elemzik a közvélemény-kutatásokat, dolgoznak ki terveket, de ebből kifele alig látszik valami, mert Habony erős személyisége miatt 'árnyékban vannak'" – mondta a stábról egy, a Miniszterelnökségen zajló munkára rálátó forrás.

Mint a Hírszerző 2010 novemberében megírta: Kobza Tiszacsegén élő, gazdálkodó szülei az SZDSZ megyei szervezetének tagjai voltak, édesanyja 2002-ben szabad demokrata színekben – sikertelenül – indult a helyhatósági választásokon is. Szülei libatenyésztéssel foglakoztak, így amikor a Hajdú-Bét csődje miatt többen tönkrementek a megyében – az MSZP–SZDSZ-kormány pedig nem segítette ki őket a bajból –, Kobza családja otthagyta a liberális pártot. Egy volt SZDSZ-es politikus szerint Kobza már a kommunikációs főiskolán is közismert volt közéleti érdeklődéséről, a politikai kommunikációhoz való vonzódásáról, így több más fiatal szakember mellett őt is megszondázták a párt tanácsadói, amikor 2002-ben kiderült, hogy a miniszterelnök, Medgyessy Péter a pártállami rendszerben titkos tiszt volt. Kobza akkor azt javasolta, hogy váltsák le a kormányfőt vagy a párt lépjen ki a koalícióból, mert elfogadhatatlan, hogy 12 évvel a rendszerváltozás után pártállami szt-tiszt legyen a miniszterelnök. Ezt követően megszakadt a kapcsolata a párttal, pár évvel később pedig a Fideszben tűnt fel: 2004-ben a kommunikációs stábba fiatal szövegírókat kerestek, és az egyik főiskolai tanára őt is beajánlotta.

Az ellenzéki években már részt vett a párt kampányainak, napi kommunikációjának megtervezésében és 2006-os választási kampányában, de a vereség után elköltözött Kecskemétre, ahol a Bács-Kiskun megyei önkormányzat sajtóreferense volt. Ő nyilatkozott a sajtónak, amikor kiderült, hogy a csalás miatt letartoztatott szocialista Zuschlag János továbbra is kapja a megyei képviselői fizetését. Egy volt fideszes kommunikációs stábtag szerint Habony hívta vissza 2009-ben a központba, majd részt vett Orbán Viktor honlapjának, később pedig Facebook-oldalának szerkesztésében. Egy miniszterelnökségi forrás szerint az átszervezés óta bedolgozik a kormany.hu-nak is. "Miki nagy közösségi ember, szinte mindenkit ismer, nagy dumás, a takarítónőtől a főnökig szót ért mindenkivel" – mondta egy miniszterelnöki forrás, aki szerint Kobza sokat dolgozik, nemrég megtörtént, hogy egy bulin az éjszaka közepén félrevonult egy másik szobába, hogy megcsinálja, amit sürgősséggel kértek tőle.

Kobza neve nem teljesen ismeretlen a netes közönség előtt, ő alapította és szerkesztette – az LMP-s parlamenti képviselővel, Vágó Gáborral együtt – a Vákum.hu nevű kulturális netmagazint vagy a kecskeméti Kesport.hu nevű sportoldalt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Lázár bevette a Miniszterelnökséget

Jelentős hatásköri és személyi változások történtek az elmúlt hetekben a Miniszterelnökségen. A kormányszóvivői iroda összeállítása szerint létrejött több új szervezeti egység, és munkába állt több új helyettes államtitkár is. Lázár János szerint a Miniszterelnökség átszervezésének célja egy olyan szervezet kialakítása és működtetése, amely dinamizálni tudja a kormányzást.

Kósa András - M. László Ferenc Parlament

Összeállt Lázár csapata: ők hajtják végre Orbán akaratát

Összeállt Lázár János régi-új stábja a Miniszterelnökségen. Az államtitkár hét helyettesével kell, hogy sikerre vigye a „politikai kormányzást”, és felpörgesse a kormányzati döntéshozatalt. Úgy tudjuk, a volt frakcióvezető stábjának nagy részét magával vitte a kormányba. Információink szerint teljesül Lázár másik vágya is: megkaphatja a polgári titkosszolgálatok egyik szervezetét, átveheti a Külügyminisztériumhoz tartozó külföldi hírszerzést.

Egyelőre nem érkezett meg a három év alatti gyerekek oltása a háziorvosokhoz

Egyelőre nem érkezett meg a három év alatti gyerekek oltása a háziorvosokhoz

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

49 milliárd forintos szuperszámítógépet rendelt az EU, ez lehet a világ legerősebbje

49 milliárd forintos szuperszámítógépet rendelt az EU, ez lehet a világ legerősebbje