szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tovább nehezíti a választási regisztrációt a Fidesz, egy módosító javaslattal a határon túliakra korlátoznák a levélben történő feliratkozás lehetőségét. Az alkotmányügyi bizottság indítványa azt is beleírná az alaptörvénybe, hogy 15 nappal a választás előtt kell regisztrálni, ezzel is csökkentve az esélyét, hogy az Alkotmánybíróság fogást találjon a regisztráción.

Az eredeti elképzeléssel szemben nem regisztrálhatnak majd levélben a Magyarországon élő választópolgárok, ha a parlament elfogadja az alkotmányügyi bizottság által szerdán, az alaptörvény módosításához benyújtott indítványt. A levélben történő regisztráció lehetőségét a javaslat a határon túliak számára tartaná fent, a magyarországiaknak csak a személyes, illetve az internetes feliratkozás lehetősége maradna meg.

Az alaptörvény módosítását a választási regisztráció miatt kezdeményezte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Eredetileg azonban csak annyit akartak az átmeneti rendelkezések közé foglalni, hogy sarkalatos törvény „kérelemre történő névjegyzékbe vételhez kötheti” a választójog gyakorlását. Ez kizárta volna a lehetőségét annak, hogy az előzetes regisztráció lényegét az Alkotmánybíróság megsemmisítse, de a testület még beleköthetett volna a törvény részletes szabályaiba.

Az alkotmányügyi bizottság által beterjesztett módosító javaslat viszont beemelné az alaptörvény részét képező átmeneti rendelkezések közé a regisztráció részletszabályait, például azt, hogy a szavazás előtt 15 napig lehet regisztrálni. Előírnák azt is, hogy a névjegyzéket minden parlamenti választás előtt újra össze kell állítani, kivéve az előrehozott választásokat, amikor erre nincs szükség (vagyis csak azok szavazhatnak, akik a korábbi választásra már feliratkoztak).

A bizottság módosító javaslata szerint a magyarországi lakóhellyel rendelkező polgárok személyesen, vagy „a kérelmező azonosítását lehetővé tevő elektronikus úton” regisztrálhatnak, míg a határon túliak levélben vagy elektronikus úton. A választási eljárási törvény javaslata a belföldiek számára is lehetővé tette volna a levélben történő regisztrációt, igaz, mindössze 15 napra: 2013. szeptember 1-től 15-ig lehetett volna így feliratkozni a névjegyzékbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
40 millió forinttól indulhat a dízel-hatótávú új Mercedes villanyautó alapmodellje

40 millió forinttól indulhat a dízel-hatótávú új Mercedes villanyautó alapmodellje

Lehúzott több gyárat és átverte Demján Sándort is – Magyar svindlerek, 6. rész

Lehúzott több gyárat és átverte Demján Sándort is – Magyar svindlerek, 6. rész

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén