szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Józsefvárosnak Budapest újjáépült egyetemvárosának kell lennie, és nem elhanyagolt, bűnözőkkel teli gettónak – mondta Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere az önkormányzati ciklus első felét értékelő szerdai rendezvényén, ahol arról is beszámolt, hogy a programjában szereplő tervek jórészt megvalósultak, így új javaslatokat kérnek a lakosságtól.

Tarlós István szerint érezhető a szemléletváltás a VIII. kerületben, ahol sok minden megvalósult az elmúlt időszakban a városrehabilitációs programoktól kezdve a hajléktalanügy kezeléséig. A főpolgármester Budapest elmúlt két évére visszatekintve szólt egyebek mellett a városüzemeltetés átalakításáról, a BKV finanszírozásáról, az "örökölt" rossz szerződésekről, a kormánnyal közös beruházásokról. Tarlós István kitért arra is: nem igaz, hogy a Fidesz haragszik Budapestre, a miniszterelnök folyamatosan támogatja a fővárost.

Kocsis Máté a rendezvényen arról beszélt, hogy a kerület vezetésének átvétele után megoldatlan problémák tömegével kellett szembesülnie. Az elsődleges feladatok között volt azon "gócpontok, tabutémák" felszámolása, amelyek megbélyegzik és gúzsba kötik a kerületet - mondta a polgármester. Jelezte: a költségvetési stabilitás megőrzése mellett számos fejlesztést készítettek elő, amelyek célja a teljes körű megújulás.

A kerület vezetője azt mondta, hogy megkezdték egyebek mellett a lakásmaffia felszámolását, saját kézbe vették a parkoltatást. Gócpontnak nevezte a józsefvárosi piac területét is, amely szavai szerint nemcsak 15-20 milliárd forint adókiesést okoz, de a kerület közbiztonságának "rákfenéje" is. 

Kijelentette: a kispénzű emberek igényei mögé senki ne bújtassa az alvilág fegyverkereskedelmét, az illegális, hamisított és veszélyes árukon szerzett milliárdokat. A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat koncepciója nyomán a tisztességes eladóknak helyet fognak biztosítani, de aki nem ebbe a körbe tartozik, az "kösse fel a gatyáját". Kitért arra is, hogy legkevésbé a droggal és a prostitúcióval szemben tud elnéző lenni.

Kocsis Máté a hajléktalan problémáról azt mondta, hogy a városrész túlterhelt, mágnesként vonzza a hajléktalanokat, és erre épül a koldusmaffia is. Úgy vélte: az önkormányzati törvény azon módosítása, amely az utolsó bejelentett lakcímhez köti az ellátási kötelezettséget, méltányos megoldás. Úgy vélte: a kerület Budapest újjáépült egyetemvárosa kell legyen, és nem egy elhanyagolt, bűnözőkkel teli gettó.

A polgármester arról is beszélt, hogy nem vettek fel hitelt, nem vezettek be új adókat és nem vettek fel jutalmat sem, programjából pedig a térfigyelő kamerarendszer bővítésével, egy szakrendelő felújításával és új biciklitárolókkal adós. Hamarosan nagy építkezések kezdődnek – mondta a polgármester, utalva a Blaha Lujza, a Baross, a Rákóczi és a II. János Pál pápa tér felújítására, és megemlítette az Erkel Színház megújulását is.

Tájékoztatása szerint a józsefvárosi pályaudvar területén rendezvény-, sport- és szabadidőközpontot hoznak létre, később pedig bérlakások is épülhetnek ott. Szólt arról is, hogy a Ludovika-beruházás négyezer új egyetemistát hoz Józsefvárosba, jövőre pedig megkezdik a Horváth Mihály téren a kerület főterének kialakítását. Kocsis Máté elmondta: ősszel megszólítja a lakosságot, és további ötleteket, javaslatokat kér a következő két évre vonatkozóan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

Macaulay Culkin apa lett

Macaulay Culkin apa lett

10 fokos lehűlés jön

10 fokos lehűlés jön