szerző:
MTI

Józsefvárosnak Budapest újjáépült egyetemvárosának kell lennie, és nem elhanyagolt, bűnözőkkel teli gettónak – mondta Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere az önkormányzati ciklus első felét értékelő szerdai rendezvényén, ahol arról is beszámolt, hogy a programjában szereplő tervek jórészt megvalósultak, így új javaslatokat kérnek a lakosságtól.

Tarlós István szerint érezhető a szemléletváltás a VIII. kerületben, ahol sok minden megvalósult az elmúlt időszakban a városrehabilitációs programoktól kezdve a hajléktalanügy kezeléséig. A főpolgármester Budapest elmúlt két évére visszatekintve szólt egyebek mellett a városüzemeltetés átalakításáról, a BKV finanszírozásáról, az "örökölt" rossz szerződésekről, a kormánnyal közös beruházásokról. Tarlós István kitért arra is: nem igaz, hogy a Fidesz haragszik Budapestre, a miniszterelnök folyamatosan támogatja a fővárost.

Kocsis Máté a rendezvényen arról beszélt, hogy a kerület vezetésének átvétele után megoldatlan problémák tömegével kellett szembesülnie. Az elsődleges feladatok között volt azon "gócpontok, tabutémák" felszámolása, amelyek megbélyegzik és gúzsba kötik a kerületet - mondta a polgármester. Jelezte: a költségvetési stabilitás megőrzése mellett számos fejlesztést készítettek elő, amelyek célja a teljes körű megújulás.

A kerület vezetője azt mondta, hogy megkezdték egyebek mellett a lakásmaffia felszámolását, saját kézbe vették a parkoltatást. Gócpontnak nevezte a józsefvárosi piac területét is, amely szavai szerint nemcsak 15-20 milliárd forint adókiesést okoz, de a kerület közbiztonságának "rákfenéje" is. 

Kijelentette: a kispénzű emberek igényei mögé senki ne bújtassa az alvilág fegyverkereskedelmét, az illegális, hamisított és veszélyes árukon szerzett milliárdokat. A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat koncepciója nyomán a tisztességes eladóknak helyet fognak biztosítani, de aki nem ebbe a körbe tartozik, az "kösse fel a gatyáját". Kitért arra is, hogy legkevésbé a droggal és a prostitúcióval szemben tud elnéző lenni.

Kocsis Máté a hajléktalan problémáról azt mondta, hogy a városrész túlterhelt, mágnesként vonzza a hajléktalanokat, és erre épül a koldusmaffia is. Úgy vélte: az önkormányzati törvény azon módosítása, amely az utolsó bejelentett lakcímhez köti az ellátási kötelezettséget, méltányos megoldás. Úgy vélte: a kerület Budapest újjáépült egyetemvárosa kell legyen, és nem egy elhanyagolt, bűnözőkkel teli gettó.

A polgármester arról is beszélt, hogy nem vettek fel hitelt, nem vezettek be új adókat és nem vettek fel jutalmat sem, programjából pedig a térfigyelő kamerarendszer bővítésével, egy szakrendelő felújításával és új biciklitárolókkal adós. Hamarosan nagy építkezések kezdődnek – mondta a polgármester, utalva a Blaha Lujza, a Baross, a Rákóczi és a II. János Pál pápa tér felújítására, és megemlítette az Erkel Színház megújulását is.

Tájékoztatása szerint a józsefvárosi pályaudvar területén rendezvény-, sport- és szabadidőközpontot hoznak létre, később pedig bérlakások is épülhetnek ott. Szólt arról is, hogy a Ludovika-beruházás négyezer új egyetemistát hoz Józsefvárosba, jövőre pedig megkezdik a Horváth Mihály téren a kerület főterének kialakítását. Kocsis Máté elmondta: ősszel megszólítja a lakosságot, és további ötleteket, javaslatokat kér a következő két évre vonatkozóan.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr

Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Még több bliccelőtől féltik a BKK-t, ha jön az új mobiljegyrendszer

Még több bliccelőtől féltik a BKK-t, ha jön az új mobiljegyrendszer

Orbán Viktor 1 032 421 forintot adományozott tavaly a pártjának

Orbán Viktor 1 032 421 forintot adományozott tavaly a pártjának

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt

Videó: Már nem is kéri a Tesla autója, hogy néha fogjuk a kormányt

Videó: Már nem is kéri a Tesla autója, hogy néha fogjuk a kormányt