szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Átlátszó.hu azért fordult bírósághoz, mert a többi intézménytől eltérően a Külügyminisztérium csak statisztikai összesítést közölt alkalmazottairól, közérdekű adatigénylésünket pedig visszautasították. Miután azonban a minisztérium hirtelen 2041-ig titkosította alkalmazotti listáját, a Fővárosi Ítélőtábla pénteki másodfokú tárgyalásán elutasította keresetüket.

"A hatályos törvények szerint a minisztériumoknak minden hónapban a Magyar Közlöny mellékletében közzé kell tenniük, kiket neveztek ki köztisztviselőnek vagy minisztériumi vezetőnek, illetve kiket mentettek fel állásukból" – írta az Átlátszó.hu pár hónapja, miután első fokon megnyerték a külügyi dolgozók kilétét firtató adatigényléses pert.

Azért fordultak bírósághoz, mert a többi intézménytől eltérően a Külügyminisztérium csak statisztikai összesítést közölt alkalmazottairól, közérdekű adatigénylésünket pedig visszautasították. Miután azonban a minisztérium hirtelen 2041-ig titkosította alkalmazotti listáját, a Fővárosi Ítélőtábla pénteki másodfokú tárgyalásán elutasította keresetüket - számolnak be.

A minisztérium a per során folyamatosan nemzetbiztonsági és diplomáciai érvekre támaszkodva próbálta titkolni munkatársai kilétét, mely az első fokú bíróság szerint nem szolgálhatott az adatigénylés megtagadása indokául. A másodfokú bíróság az ügy érdemét tekintve nem nyilatkozott, a két tárgyalás közötti „Titkos!”-sá minősítés tényét elfogadta, és erre tekintettel keresetünket elutasította.

További részleteket az Átlátszó.hu-n olvashat!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A franciák már beszélnek róla, de nem kérnek bocsánatot az algériai gyarmati háborúért

A franciák már beszélnek róla, de nem kérnek bocsánatot az algériai gyarmati háborúért

A NAV akár el is engedheti a tb-tartozást

A NAV akár el is engedheti a tb-tartozást

Angelina Jolie bocsátotta árverésre, több mint nyolcmillió fontért kelt el Winston Churchill egy festménye

Angelina Jolie bocsátotta árverésre, több mint nyolcmillió fontért kelt el Winston Churchill egy festménye