szerző:
hvg.hu

A meghirdetett programmal ellentétben mégsem ment el Orbán Viktor az államadósságról szóló politikai vizanara. A kormány vezérszónoka, Matolcsy György szerint az ember nem lehet szabad, ha adósságban él, főleg, hogy az államot a pénzpiacok zsarolják. A nemzetgazdasági miniszter szerint a szocialisták adósították el az országot, az embereket, azért, hogy "szavazatokat, lelkeket vásároljanak". A Fidesz kezdeményezésére az államadósságról és annak okairól folytat politikai vitát ma az Országgyűlés.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Orbán neve csak felmerült

"Valóban felmerült az is, hogy a vitában a miniszterelnök ismerteti a kormány álláspontját, de végül a szakminiszter tette ezt" - csupán ezt válaszolta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a hvg.hu-nak. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért nem jelent meg Orbán Viktor a vitán, hiszen Havasi hétfőn azt jelentette be, Orbán Viktor mondja majd el a kormány álláspontját.

Több vezérszónok nem lesz, mi is befejezzük

Véget értek a vezérszónoki hozzászólások, tudósításunkat befejezzük.

Szél: bohócot csináltak magukból a fideszesek

Szél Bernadett az LMP második vezérszónoka. Szerinte a kormány nem elkötelezett az államadósság elleni harcban, mert ha az lenne, akkor nem presztízsberuházásokra és a gazdagokra, kormányzati kommunikációra költenék a pénzt, hanem az államadósságra. Vitanapot szervezni tudnak, államadósságot csökkenteni nem - mond ítéletet a képviselőnő. Szerinte a kormány IMF elleni harca is növelte az államadósságot. Azt mondta, a fideszesek magukból és az országból is bohócot csináltak. "Az önök teljesítménye egy katasztrófa" - mondta, hozzátéve: a bizalmatlanság, a kiszámíthatatlanság és a rögtönzések korát éljük, sem a lakosság, sem a bankok nem bíznak a kormányban szerinte. Szisztematikusan rombolják a növekedés hosszú távú keretrendszerét is - veti oda Szél, utalva arra, hogy az oktatásból és a közszolgáltatásból is vonják ki a pénzt.

Vágó kezdi az LMP-től, Matolcsy távozik

Az LMP-nél is két vezér szólal fel. Elsőnek Vágó Gábor. Az LMP nem akar beleszállni abba a politikai adok-kapokba, amit az MSZP és a Fidesz játszik folyamatosan - kezdi Vágó. Szerinte az a kérdés, hogy mindebből hogyan tud kilábalni az ország. Úgy véli, az a fontos, hogy a GDP-hez viszonyítva mennyi az államadósság. Miközben ezt mondja, Matolcsy György távozik az ülésről. Vágó szerint azért kell egyre többet fizetni a kamatokért, mert a hitelezők egyre kevésbé hisznek bennünk és abban, hogy Magyarország vissza tudja fizetni a pénzt. Nincs gazdasági növekedés, még akkor sem, ha az egyik fideszes képviselő szerint a "negatív növekedés is növekedés" - utal Dancsó István emlékezetes szavaira Vágó. Arról is beszél, hogy 2002 és 2008 között kiugróan magas államadósságot produkált a kormány. Ennek az oka szerinte a pazarló költségvetés volt.
©

Vona még az államadósság-vitában is tud cigányozni

Ez az egyik legsúlyosabb problémája Magyarországnak - mondja az államadósságról a jobbikos Vona Gábor, de hozzáteszi, hogy ugyanilyen súlyos a magyar-cigány együttélés is. Szerinte nem kérdés a szocialisták felelőssége, de az 1998 és 2002 közötti "sikeres adósságcsökkentés" is csak egy kegyelmi időszak volt, de nem tette lehetővé, hogy a csapdából kikerüljünk. Az első Orbán-ciklus alatt látszott, hogy nem reális kinőni az adósságot, s most is ez látszik szerinte. A Fidesz és az MSZP elvitatkozhat azon, hogy kié a nagyobb felelősség, de a Jobbiké nem - mondja. Szerinte ez egy meddő vita és csak az adósság újratárgyalása az egyetlen megoldás. Azt ugyanakkor elismeri, hogy rizikós, de mivel nem lehet kinőni az adósságot, csak a rendezés, az újratárgyalás marad, mint lehetőség - véli a frakcióvezető. Az adósságpálya fenntarthatatlan, az adósságrendezés pedig jogos és kivitelezhető, még akkor is, ha rizikós is. Viszont amit a Fidesz és az MSZP csinál, azzal csak kivérezteti a társadalmat - így foglalható össze mindaz, amit Vona a vitában mondott.
©

Michl József a második KDNP-s

A KDNP második vezérszónoka, Michl József szerint "helyén van a vita", mert "súlyos kérdés" az államadósság. Szerinte az MSZP mindig más pénzéből tudta csak a terveit megvalósítani, ez pedig "bolsevista gondolkodás" és "ennek isszuk most a levét".

A KDNP-től először Seszták lép akcióba

A KDNP-től is két vezérszónok lesz. Seszták Oszkár az egyik. A politikus szerint a szocialisták sokszor úgy viselkednek, mint a bourbonok, akik sohasem tanultak és sohasem felejtettek. (Hoppá! Ugyanezt írta Ádám Zoltán a Beszélőben, csakhogy az SZDSZ-ről - aszerk) Seszták megismétli, amit Matolcsy mondott, miszerint 2002-ig konszenzus volt az adósság kérdésében a kormányok között, de rögtön hozzátette, hogy '94 és '98 között az MSZP-kormány a privatizációból szerzett pénzt. Ugyanazt mondja, mint Matolcsy: a hitelből felvett pénzek a pénzpiacokhoz vándoroltak és ha nem jön a Fidesz, akkor a görögök sorsára jutottunk volna. Arról is beszélt, hogy ha 2002-ben a Fidesz nyert volna, akkor csökkent volna az államadósság, mert a kormánypártot "nem mások találták ki", hanem a választók szavaztak rájuk, bezzeg az MSZP a pénzpiacoknak akar megfelelni.

Tukacs a fideszes gazdaságpolitikát ekézi

Tukacs István a szocialisták másik vezérszónoka. Szerinte a 2010-es kormányváltás utáni első akciótervében Orbán egy szót sem szólt az államadósságról. Tukacs úgy véli, csak azután lett ez téma, hogy az adósság finanszírozása veszélybe került a kormányzati intézkedések miatt: nem nőtt a fogyasztás, csökkent a beruházás, nő az infláció, recesszió van Magyarországon. Ennek a gazdaságpolitikának az eredménye, hogy Magyarországon nincs gazdasági növekedés - jelentette ki. Emiatt sem valósulhat meg az államadósság rendezésének az az üteme, amiről a fideszesek beszélnek, s emiatt van az, hogy az adósság GDP-hez viszonyított aránya nő. Beszélt arról is, hogy a magán-nyugdíjpénztári pénzeket a levegőbe szórták anélkül, hogy érdemi hatást gyakorolt volna az államadósságra. Szerinte az is kérdéses, hogy csökken-e az államadósság szintje attól, ha az állam az önkormányzatok adósságát átvállalja. Szóvá tette a stadionépítést, a Mol-tranzakcióra költött 500 milliárd forintot, a további államosítások lebegtetését is, aminek kapcsán elmondta: ha erre van pénz, akkor miért nincs az államadósság csökkentésére? Az egykulcsos adót is említette, ami szerinte nem hozott gazdasági növekedést, mert nem eredményezett fogyasztást, miközben 500 milliárddal csökkentette a költségvetést.

Szekeres: ez egy kármentési kísérlet

Az MSZP-ből ketten is felszólalnak vezérként, az egyikük Szekeres Imre. Szerinte nem felel meg a valóságnak az, amit Rogán Antal és Matolcsy György mondott. Szekeres szó szerint idézi Orbán Viktor 2010-es mondatait, miszerint nincs is olyan súlyos helyzetben a magyar gazdaság és az államadósság sem rendkívüli. Szekeres szerint ez az egész vita egy "kármentési kísérlet" arra, hogy a Fidesz-kormány két és fél éves hibáiért másokat okoljanak. 2002-ben 739 milliárd forint volt a kamatszolgálat (4,3 százaléka a GDP-nek), míg a 2010-es kormányváltáskor 1067 milliárd (ami a GDP 3,8 százalékát tette ki) - mondta Szekeres, aki szerint az MSZP-SZDSZ-kormány idején a Fidesz nem támogatta azokat az intézkedéseket-kiigazításokat sem, amelyekkel az államadósságot is csökkenteni lehetett volna. Úgy véli, hogy a negatív trendváltás a 2010-es fordulat után következett be. Az MSZP-s politikus sorra sorolta fel azokat a fejlesztéseket, amiket az előző kormány csinált, így például az autópálya-építéseket. Szekeres - nem lebecsülve azokat a lépéseket, amelyeket a mostani kormány az adósságcsökkentés érdekében tett - arról is beszélt, hogy most nulla százalékos a potenciális gazdasági növekedés, ezért viszont a mostani Fidesz-kormány a felelős. 2002 és 2010 között 5 százalékponttal nőtt az államadósság, amit fejlesztési programokra fordítottunk és 2010-ben ezért tudtuk relatíve jó állapotban átadni az országot - mondta Szekeres, hangos felhördülést kiváltva. Szerinte a tények azt mutatják, hogy ma minden tekintetben rosszabb helyzetben van az ország, mint 2010-ben volt.
©

Nem tudni, hol van Orbán

A miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn azt ígérte, Orbán Viktor fogja a nyitóbeszédet megtartani. Helyette Matolcsy György beszélt. Kerestük a Miniszterelnökséget, de egyelőre nem árulták el, hol van a kormányfő.
1 2 3

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Megint varázsolt az Ajax, a Juventust is kiejtette

Megint varázsolt az Ajax, a Juventust is kiejtette

Tizenöt percre volt a teljes pusztulástól a Notre-Dame

Tizenöt percre volt a teljes pusztulástól a Notre-Dame

Már a kiemelkedő nemzeti értékeket is miniszteri biztos felügyeli

Már a kiemelkedő nemzeti értékeket is miniszteri biztos felügyeli

Ez a játék annyira részletes, hogy segíthet megmenteni a leégett Notre-Dame-ot

Ez a játék annyira részletes, hogy segíthet megmenteni a leégett Notre-Dame-ot

Csak és kizárólag dízel: itt a 347 lóerős új Audi S5

Csak és kizárólag dízel: itt a 347 lóerős új Audi S5