szerző:
MTI / hvg.hu

Az LMP képviselőcsoportjának helyettes vezetője felelőtlenségnek tartja, hogy Jávor Benedek frakcióvezető a párt novemberi kongresszusa előtt nyilatkozott az Együtt 2014-gyel való együttműködés lehetőségeiről. Mile Lajos szerint az is káros, ha a kongresszust megelőzően pártjukból bárki tárgyalásokat kezd bármilyen összefogásról. Az Együtt 214 részéről csütörtökön azt mondták, az együttműködéssel kapcsolatban először az LMP-t keresik meg.

Mile Lajos a frakcióvezető korábbi interjújára reagált. Ebben Jávor Benedek azt mondta, hogy az LMP-nek el kellene kezdeni a tárgyalásokat az együttműködés lehetőségeiről az Együtt 2014 képviselőivel.

A képviselőcsoport vezetője akkor úgy fogalmazott, hogy Magyarország súlyos krízisben van és súlyos választások előtt áll. Ebben a helyzetben pedig történelmi felelősségük minden olyan eszközt megvizsgálni, amelyik lehetőséget teremt az Orbán-kormány leváltására.

Mile Lajos csütörtökön azonban azt mondta, vitathatatlan, hogy a Lehet Más a Politika sorsdöntő kongresszus előtt áll, mert minden párt életében meghatározó a stratégiáról szóló döntés. Bajnai Gordon színrelépése ráadásul egy újabb dimenziót nyitott meg, tehát egy izgalmas időszakban tartják a novemberi rendezvényt – tette hozzá.

Az LMP-nek adottak a belső fórumai, ahol mindenki elmondhatja a véleményét, a készülő dokumentumokhoz beadhatja a javaslatait, a kongresszuson pedig végig lehet vinni a vitát, és dönteni a követendő irányról. Mindenki érzi, hogy jelentős döntések előtt áll az LMP – mondta Mile Lajos. Egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy számít mindenki fegyelmezettségére a higgadt döntés érdekében, és „ehhez a párt vezetőinek, köztük a frakcióvezetőnek illik példát mutatni”.

A frakcióvezető-helyettes biztos volt abban, hogy a kongresszus határozott döntést fog hozni a további stratégiáról, „aminek már nagyon ideje lesz, mert nem lehet tovább lebegtetni ezeket a kérdéseket. Mile Lajos azt viszont helytelennek tartotta, hogy a kongresszusi vita és a döntés előtt a párt bármelyik prominense a nyilvánosság előtt formáljon véleményt.

A politikus azt mondta, károsnak tartaná, ha a döntést megelőzően bárki bármilyen egyeztetésbe vagy tárgyalásba kezdene a jövőbeni együttműködésről, mert az mindenképpen csökkentené a kongresszus hatáskörét.

A hvg.hu korábban azt írta, kifogta az LMP vitorlájából a szelet a Bajnai Gordon fémjelezte Együtt 2014 mozgalom. A legkisebb ellenzéki párt ugyanis „önálló pólus” címen maga akarta az MSZP ellenében összefogni a parlamenten kívüli új szervezeteket, és ezek révén megnyerni a kormányban csalódott jobboldali szavazókat.

Míg ez a koncepció a párton belül jelentős vitákat váltott ki, Bajnai feltűnése egyfelől - az Orbán leváltására áhítozó szavazóbázis miatt - komoly dilemma elé állította az LMP-t, másrészt egy táborba sodorta a korábban más állásponton lévő vezetőket.

Forrásaink arra számítanak, hogy a novemberi kongresszus taktikus lesz: nem csapják ugyan rá az ajtót az Együtt 2014-re, viszont nem is döntenek a csatlakozásról, legfeljebb megfogalmazzák azokat a feltételeket, amelyek mentén az LMP bármiféle szövetséghez csatlakozna.

Az LMP lesz az első parlamenti párt, amelyet az Együtt 2014 választói mozgalom megkeres az együttműködés érdekében - mondta Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Azt mondta, üdvözlik, hogy Jávor Benedek LMP-frakcióvezető szerint pártjának el kellene kezdeni a tárgyalásokat az Együtt 2014-gyel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csütörtökön rendezik Putyin és Kim Dzsong Un első csúcstalálkozóját

Csütörtökön rendezik Putyin és Kim Dzsong Un első csúcstalálkozóját

Széllel, esővel folytatódik a lehűlés

Széllel, esővel folytatódik a lehűlés

Két autó ütközött Szombathelynél

Két autó ütközött Szombathelynél

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Igazi csoda: 27 évig volt kómában, de felébredt

Igazi csoda: 27 évig volt kómában, de felébredt

Kijózanító kutatók: szabad-e sörre bort, whiskyre vodkát inni?

Kijózanító kutatók: szabad-e sörre bort, whiskyre vodkát inni?