szerző:
MTI

Az arab országok kulcsszereplők a magyar külpolitikai stratégiában, így Kuvaitot stratégiai partnerünknek tekintjük - mondta a Kuwait Times című napilapnak adott interjújában Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, aki küldöttség élén tartózkodott az öböl menti arab országban.

Interjújában az államtitkár kiemelte, hogy Kuvait és Magyarország igyekszik erősíteni a kétoldalú gazdasági és üzleti kapcsolatokat, bővíteni az együttműködést számos területen, és Magyarország - keleti politikája keretében - szövetségeseket keres az arab országok között.

Szijjártó Péter magas rangú hivatalos gazdasági és politikai küldöttség élén járt a hét elején Kuvaitban, hogy előkészítsék a magyar-kuvaiti gazdasági vegyes bizottság első ülését, amelyre jövő áprilisban kerül sor Budapesten - írta az újság.

Szijjártó Péter, a bizottság magyar társelnöke a pénzügyminisztériumban tárgyalt a kuvaiti társelnökkel, Kalifa al-Hamadával. A magyar államtitkár az interjúban egyebek közt azzal jellemezte a mélyen gyökerező kétoldalú kapcsolatokat, hogy Magyarország igen határozottan kiállt Kuvait mellett, amikor Irak lerohanta.

A budapesti találkozón megvizsgálják a termelés megosztásán alapuló vegyes vállalatok létesítésének a lehetőségeit a mezőgazdaságban - idézte a lap a magyar vendéget, aki szerint kuvaiti forrásból lehetne finanszírozni a mezőgazdasági termékek magyar földön történő előállítását végző vállalkozást. Szijjártó Péter felhívta vendéglátói figyelmét a jelentős magyar tapasztalatokra és szakértelemre a kórházak működtetésében is, különösen az onkológia területén.

Utalt arra is, hogy az olaj- és földgázszektorban a MOL együttműködésre törekszik kuvaiti vállalatokkal a kuvaiti olaj és földgáz kiaknázásában. A lap megjegyezte, hogy a MOL a legnagyobb olajcég Közép-Európában. Ugyancsak az együttműködés területe lehet a városfejlesztés magyar vállalatok részvételével a kuvaiti nemzeti fejlesztési programban. Szijjártó Péter ennek kapcsán kiemelte a magyar műszaki szakértelem és technológia felhasználhatóságát a kuvaiti infrastruktúra fejlesztésében, út- és vasúthálózatok, aluljárók építésében.

A Kuvaiti Beruházási Hatóságnál (KIA) tett látogatásakor, Badr asz-Szaad vezérigazgatóval tárgyalva az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország biztonságos beruházási környezetet jelent, igen alacsonyak az adók, kevés a bürokratikus akadály, és az ország politikailag igen stabil, ami szokatlan dolog Európában.

A magyar fél összeállított a KIA számára egy listát a magyarországi gyógyturizmus kínálta lehetőségekről. "A negyedik legnagyobb termálvízkészlettel rendelkezünk a világon. Az országban sok kórház és rehabilitációs központ is működik. Szívesen fogadunk kuvaiti tőkét ezek továbbfejlesztéséhez, és kuvaitiak is felkereshetik e helyeket gyógykezelés vagy wellness céljából" - vázolta a lehetőségeket Szijjártó Péter az interjúban.

Az államtitkár arról is tájékoztatta a beruházási hatóság vezetőjét, hogy Magyarországon eladó tizenegy nagy történelmi építmény. "E kastélyok, amelyeket gazdag családok építtettek, két-háromszáz évvel ezelőtt, valódi magyar örökséget jelentenek, és befektetési lehetőséget kínálnak" - mondta. A kuvaiti befektetők figyelmébe ajánlotta a magyar államkötvényeket is.

A Kuvaiti Kereskedelmi és Ipari Kamarában folytatott megbeszéléseken is szóba kerültek a magyarországi beruházások lehetőségei, különösen az autóiparban, valamint az olaj- és gázszektorban. A küldöttséget vezető magyar államtitkár arra biztatta a kuvaiti befektetőket, hogy vegyenek részt Európa észak-déli olajvezeték-projektjében - írta a Kuwait Times.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vétóval fenyegeti az USA az ENSZ nemi erőszak elleni javaslatát, mert abortusztámogatást olvas ki belőle

Vétóval fenyegeti az USA az ENSZ nemi erőszak elleni javaslatát, mert abortusztámogatást olvas ki belőle

Ez a baleset még a sokat látott Nürburgringen is erősnek számít

Ez a baleset még a sokat látott Nürburgringen is erősnek számít

Felcímkézi a videóit a YouTube, hogy felismerje, ha álhírt lát

Felcímkézi a videóit a YouTube, hogy felismerje, ha álhírt lát

Kezdődik az EU-s Trónok harca, a populisták is sorakozót fújnak

Kezdődik az EU-s Trónok harca, a populisták is sorakozót fújnak

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Több mint 2 millió wifijelszó került ki a netre – lehet, hogy az öné is

Több mint 2 millió wifijelszó került ki a netre – lehet, hogy az öné is