szerző:
hvg.hu/MTI

Megpróbálták távol tartani, illetve elmozdítani hétfő este a Kunigunda útján, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) budapesti székháza előtt demonstrálókat, mert az MTVA közterület-használati engedély birtokában egy fotókiállítást akart kialakítani ugyanazon a területen. A helyszínen a rendőrök és a biztonsági szolgálat emberei mellett az MSZP politikusai is megjelentek. A résztvevők szerint egy demonstráló megsérült, mentőautó is érkezett a helyszínre.

Hétfő este megkezdték az MTVA Kunigunda úti gyártóbázisa elé tervezett kiállítás előkészítését, a székház B épületénél kordonokat vontak fel, a tüntetőket nem engedték a demonstráció helyszínére - mondta Szávuly Aranka, az éhségsztrájkot szervező Tiszta Kezek Mozgalom társalapítója.

Elmondta, rendőrök érkeztek a helyszínre, és 40-50 biztonsági őr is, akikkel a tüntetők vitatkoztak. Több politikust is látott a helyszínen, köztük az MSZP-s Szanyi Tibort és Nyakó Istvánt is. Az éhségsztrájkolók a Facebook-oldalukon is bejelentették, hogy az MTVA biztonsági őrei megpróbálták elmozdítani a tüntetőket. A résztvevők közül többen is lefeküdtek a földre, hogy ne tudjanak lakókonténereket elhelyezni a területen. Az egyik demonstráló a térdén meg is sérült, úgy tudjuk, mentőautó is érkezett a helyszínre.

A demonstrálók azért fordultak a rendőrséghez, mert erőszakosan léptek fel ellenük a biztonsági emberek - mondta Nagy Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnöke. Hozzátette, a békés demonstrálók ellen több tucat biztonsági őr lépett fel.

A szakszervezeti vezető szerint "fizikai erőszakkal akadályozták meg", hogy a demonstráció helyszínére lépjen, egyik aktivistájukat pedig szerinte a szabad mozgásában is akadályozták. Nagy Navarro Balázs arról is beszétl, hogy az akcióban résztvevő biztonsági őrök közül többen eltakarták az arcukat, míg egy másik kamerával rögzíti az eseményeket.

Később Nagy Navarro a hvg.hu-nak elmondta, hogy késő estére hozzávetőleg százan gyűltek össze a területen. A biztonsági őrök "megtámadták a tábort", és bűncselekményt követtek el, ezért többek között személyi szabadságjogok megsértése miatt fejlelentést tesz. Lökdösődés volt a demonstrálók és az őrök között, ketten a földre kerültek, egy demonstráló megsérült, sokkos állapotba került. A rendőrök eközben nem tettek semmit, a biztonsági őrök pedig lezárták a Kunigunda utcának egy részét. Hozzátette, hogy a helyszínen voltak az MTVA biztonsági szolgálatának vezetői is.

Az MTVA hétfő esti közleményében határozottan visszautasította azt az állítást, hogy biztonsági szolgálatának munkatársai a kültéri kiállítást előkészítendő területrendezés során fizikai erőszakot alkalmaztak volna a demonstrálókkal szemben. Az alap sajtóirodája szerint két demonstráló volt a területen, akik önként hagyták el a helyszínt. Később pedig az egyiküket vissza is engedték a demonstrációs területre. Semmiféle fizikai erőszak nem történt - tették hozzá.

Az MTVA korábbi közleménye szerint a III. kerületi önkormányzathoz október 31-én adták be a közterület-használati engedély iránti kérelmet. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata november 12-én jogerőre emelkedett határozatában összesen 900 négyzetméteres területre adott területhasználati engedélyt az MTVA-nak - tették hozzá.

Felidézték azt is, a Kunigunda útja 64. szám alatti gyártóbázis B portája elé kerülő kiállítás helyszínén sátras demonstráció zajlik. Az MTVA úgy véli, hogy a választott - szándékaik szerint békés megoldással - a demonstrálók és a kiállítási terület egyértelműen elhatárolódik majd egymástól. Így "jóval esztétikusabb látvány fogadja a dolgozókat és a látogatókat, mint a jelenleg ott látható néhány szedett-vedett sátor" - fogalmaztak.

A közmédia műsoraiba behívott vendégek és a közönség, valamint az intézménylátogatók is a Kunigunda úti gyártóbázis B portáján keresztül jutnak az épületbe, így az MTVA "nem titkolt szándéka", hogy fotókiállításával felhívja a figyelmet az M1-en, a Dunán és a Kossuth Rádióban összehangolt, Jónak lenni jó! című december 1-jétől 16-ig tartó adománygyűjtő műsorfolyamára, amellyel a közmédia a magyarországi Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára szervez gyűjtést.

Az MTVA Kunigunda útján található gyártóbázisa előtt tavaly év végén kezdtek tüntetni a TFSZ demonstrálói, köztük a szakszervezet alelnöke, Nagy Navarro Balázs. Az MTVA idén november 2-án közölte, hogy a gyártóbázis elé egy, a budai hegyek vonulatát mintázó műalkotás kerül, az építéshez szükséges engedélyek már megvannak, így a munkálatokat elkezdték.

Az MTVA "tiszteletben tartja a magukat tüntetőknek nevezők álláspontját és véleményét, de biztosítani kívánja mind dolgozói, mind vendégei számára ingatlanjai akadálymentes megközelítését". A demonstrálók akkor tiltakoztak sátraik szerintük jogtalan arrébb vitele és az ellen, hogy kordont építettek eddigi gyülekezési helyükre. Az MTVA viszont hangsúlyozta, a törvények betartásával, jogszerűen jártak el.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Magyar artista szerepel Tim Burton Dumbójában

Magyar artista szerepel Tim Burton Dumbójában

Vigyen haza egy Picassót!

Vigyen haza egy Picassót!

A rossz levegő is kihathat a termékenységre

A rossz levegő is kihathat a termékenységre

Kísérleti gyógyszert szed Torgyán József özvegye

Kísérleti gyógyszert szed Torgyán József özvegye

Fülke: Orbán a szájszagú fasisztákból is képes bikinis lányt varázsolni

Fülke: Orbán a szájszagú fasisztákból is képes bikinis lányt varázsolni

Orbán úgy dönthetett a Fidesz „önkéntes” felfüggesztésről, hogy nem volt felhatalmazása

Orbán úgy dönthetett a Fidesz „önkéntes” felfüggesztésről, hogy nem volt felhatalmazása