szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

3,2 milliárd forintot szán a magyar kormány egy amerikai székhelyű alapítvány létrehozására, amelynek célja az USA-ban élő magyarok nemzeti összetartozásának erősítésére, hogy ezzel is javítsa Magyarország megítélését. A Miniszterelnökség részéről azt közölték a hvg.hu-val, egyelőre csak egy koncepciót fogadtak el, a működés részleteit később alakítják ki.

Hivatalosan az Amerikai Egyesült Államokban élő magyarok "nemzeti összetartozás kötelékeinek erősítése" miatt hozta létre a kormány a „Friends of Hungary” nevű alapítványt – derült ki a Magyar Közlönyből. Az alapítvány alapító vagyonként 15 millió dollárt (3,2 milliárd forint) kapott,  nagyságrendileg akkora összeget, amit a legutóbbi kormányzati zárolások során a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (3,4 milliárd forint) vettek el, vagy amennyivel az uniós fejlesztések (3,1 milliárd), vagy a Nemzeti Kutatási és Technológiai Alap pénzeit vágták meg.

Az Orbán-kormány viszonya sosem volt túl szoros a Hillary Clinton vezette amerikai diplomáciával, maga a külügyminiszter is rendszeresen bírálta Orbánékat a médiatörvény, a jogbiztonság, a demokrácia helyzete miatt. Hillary Clinton tavaly december 23-án például levélben fejezte ki aggodalmait, október végén pedig Martonyi Jánosnak kellett egy fejmosást végighallgatnia Washingtonban a külügyminisztertől. A kapcsolatok egyik mélypontjaként Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet tavaly októberben szóbeli tiltakozó diplomáciai jegyzéket, demarsot adott át, amelyben aggodalmát fejezte ki az alkotmányos változásokkal kapcsolatban, ”kiemelten kérve az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtószabadság és a kormány átláthatósága melletti valódi elkötelezettséget”. Nyilván az sem tett jót a viszonynak, hogy a kormány az amerikai választási kampány idején nyíltan Mitt Romney - végül alulmaradt - republikánus jelöltnek drukkolt Barack Obamával szemben.

Magyarország barátai

A Friends of Hungary Alapítvánnyal a kormány így valószínűleg külföldi megítélésén is szeretne javítani, mégpedig minél gyorsabban, mert a szervezet megalakítását azonnali határidővel rendelték el. A 3,2 milliárd forintot kell Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszternek november 30-ig kellett az alapítvány rendelkezésére bocsátania. Ez az alapítást szolgáló vagyon, az éves működés költsége nem szerepel a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban.

Arról viszont rendelkeztek, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, azaz Lázár János gondoskodjon a szervezet vezető testületének összeállításáról, a tagok felkérésével. A lehetséges tagokról, az alapítvány konkrét tevékenyéséről, valamint a székhelyéről kérdeztük a Miniszterelnökséget is, ám a hvg.hu-val csak annyit közöltek, csupán egy koncepciót fogadott el a kormány egy, az USA-ban létrehozandó alapítványról. Ez azt támasztja alá a kormányzati kommunikációs államtitkárság szerint hogy „a kormány – ahogy azt az Alaptörvény is kimondja - felelősséget visel az összmagyarság szellemi, gazdasági és kulturális kötelékeinek megerősítésében, a magyarságtudat fenntartásában és ápolásában”, valamint erősíti a diaszpóra és az anyaország közötti kapcsolatokat. „Az alapítvány működése mindezek mellett hozzájárul az amerikai-magyar kulturális, társadalmi kapcsolatok megerősítéséhez, a hatékony nemzeti érdekérvényesítéshez, valamint hazánk mindenkori megítélésének javításához is” – tette hozzá.

Egy kormányzati forrásunk ehhez annyit tett hozzá, hogy ilyen alapítványok működésére számos példa van, Románia, Írország, Spanyolország szintén ilyen alapítványokon keresztül (is) tartja a kapcsolatot a diaszpórával, a szervezet így alapvetően kulturális tevékenységet folytat majd, amibe akár még könyvkiadás is beleférhet például.

A főkonzul nem nyilatkozott

Mivel az alapítványt az USA-ban jegyzik be, megkerestük Dán Károly nagykövetet, New York-i főkonzult, hogy megtudjuk, a szervezet létrehozásáról vele egyeztettek-e, illetve, hogy mit tudnak a „Friends of Hungary” működéséről, lehetséges székhelyéről, de a főkonzul a Külügyminisztériumhoz irányította a hvg.hu-t. Dán Károly egyébként a kormányváltás előtt a Fidesz nemzetközi igazgatója volt, az előtt pedig a washingtoni nagykövetségen dolgozott diplomataként.

Dán Károlynak egyik fontos feladata volt anno, hogy javítsa a Fidesz, azon belül is Orbán Viktor elnök amerikai megítélését és kapcsolatait. Részt vett például Orbán amerikai útjainak szervezésében, és neki köszönhető, hogy a Fidesz elnöke találkozni tudott idősebb George Bush-sal, a korábbi amerikai elnökkel. A washingtoni nagykövet, Szapáry György kinevezésében szerepet játszott, hogy kapcsolatai révén sok mindent el tud intézni.  Ahhoz, hogy Szapáry, aki 1993-1999-ig és 2001-2007-ig a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt betölthesse ezt a posztot, módosítani kellett a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt, úgy, hogy a külképviselet-vezetők esetében a 70 év felettiek is kinevezhetők nagykövetté.

A kapcsolatok jobbítása Szapárynak nem igazán sikerült tavaly. Emlékezetes, 2011. augusztus végén Washingtonból hivatalos diplomáciai tiltakozást akartak átadni az Orbán-kormány működése ellen, de a miniszterelnök túl elfoglalt volt ahhoz, hogy fogadja Kounalakis nagykövetet, ehelyett utazgatott és üzletemberekkel találkozott világszerte.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kiakadtak az akadémiai dolgozók, amiért Maróth Bakuba utazott Orbánnal

Kiakadtak az akadémiai dolgozók, amiért Maróth Bakuba utazott Orbánnal

Emberrablással vádolnak egy szolnoki párt

Emberrablással vádolnak egy szolnoki párt

Karácsony: A java csak most kezdődik

Karácsony: A java csak most kezdődik

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Lengyel választás: porszem került Kaczynskiék gépezetébe

Lengyel választás: porszem került Kaczynskiék gépezetébe

Fennakadás miatt nem működik az OTP rendszere

Fennakadás miatt nem működik az OTP rendszere