szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gazdasági nehézségek idején, amikor a családok, közösségek, országok élik meg az elszegényedést, különösen fontos a lelki összetartozás és szolidaritás kifejezése - hangoztatta a főpolgármester hétfőn egy budapesti szociális konferencia megnyitóján.

Tarlós István a fővárosi szociális ellátórendszer elmúlt két évéről rendezett szakmai konferencián arról beszélt, hogy a polgárok 2010-ben az értékelvű politizálást választották, így azóta a város vezetősége más módon gazdálkodik a közösségi javakkal.

Közölte, az értékelvű, az embert középpontba állító politizálás során nagy hangsúlyt kapott a szükségben szenvedő emberek megsegítése; a cél a társadalom leginkább rászorult tagjai számára az ellátás, valamint az emberhez méltó feltételek megteremtése.

A főpolgármester szerint "az elmúlt két év a főváros szociális ellátásának sikertörténete lehet". Elmondta, két évtized mulasztását pótolva felépítették és megszervezték azt a hajléktalanellátó rendszert, amely mindenkinek megfelelő ellátást tud adni. Hozzátette: férőhely vagy megfelelő ellátás hiánya miatt egyetlen embernek sem kell az utcán tartózkodnia vagy meghalnia.

Kitért arra is, a fővárosi önkormányzat jelenleg az ország legnagyobb és legsikeresebb fenntartója, huszonkét intézményében négyezer embert foglalkoztatva tízezer rászorulóról gondoskodik. Jelezte ugyanakkor, hogy - az Országgyűlés döntése értelmében - a pszichiátriai és fogyatékosokat ellátó szociális intézmények 2013. január 1-jétől állami fenntartásban működnek tovább.

Ékes Ilona, a Fidesz országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a szociális ellátórendszer a gazdasági válság idején felértékelődik, és a kormány kiemelt figyelmet fordít az emberek szociális biztonságának megteremtésére. Arra is rámutatott, fontos az intézmények gazdasági biztonsága, de legalább annyira fontos az ellátottak emberi méltóságának biztosítása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!