szerző:
hvg.hu

Vona Gábor napirend előtti felszólalásában azt mondta, nem a sárga csillag, hanem a sárga csekk a probléma. A Jobbik frakcióvezetője szerint Gyöngyösi Márton rosszul fogalmazott, de bocsánatot kért, az ügyet a Fidesz-MSZP nagykoalíció fújta fel. Fónagy János államtitkár erre úgy válaszolt, nem elég a bocsánatkérés. Orbán Viktor is közölte: megvédi zsidó honfitársainkat. A miniszterelnök bejelentette, nemzeti konzultáció lesz a hajléktalanokról, jövő évben pedig segíteni fognak a devizában eladósodott vállalkozásokon.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Tudósításunkat ezennel befejezzük!

További szép napot kívánunk olvasóinknak! Nézzenek körül a hvg.hu egyéb tartalmaiban, élvezzék ki, hogy van internet és áradnak az információk. Ha pedig nagyon töménynek érezték ezt a politikai tudósítást, keressék fel valamelyik videomegosztó portált, ahol rendkívül sok szórakoztató videó van - például macskákról.

Mirkóczki, a cigányok és Orbán

Mirkóczki Ádám (Jobbik) sajnálja, hogy Orbán Viktor nem vett részt azon a vitanapon, amit a cigányságról rendeztek az Országgyűlésben. Szerinte csak a Jobbik javasolt érdemi dolgokat, más frakciók nem, a Jobbik javaslatai közül pedig több a kormánypártiaknak is tetszett.

Orbán Viktor válaszában elmondta, az a tanulsága a vitanapnak, hogy a vitanap kultúrája töredékes. Szerinte kellene valamiféle összefoglaló, amiben a javaslatok vannak, majd ebből lehet kormányzati akcióterv. Mirkóczki szerint eseti bizottságot kellene felállítani a "cigány-magyar együttélés" ügyében. "Megfontoljuk" - reagált erre Orbán.

Mile: miért nem támogatják a kkv-kat?

Mile Lajos (LMP) arra kíváncsi, miért a nagyvállalatokat és nem a kkv-ket támogatja a kormányzat. Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a kettő nem zárja ki egymást, és azokat a nagyvállalatokat támogatják, amelyek fontosak Magyarország számára, mert beruházásokat teremtenek. Példaként a Hankookot említette, amely a képzéseket is támogatja. Mile erre reagálva azt mondja, arra lenne kíváncsi, milyen szempontrendszerek alapján támogatnak vállalatokat.

Harangozó leültette Orbánt

Harangozó Gábor (MSZP) szerint a legutóbbi EU-csúcs súlyos kudarcba fulladt. Bírálta Orbánt, amiért harcolni és nem szövetkezni ment Brüsszelbe. Orbán már belefáradt abba, hogy olyan, őt ócsárló képviselőknek reagáljon, akiknek fogalma sincs az Európai Unióról. Szerinte ami itt történik, az nem a szóértés kísérlete, ezért nem is válaszolt, inkább leült.

Szabó Rebeka vs. Budai Gyula

Szabó Rebeka (LMP) a kajászói gazdákról beszél, akik nem nyertek a földbérlet-pályázatokon, ezért elfoglalták az egyik földet. Budai Gyula meglepődött, hogy a Jobbik és az LMP azért fut versenyt, hogy ki bírja rá jobban a gazdákat a földfoglalásra. Miért nem azt mondják el önök, hogy mit tegyenek ezek a gazdák? - kérdezi az államtitkár. Szabó szerint a földfoglalás a gazdák ötlete volt.

Orbán megvédi Steinert

Steiner Pál (MSZP) arra kéri Orbánt, hogy menessze Németh Zsolt államtitkárt, mert nem tiltakozott egyből Gyöngyösi Márton kijelentésére reagálva. Orbán válaszolt: esze ágában sincs meneszteni Németh Zsoltot. Orbán azt mondta, amíg ő a kormányfő, addig Magyarországon senkit nem érhet megkülönböztetés származása vagy hite miatt.

Steiner reagált: szerinte Orbánnak ideje a kettős beszédet abbahagynia. Rogán Antalt is bírálta. A kormányfő is válaszolt: személyesen védi meg Steinert, ha őt a származása miatt bárki is bántja.

Orbán újabb nemzeti konzultációt jelentett be

Az LMP-s Szabó Tímea arról beszél, hogy az államnak nem tiltással kell büntetnie a hajléktalanságot, amint azt az Alkotmánybíróság is kimondta. Felidézte Orbán szavait, miszerint az Ab döntése nem életszerű. Az LMP-s politikus arra kíváncsi, átírja-e a kétharmad az alkotmányt csak azért, hogy ne az Ab-nek legyen igaza.

Orbán válaszát azzal kezdte, hogy több most a fűtött szálláshely, mint amennyi hajléktalan van az országban. A kormányfő azt mondja, életszerűtlen az Ab döntése, de tiszteletben tartja. Nemzeti konzultációt indít a megyei jogú városokban, hogy megtudja a kormány, az emberek mit gondolnak erről a kérdésről.

Szabó Tímea viszonválaszában arra kérte Orbánt, hogy ne a hajléktalanok vagy a szegények, hanem a hajléktalanság és a szegénység ellen harcoljon. Orbán erre reagálva azt mondta, várják a civil szervezetek javaslatát, de a hajléktalanság nem ok arra, hogy a többi ember életét megkeserítsék.

Az LMP-s Vágó Gábor Matolcsytól kérdezne

De Matolcsy nincs jelen, ezért Vágó nem kérdez.

Orbán: nincs megszorítás

Volner János a gyorsuló inflációról, a romló gazdaságról beszél. Arra kíváncsi, tud-e Orbán egyetlen olyan törvényt említeni, amikor a magyar ipar megsegítéséről van szó. Orbán Viktor válaszában azt mondta, a kormány nem szorít meg, nem csökkenti a nyugdíjakat a válság ellenére sem. Orbán szerint a GDP-hez képest Magyarországon csökkent a legjobban az államadósság, Németországból pedig 5 milliárd eurónyi beruházás érkezett 2010 óta.

Volner szerint Orbán félrebeszél, merthogy nem a kérdésre válaszolt. Volner arra lett volna kíváncsi, hogy volt-e olyan törvényjavaslat, ami az iparpolitikáról szólt volna. Erre reagálva Orbán elmondta: valóban csökkentek a magyar kkv-k beruházásai, de ez amiatt van, mert korábban devizában eladósodtak.

A Századvégről kérdezik Orbánt

A Századvég milliárdos állami megrendeléseiről kérdezi Lukács Zoltán Orbán Viktort. A kormányfő válaszában elmondta, egy fontos kérdésről van szó. Mint mondta, a mostani kormányzat tanácsadására ötödannyit sem költ, mint az előző kormány, amely erre 18 milliárdot költött. Orbán szerint minden olyan tanulmányt nyilvánosságra hoznak, aminek a javaslatait megfogadták, de azokat a tanulmányokat, amelyiknek a javaslatai belső vitákhoz vezettek, nem hoznák nyilvánosságra.

Lukács viszonválaszában arról beszél, hogy a Nézőpont Intézetnek is súlyos pénzeket fizettek ki, azt viszont nem fogadja el, hogy nem akarnak minden tanulmányt nyilvánosságra hozni. A kormányfő válaszában elmondta: a jogszabályokat betartva dönti el a kormány, hogy mit hoz nyilvánosságra és mit nem.

1 2 3 4

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Körözött Audival, kicserélt rendszámmal és hamis forgalmival akart átjutni Röszkén

Körözött Audival, kicserélt rendszámmal és hamis forgalmival akart átjutni Röszkén

Csak egy övcsonk volt becsatolva a biztonsági öv helyett, ki is repült az utas Kislángnál

Csak egy övcsonk volt becsatolva a biztonsági öv helyett, ki is repült az utas Kislángnál

Hajdúszoboszlón szétverték a frissen lerakott botlatóköveket

Hajdúszoboszlón szétverték a frissen lerakott botlatóköveket

Ismerje meg a 2000 kilós mágneses robotot, amit most ráküldenek a rákos sejtekre

Ismerje meg a 2000 kilós mágneses robotot, amit most ráküldenek a rákos sejtekre

Már 886 facsemetét ajánlottak fel az első magyar közösségi erdőnek

Már 886 facsemetét ajánlottak fel az első magyar közösségi erdőnek

Elindult a LOT első Budapest-Szöul járata

Elindult a LOT első Budapest-Szöul járata