szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közös közleményt adott ki a szerdai télirózsás tüntetés két előállított résztvevője - írta az Eduline. B. Richárd és T. János szerint a hivatalos demonstráció után spontán alakult megmozdulásnak nem ők voltak a szervezői, résztvevőként segítettek "az ott kialakult vitát mederben tartani".

"Az előállításkor, a rendőrkapitányságon nálam előkerült két késsel semmilyen szándékom nem volt. A nálam talált két kés valójában svájci bicska és egy összecsukható zsebkés volt, ami mindig a hátizsákomban van. Kollégista vagyok, ezek minden nap nálam vannak, ezeket evésre használom, akár a kollégiumban, akár szabad téren. Azt gondolom, hogy minden tíz magyarból legalább ötnél van bicska" - írta az Eduline szerint a 23 éves T. János.

A 25 éves B. Richárd szerint nála - a rendőrség reggeli közleményével ellentétben - semmilyen kés nem volt, erről jegyzőkönyve is van, amit nyilvánosságra fog hozni. "A bánásmód a rendőrök részéről korrekt volt, Újpesten kenyeret és halat is kaptunk. Mi is igyekeztünk a lehető legjobban együttműködni" - zárul a két aktivista nyilatkozata, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata juttatott el az Eduline-nak.

©

A szerdai diáktüntetés során három fiatalt állítottak elő a rendőrök, mindhármukat csütörtök hajnalban engedték ki. A rendőrség azt közölte, hogy a három, Lánchídtól előállított fiút figyelmeztetésben részesítették gyülekezési joggal visszaélés szabálysértésének elkövetése miatt.

Az előállítottak ruházatának átvizsgálásakor a 17 éves, meg nem nevezett fiúnál egy darab, T. Jánosnál két darab kést talált és foglalt le a rendőrség. A rendőrség T. János ellen tett feljelentést rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt. A rendőrség csütörtökön kora délután javította korábbi közlését, miszerint B. Richárdnál találtak két kést és hogy a 17 éves fiatalember és B. Richárd ellen tesznek feljelentést.

"A kés egészen pontosan egy svájci bicska volt, amit az egyik diák táskájában találtak a rendőrök. Gratulálunk a rendőrségnek a 'korrekt' tájékoztatás miatt... Ti pedig figyeljetek oda, mivel semmilyen kés nem lehet nálatok rendezvényen - és mint tegnap éjjel kiderült, a nem bejelentett tüntetés is rendezvény a rendőrök szerint" - írták ki a Tiltakozunk a felsőoktatási törvény egyoldalú módosítása ellen nevű Facebook-csoport oldalán a hírre reagálva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A boltok forgalmának csökkenése is mutatja, baj van a magyar gazdaságban

A boltok forgalmának csökkenése is mutatja, baj van a magyar gazdaságban

„Valóságos boszorkányüldözés zajlott” – próbálják kideríteni, ki szivárogtatta ki a Barátok közt végének forgatókönyvét

„Valóságos boszorkányüldözés zajlott” – próbálják kideríteni, ki szivárogtatta ki a Barátok közt végének forgatókönyvét

Gigantikus biciklit lehet festeni 800 ezerért Kazincbarcikán

Gigantikus biciklit lehet festeni 800 ezerért Kazincbarcikán