szerző:
hvg.hu

Nyílt levelet írtak Hoffmann Rózsának a balatonalmádi kéttannyelvű gimnázium tanárai, akik azt kérték az oktatási államtitkártól, vonja vissza Gránásiné Bácsi Tünde gimnáziumigazgatói kinevezését. A diáklistázási ügyben elhíresült igazgató a tanári kar szerint "mint vezető és pedagógus hitelét vesztette".

A balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium "hét kihallgatott tanára" és az őket támogató kollégák Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól Gránásiné Bácsi Tünde igazgatói kinevezésének visszavonását kérik, mert mint vezető és pedagógus hitelét vesztette - olvasható a nyílt levélben.

A tanárok szerint az iskolában december 18-án, kedd reggel minden előzmény és tájékoztatás nélkül az igazgató egyenként behívott hét tanárt és "az 50-es évekre jellemző módon kihallgatta őket". Az igazgatónő, aki "Ki szervezte? Ki volt ott? Miről beszéltek?” jellegű kérdéseket tett fel, felhívta a figyelmet, hogy a beszélgetésről jegyzőkönyv készül - tették hozzá a nyílt levélben. Beszámolójuk szerint a jegyzőkönyv készítésére felkért iskolatitkár mellett a megbízott igazgatóhelyettes is mindvégig jegyzetelt.

A tanárok után a tanórákról kiemelt 14 utolsó évfolyamos diák kikérdezése következett. "Ez a példátlan, egy jogállamban megengedhetetlen információgyűjtési eljárás döbbenetet váltott ki, és mindenki magyarázatot várt. Mivel a diákok levélben fordultak az igazgatónőhöz, a kérdéseikre szerda reggel szóbeli választ kaptak" - írták a tanárok.

A hvg.hu kedden írt arról, hogy a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban tájékozódnak a végzősök sztrájkkal és keretszámokkal kapcsolatos nézeteiről, és jegyzőkönyvezik az általuk elmondottakat. A szülők azt mondták, hogy gyerekeiket behívták az igazgatónőhöz, és arról faggatták őket, beszélnek-e a meghirdetett sztrájkról, buzdítják-e a tanárok őket erre, és szóba kerülnek-e közöttük a keretszámok.

Később a hvg.hu úgy értesült, hogy a közvélemény előtt tagadja a diákok nézeteinek jegyzőkönyvezését a balatonalmádi gimnázium vezetője, az iskola előtt azonban elnézést kért. Gránásiné Bácsi Tünde az egész iskola előtt kért elnézést azért, mert nem a megfeleő módszert alkalmazta az intézményfenntartó kérésének végrehajtására. Ugyanakkor azt is mondta, szerinte nem történt listázás.

Az igazgatónő, aki egy előre megírt szöveget olvasott fel, elmondta, kivizsgálta a Veszprém megyei intézményfenntartó központ azon állítását is, miszerint az egyik tanár tüntetésre buzdított az órán, és ezért volt szükség a végzős diákok és tanáraik kikérdezésére. Ez – jelentette ki Gránásiné Bácsi Tünde – nem bizonyult igaznak. Mindezt a diákok és a tanárok némán, mély csenddel fogadták.

Később az ügyben az LMP feljelentést tett, a Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) helyszíni vizsgálatot tartott és Hoffmann Rózsa is tájékoztatást kért.

A tanárok pénteki nyílt levele szerint az igazgatónő korábban a tantestületet csak külön tanári kérésre tájékoztatta. "Kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy az iskolavezetés kétféle ügyben végzett vizsgálatot. Az igazgatónő elmondása szerint egy névtelen bejelentés miatt behívatták, és azt a megbízást kapta a kormányhivataltól (Intézményfenntartó Központ), hogy vizsgálja ki, igaz-e, hogy egy tanár (akit nem nevesített) az iskolában az aktuális keretlétszám kapcsán politizált a tanórán" - írták. A tanárokat e szerint azért kérdezték ki, mert a tantestület nélküle értekezletet tartott, "amit ő szervezkedésnek vélt, ezért jelentette a feletteseinek, és ennek a kivizsgálásával is megbízták" - írták a tanárok.

Nylít levelükben az oktatók azt is írták, elhatárolják magukat a médiában megjelent különböző ellentmondó tájékoztatásoktól, és azoktól a próbálkozásoktól, amelyek politikai célokra kívánják felhasználni a helyzetüket. "Példátlanul felháborítónak tartjuk a külvilág számára adott igazgatói nyilatkozatot, amely a történtek eltussolására irányul, akárcsak az iskolánkban elhangzott hivatalos csütörtöki igazgatói tájékoztató, amelynek tartalma nem egyezik meg a szerdán nekünk elmondottakkal" - tették hozzá.

Hangsúlyozták azt is, hogy a balatonalmádi iskola politikamentes oktatási intézmény, ahol a legfőbb érték a tudás, "a pedagógiai programunkban megfogalmazott értékek szellemében oktatjuk és neveljük diákjainkat, akikre büszkék vagyunk, akik kiemelkedő tanulmányi munkájukkal dicsőséget hoznak iskolánknak (a középiskolák rangsorában mindig az élmezőnyben vagyunk)". "Szüleikkel együtt büszkék vagyunk jelenlegi diákjainkra, mert példaértékűen, fegyelmezetten viselik a pillanatnyilag is bizonytalan, feszültségtől terhes légkört, és a történtek ellenére igyekeznek a tanulásra koncentrálni" - írták a levélben.

Hoffmannak a tanárok most azt is megírták, hogy augusztus 1-től Gránásiné Bácsi Tündét elenyésző támogatottsága ellenére, a tantestület, a szülők és a diákok által kétszeri pályáztatás után is döntő többség bizalmát élvező pályázóval szemben nevezte ki igazgatónak külsősként. Az új igazgatónő igen keveset tudott a két tannyelvű oktatásról, sőt pályázatában szinte szót sem ejtett róla, az eltelt négy hónap alatt az iskolában folyó oktató-nevelő munka lényegéről tájékozatlan maradt és a szakmaiságot mellőző, önkényes döntéseket hozott, leváltotta például a szaktanárok által megválasztott angol munkaközösség-vezetőt és szaktanári vélemény ellenére alkalmazott angoltanárt.

Az igazgatónő döntései végtelenül lassan születtek meg, és késlekedése, bizonytalansága hátráltatta a mindennapi munka eddig megszokott tempóját, a kétirányú kommunikációtól tartózkodik, szinte csak e-mailben tájékoztat, ami hátráltatja a megfelelő tempójú reagálást az aktuális feladatokra és az iskola szellemétől teljesen idegen, a tanárokkal szembeni bizalmatlanságon alapul a vezetési stílusa - tették hozzá Hoffmannak címzett üzenetükben a tanárok.

Hozzátették , nem tudják elfogadni, hogy akár fenntartói utasításra, akár önálló kezdeményezésre Gránásiné Bácsi Tünde igazgató alapvető állampolgári jogokat sértő, emberi méltóságot megalázó módszerekkel vizsgálatot folytatott állítólagos, névtelen szülői bejelentés vagy vélt szervezkedés kapcsán, ami saját bevallása szerint is alaptalannak bizonyult. Ezzel a levél szerint a pedagógusokat és diákokat megalázó módszerével, iskolánkban zűrzavart és a tanárokat és a diákokat megfélemlítő feszült légkört teremtett.

"Ebben a helyzetben a további magas színvonalú eredményes oktatói-nevelői munkát Gránásiné Bácsi Tünde vezetésével nem látjuk megvalósíthatónak, ezért kérjük igazgatói megbízatásának visszavonását és az iskolánkból való eltávolítását" - foglalták össze kérésüket a pedagógusok.

"Iskolánkban szeretnénk barátságos, nyugodt, munkalégkört, amelyben a diákok és a tanárok a hazugságot nem az igazság egy árnyalatának tekintik, mint ahogyan azt a szülők tőlünk jogosan elvárhatják. Ezt személye jelenlétével nem látjuk biztosítottnak. Az elmúlt napokban a szülők, jelenlegi és volt diákjaink részéről felénk áradó bizalma ad erőt és kötelez bennünket erre a lépésre" - zárul a nyílt levél.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"Ezt a döntést mindenkinek meg kell hoznia: ne éljünk hazugságban!"

"Ezt a döntést mindenkinek meg kell hoznia: ne éljünk hazugságban!"

Az alábbi képeken látható emberekben egy közös: nem léteznek

Az alábbi képeken látható emberekben egy közös: nem léteznek

Ryan Reynolds alaposan kiosztotta a születésnapos Hugh Jackmant

Ryan Reynolds alaposan kiosztotta a születésnapos Hugh Jackmant

Orbán: Vannak kipcsakok Magyarországon

Orbán: Vannak kipcsakok Magyarországon

Közel harminc év után játszott a dél-koreai fociválogatott Phenjanban

Közel harminc év után játszott a dél-koreai fociválogatott Phenjanban

Harminc lőfegyverrel akarta átlépni a magyar határt egy szerb férfi

Harminc lőfegyverrel akarta átlépni a magyar határt egy szerb férfi