szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rogán Antal szerint megtehetnék ugyan, hogy módosítják az alaptörvényt, de 2014-ben nem kell regisztrálniuk a magyarországi lakóhellyel rendelkező polgároknak. A részletekről a kormánypárt később dönt.

Az Alkotmánybíróság döntése után is lenne lehetőség az alaptörvény módosítása, a kétharmados többség mellett könnyen bele lehetne foglalni a választási regisztrációt az alkotmányba, de ez a zűrzavar érzését keltené a választókban, ezért 2014-ben nem lesz regisztráció - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, miután az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette az új választási eljárási törvényt.

A frakcióvezető szerint a Fidesz elnöksége már csütörtökön este összeült, miután kiszivárgott, hogy az Alkotmánybíróság meg fogja semmisíteni a választási eljárási törvényt. A kormánypárt vezetői megállapodtak, hogy nem élnek az alaptörvény-módosítás lehetőségével. Rogán kérdésre válaszolva annyiban pontosította szavait, hogy a határon túli magyarok névjegyzékét továbbra is regisztrációval állítják össze. Minden más részletkérdésben februárra alakítják ki az álláspontjukat, és azt az Országgyűlés elé terjesztik.

Az Alkotmánybíróság pénteki döntése alapján az alaptörvénybe ütközik a Magyarországon lakóhellyel rendelkező polgárok választójogának regisztrációhoz kötése, ezért nem lép hatályba az új választási eljárási törvény. A jogszabályt Áder János küldte a testülethez, amely azonban nem csak a köztársasági elnök által kifogásolt részletkérdéseket vizsgálta, hanem azt is, hogy egyáltalán szükség van-e a regisztrációra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Kihúzta a talajt a választási regisztráció alól az Ab

Formai okokból - visszamenőlegesen - megsemmisítette az Alkotmánybíróság az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek nagyobb részét. A testület - Szabó Máté ombudsman kezdeményezésére - úgy találta, hogy az alaptörvény csak arra hatalmazta fel a parlamentet, hogy az átmenetről rendelkezzen, de a kormánypárti ennél jóval tovább ment, és lényegében tovább írta az alaptörvényt. A döntéssel megnyílik az út a választási regisztráció felülvizsgálata előtt is. A Fidesz frakcióvezetője bejelentette: beírják az alkotmányba a megsemmisített részeket.

hvg.hu Itthon

Döntött az Ab: jogkorlátozás a regisztráció

Az Alkotmánybíróság szerint az alaptörvénybe ütközik a magyarországi polgárok választójogának regisztrációhoz kötése, ezért nem lép hatályba az új választási eljárási törvény. A jogszabályt Áder János küldte a testülethez, amely azonban nem csak a köztársasági elnök által kifogásolt részletkérdéseket vizsgálta, hanem azt is, hogy egyáltalán szükség van-e a regisztrációra.

hvg.hu Itthon

Elkaszálja az Alkotmánybíróság a választási regisztrációt

Egyetlen kivétellel az Áder János köztársasági elnök által megjelölt összes pontban alkotmányellenesnek találta az Alkotmánybíróság a választási eljárásról szól törvényt - értesült az Origo. A testület állásfoglalása szerint így a parlamentnek vagy bizonyítania kell a feliratkozás szükségszerűségét, vagy el kell állnia annak bevezetésétől.

Megmutatták az új elektromos Skoda hangját

Megmutatták az új elektromos Skoda hangját

Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen

Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen

Elkapkodták Göncz Árpád hivatali idején kapott személyes ajándékait

Elkapkodták Göncz Árpád hivatali idején kapott személyes ajándékait