szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az LMP gazdaságpolitikusa szerint a mindennapi pénzforgalom helyett a spekulációt kellene adóztatni a spekulációs célú tranzakciós adó bevezetésével.

Matolcsy György vágya megint elbukott a valósággal szemben: a bankok mégis áthárítják a tranzakciós illetéket, ahogy arra az LMP számtalanszor figyelmeztetett és ajánlott másik megoldást is a kormánynak - írta hétfői közleményében Scheiring Gábor, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője.

A kormányzati trükkök ellenére a megszorítások árát a háztartások és a munkahelyeket fenntartó vállalkozások fizetik meg. A tranzakciós illeték újabb kiadást, növekvő terhet jelent az embereknek és a termelő cégeknek – amíg még tudnak fizetni, aztán tönkremennek vagy kivándorolnak - írta.

Ez és a többi, évközben kitalált új adó is bizonyítja, hogy amit a kormány az egyik kezével ad, azt a másikkal elveszi. Az egykulcsos adó és az elbaltázott gazdaságpolitika miatti költségvetési lyuk betömködésére kivetett új adókkal a kormány valójában a középosztályt és szegényeket terheli. A kormány a középosztálytól az új adókkal veszi vissza azt, amit az egykulcsos adóval átmenetileg nyertek - véli Scheiring Gábor.

Az LMP szerint a mindennapi pénzforgalom helyett a spekulációt kellene adóztatni, ezért csatlakozni kellene ahhoz a tizenegy EU-s tagországhoz, amelyek bevezetik a spekulációs célú tranzakciós adót. Ennek bevételével csökkenthető lehetne hazánknak az EU költségvetéséhez való hozzájárulása is, így végső soron az ország nyerne ezzel a lépéssel.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!