szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elutasítja a Hallgatói Hálózat Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter mai, a HÖOK-kal és pár kiválasztott gazdasági szereplővel tartott egyeztetése utáni nyilatkozatát. A szervezet közölte, csak minden érintett bevonásával fogadja el az egyeztetéseket, és nem engednek a hétfőn megfogalmazott ultimátumból.

"Egy teljes generáció jövője forog kockán, a miniszternek viszont csak kommunikációs trükkökre futja" - írja pénteki, a Facebookon közzétett közös nyilatkozatában a Hallgatói Hálózat (HaHa) és az Oktatói Hálózat, amelyet Balog Zoltán és a HÖOK mai egyeztetésével kapcsolatban adtak ki. Mint írják, nem időhúzásra, az érintetteket megosztó újabb kerekasztalokra van szükség, hanem a diákok egyértelmű követeléseinek teljesítésére, mert egy nemzedék jövője forog kockán.

Balog Zoltán pénteken közölte, készek tárgyalni a röghöz kötés és a hallgatói szerződés szabályainak változásáról, valamint a 16 jelenleg tandíjas szak ügyéről is. Balog január 31-ére felsőoktatási kerekasztalt hív össze, ahol a HÖOK és a gazdasági szereplői lesznek jelen.

A HaHa szerint Balog Zoltán mai sajtótájékoztatóján megint elsütötte a híres „nemkeretszám” – „nemtandíj” szóviccet, majd a tandíjassá tett legnépszerűbb szakok felvételi feltételeinek újragondolásával "dobott újabb gumicsontot" a fiatalok elé. A Hallgatói Hálózat elfogadhatatlannak tartja, hogy hetek óta csak az időt húzza a kormány, miközben a diákok világos üzenetet küldtek: amíg a felsőoktatás átfogó, minden érintett bevonásával történő reformja el nem kezdődik, legalább a 2011-es keretszámoknak megfelelő számú hallgató tanulhasson állami ösztöndíjjal - a hozzá tartozó anyagi forrásokkal egyetemben.

"Nem szúrhatják ki a szemünket a röghöz kötés feltételeinek esetleges megváltoztatásával sem, mi a hallgatói szerződések teljes eltörlését követeljük. Az egyedül Európa utolsó diktatúrájában, Fehéroroszországban létező szerződés vasfüggönyt húz a fiatalok köré, akiket inkább versenyképes munkahelyekkel kéne itthon tartani. A röghöz kötés egyetlen eredménye, hogy nem itthon maradnak a fiatalok, hanem már egyetemi tanulmányaikat is külföldön kezdik meg" - írja a HaHa. 

A Hallgatói Hálózat szerint ráadásul Balog Zoltán szembeköpi az átalakítások áldozatait, mert nincs szükség a maihoz hasonló, az érintettek helyett a minisztérium által válogatott szereplők meghívásával zajló megosztó egyeztetésekre.

A HaHa szerint a decemberben alakult Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF, melynek tagjai: Magyar Rektori Konferencia, HÖOK, Hallgatói Hálózat, Pedagógusok Szakszervezete, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, Oktatói Hálózat) az összes érintettet képviselő egyetlen legitim tömörülés, mellyel a miniszternek a felsőoktatás átalakításáról tárgyalnia kell. "Nem fogadjuk el, hogy az országos tiltakozás érintettjeinek hátat fordítva, kiválasztott képviselőket és gazdasági szereplőket biodíszletként használva szórakozzanak velünk. A Hallgatói Hálózat hétfői, ELTE-n tartott fórumán a HÖOK megjelent vezetői is az OFEF-fel való tárgyalások legitimitása mellett tettek hitet" - írja a HaHa, amelyet Balog Zoltán azonban nem hívott meg a január végi felsőoktatási kerekasztalra.

"Győrtől Debrecenig, Budapesttől Pécsig megmozdultak a diákok, az ő nevükben üzenjük: nem engedünk a kormánynak adott február 11-i határidejű ultimátumból! Addig is csak minden érintett bevonásával zajló tárgyalásokat fogadunk el" - közölte a HaHa arra utalva, hogy hétfőn az ELTE BTK-n tartott országos hallgatói fórumon ultimátumot adtak a kormánynak. Eszerint ha a kormány nem teljesíti a diákok hat pontját, akkor február 11-étől újabb titlakozások kezdődnek és a polgári engedetlenség eszközével fognak élni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma

12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma

Puccsot hajt végre az operatív törzs? A Duma Aktuál 2021-es előrejelzése

Puccsot hajt végre az operatív törzs? A Duma Aktuál 2021-es előrejelzése

A Microsoft egy érdekes új funkcióval nehezítené a laptoptolvajok dolgát

A Microsoft egy érdekes új funkcióval nehezítené a laptoptolvajok dolgát