szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány kész tárgyalni a röghöz kötés szabályainak módosításáról, derült ki a szaktárca és a HÖOK vezetőinek egyeztetésén. Az új feltételek áprilisig állhatnak össze. Balog Zoltán miniszert hajlandó módosításokról tárgyalni a 16 tisztán tandíjas szak ügyében is, a Hallgatói Hálózatról azonban hallani sem akar, velük nem egyeztet.

Új év, új kezdet az Emberi Erőforrás Minisztérium és a HÖOK megbeszélésein, mondta Balog Zoltán tárcavezető, miután a pénteken a diákok képviselőivel találkozott, az utóbbi küldöttség vezetője pedig alapvetően ugyanezt erősítette meg. A miniszter szerint előrelépésről tud beszélni, a felsőoktatást ugyanis mindenképpen át kell alakítani, ehhez pedig konzultációkra van szükség.

Január 31-re például felsőoktatási kerekasztalt hívnak össze, ahol jelen lesznek a minisztérium, a HÖOK, illetve a gazdasági élet szereplőinek képviselői, például a Kereskedelmi és Iparkamara küldöttsége. Nem lesznek ott azonban jelen állás szerint a Hallgatói Hálózat elnevezésű egyetemista mozgalom vezetői. Balog Zoltán ugyanis leszögezte, hogy ő a HaHával nem tárgyal, miként egy másik civil szervezettel sem, amelynek nincs erre szerinte megfelelő mandátuma. A HaHa egyébként kiemelkedő szerepet játszott a decemberi diákmezmozdulások szervezésében.

Nagy Dávid HÖOK-elnök szerint örömteli megbeszélésük volt. A maguk részéről felvetették például annak a 16 szaknak az ügyét, ahol a jelen állás szerint a következő tanévben nem lenne államilag finanszírozott hely. Azt javasolták, hogy ezeken a szakokon legyen magasabb a bejutási ponthatár, de legyenek ingyenek helyek is, amit egy biztonsági szűrővel garantálnának. Balog Zoltán szerint a diákok javaslata konstruktív, erről lehet tárgyalni.

Tárgyalások lesznek az úgynevezett röghöz kötésről is, illetve a hallgatói szerződésekről. A kormány ragaszkodik ezekhez, de április végéig készek kidolgozni egy koncepciót, ami módosítja az eddigi feltételeket. Azok, akik tavaly már aláírtak ilyen szerződést, szintén élhetnek az új kondíciókkal. Nagy Dávid közölte: amíg ilyen ütemben zajlanak a tárgyalások, nem terveznek újabb megmozdulásokat. Ő a HaHa kitiltásáról nem beszélt.

A pénteki tárgyalások előtt amúgy ő már jelezte: elsősorban a tizenhat, kizárólag költségtérítéses szakról kívánnak egyeztetni. Illetve hétfőn az ELTE épületében tartott hallgatói fórumon ultimátumot adtak a diákoknak: vagy teljesítik a korábbi, hatpontos követeléseiket, vagy február 11-től a polgári engedetlenség eszközével fognak élni.

16 szakon lesz tandíj

Az, hogy egyes szakokon mégis lesz tandíj, egy december 20-i miniszteri listából derült ki. A gazdasági képzések közül egyiket sem, a bölcsész szakok közül az állam nem támogatja az andragógiát (felnőttképzés), a társadalomtudományok terén pedig a kommunikáció és médiatudomány, illetve a nemzetközi tanulmányok szakokat. Nem kaphatnak állami finanszírozást az igazságügyi igazgatási és a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szakra jelentkezők sem.

Másodszorra futottak neki
©


Erre reagálva az ELTE BTK Hallgatói Fóruma és a Hallgatói Hálózat közös közleményükben felháborodásukat fejezték ki, mivel szerintük ezzel a kormány valójában bevezette a tandíjat. Mint írták, Balog Zoltán egy december 18-i sajtótájékoztatón és az Országgyűlésben is garantálta, hogy mindenki megkezdheti állami ösztöndíjas tanulmányait, aki megfelel “a minőségi kritériumoknak” és vállalja a röghöz kötő hallgatói szerződés aláírását.

A felsőoktatás átalakításáról szóló kormányzati koncepció december óta országszerte tiltakozásokat váltott ki, elsősorban a felsőoktatási keretszámok miatt. Ugyanis december 3-án még arról született döntés, hogy alig több mint tízezer diáknak biztosítják az ingyenes tanulás lehetőségét. Pótlékként az úgynevezett részösztöndíjat (az önköltség 50 százalékos állami támogatását), illetve a Diákhitel 2 konstrukciót ajánlották volna. A bejelentést követően országszerte tüntetések kezdődtek többek között a szegedi és a pécsi egyetemen is, a fővárosban a Hallgatói Hálózat és a HOÖK is rendezett több demonstrációt, egy december 10-i fórumon, általuk megszavazott úgynevezett hat pont teljesülését követelték. Később a diákokhoz csatlakozott az Oktatói Hálózat (OHA) és a Magyar Rektori Konferencia is. A tiltakozások után Orbán Viktor úgy próbálta megoldani a kényes helyzetet, hogy egyetlen mondattal megszüntette a keretszámokat.

A kormány akkor teljesen megváltoztatta a koncepcióját. a kormányszóvivő azt nyilatkozta, hogy aki eléri a minőségi küszöböt és időben elvégzi tanulmányait, illetve Magyarországon akar elhelyezkedni, annak ingyenes lesz a képzés. Meghatározták, hogy a felsőoktatásban állami finanszírozással részt vevő diákok száma nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezer főnél. Részösztöndíj nem lesz, minden részletszabályt az Emberi Erőforrás Minisztériuma dolgoz ki karácsonyig. Így azt is, hogy mely szakokat támogatja az állam. A kormány döntött, hogy az alapképzésekre legkevesebb 240 ponttal lehet bekerülni, míg a felsőoktatási szakképzésben 200 pont lesz a minimális szint. „Az egyes intézmények adott szakra érvényes felvételi ponthatárai az intézményi kapacitás függvényében a felvételi eljárás során alakulnak ki” – áll az Emmi, december 17-i közleményében. A hallagtói szerződésekhez ugyanakkor továbbra is ragaszkodnak.

A miniszter és a HÖOK elnökségi tagjai tavaly december 22-én tartott tárgyalásukon állapodtak meg abban, hogy április végéig tartó, a felsőoktatás átfogó kérdéseit érintő egyeztetéssorozatot kezdenek. Ekkor döntöttek arról is, hogy két témát még januárban megvitatnak: a hallgatói szerződések ügyét és az egyetemi autonómia kérdését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem vall szégyent az Autobahnon a 300 lóerős Volkswagen Golf GTI Clubsport

Nem vall szégyent az Autobahnon a 300 lóerős Volkswagen Golf GTI Clubsport

Alig van már pénzük a cirkuszoknak, még egy évet nem élnek túl

Alig van már pénzük a cirkuszoknak, még egy évet nem élnek túl

Akadozik a K&H e-bank és mobilbank szolgáltatása

Akadozik a K&H e-bank és mobilbank szolgáltatása