szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csúszik az új tankönyvrendelet, egyes kiadók pedig attól tartanak, hogy a most minősített könyveiket később „visszadobhatják” – éppen a még csak tervezet formájában létező rendeletre hivatkozva. Nem mindenki ilyen pesszimista, de ha az Oktatási Hivatal lassú lesz, megeshet, hogy szeptemberre nem lesznek új tankönyvek.

„A közoktatásban a tankönyvek terén is jelentős a bizonytalanság: pár hete jelentek csak meg az új kerettantervek, az új tankönyvrendelet még mindig csúszik, a hivatalos tankönyvjegyzék összeállítása még nem történt meg” – olvasható abban a lapunk birtokába került levélben, amelyet az iskolaigazgatóknak címzett a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) elnöke. Szarvas-Ballér Judit levele arról árulkodik, az iskolák államosítását kísérő kaotikus jelenségek mellett az intézmények vezetői a tankönyvpiaccal kapcsolatos változásokkal sem feltétlen vannak tisztában. Pedig ez az a terület, ami nagyon is érinti az iskolákat, időben meg kell rendelniük ugyanis azokat a könyveket, amelyekből idén ősztől tanítani szeretnének.

Persze nem teljesen szabad a döntés, hiszen csak azokból a kötetekből rendelhetnek, amelyek szerepelnek a tankkönyvjegyzékben. Ide pedig csak azok a könyvek kerülhetnek fel, amelyek átestek a hivatalos minősítésen, amit egy a kormányrendeletben kijelölt központi hivatal végez. A minősítés feltétele, hogy a könyv megfeleljen a tankönyvrendeletnek. Csakhogy ez a rendelet épp most változik meg; egyelőre csak egy tervezetet ismernek a tankkönyvkiadók. Az idő viszont sürget: egy ilyen minősítés a tapasztalatok szerint három hónapig is eltart, ami előrevetíti a csúszást, ahogy a jegyzék összeállítását is. Elképzelhető, hogy ezek csak késő tavaszra lesznek meg, pedig a kiadók idáig március 31-re már pontosan tudták, hogy milyen könyvből mennyit kell szeptemberre szállítaniuk. A kiadók éppen ezért még nem készítették el azokat a – kiadványaikat bemutató – katalógusokat, amiket ilyenkor már lapozgatni szoktak az iskolavezetők és a tanárok.

Senki nem tudja

Megkerestük az Emberi Erőforrás Minisztériumot, ahol azt a választ kaptuk, hogy egy-két héten belül várható a tankönyvrendelet kihirdetése. A lapunk által megkérdezett iskolaigazgatók mindenesetre nem látnak tisztán, köreikben is többféle információ kering a várható tankönyvkínálatról. Van, aki úgy tudja, hogy ősztől egyelőre csak „kísérleti” tankönyvekből lehet csak tanulni, mások szerint majd a miniszter válogatja ki, miből lehet tanítani, miből nem. Utóbbi információ nem is teljesen alaptalan: a parlament nyáron elfogadta azt a törvénymódosítást, amely szerint a miniszter is dönthet egy-egy könyv sorsáról. Ha pedig a jegyzékben szerepelnek olyan kiadványok, amelyeket a miniszter támogat, az iskolák már csak ezek közül választhatnak a tankönyvrendeléskor.

Ennek ellenére a TVOT elnöke úgy tudja, a 2013-2014-es tanévre vonatkozóan nem írnak ki miniszteri tankönyvpályázatokat. „Ezentúl is választhatják az iskolák az eddigi kiadókat, sőt a kínálat nagy részét továbbra is az eddig használt, jól ismert tankönyvek, tankönyvcsaládok teszik ki” – hangsúlyozta a hvg.hu-nak Szarvas-Ballér Judit.

A tankönyvrendelet nemcsak a minősítés folyamatát szabályozza, hanem tartalmazza azokat a szempontokat is, melyeknek meg kell felelniük a tankönyveknek, s mely szempontok figyelembevételével készül a tankönyv – ezt már Kiss János Tamás, a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. vezérigazgatója mondta a hvg.hu-nak. „Amennyiben tehát az új rendeletben változnak ezek a szempontok, idő kell majd ahhoz, hogy ezeknek megfelelően alakítsuk át készülő tankönyveink kéziratát” – tette hozzá a kiadóvezető. Kiss János Tamás szerint a késés igazi kárvallottja az Oktatási Hivatal, hiszen nekik kell kezelniük az emiatt kialakult bonyolult jogi helyzetet, és nekik kell majd megbirkózni a rengeteg új tankönyv rövid idő alatt történő minősítésével. „Ha ugyanis e feladatot nem tudják néhány hét alatt ellátni, szeptemberre, az új tantervek bevezetéséhez nem lesznek új tankönyvek” – magyarázta.

"Ez egy jogállamban elképzelhetetlen"

A TVOT mégsem nyugodt teljesen, hiszen ha a tankönyvrendelet csúszik, akkor a jegyzék is. „Nem szerencsés, hogy már most befogadják az új kerettanterv szerinti minősítésre a tankönyveket, merthogy ezeknek alkalmazkodnia kellene az új tankönyvrendelethez. Nem tudjuk, hogy a majd kihirdetett végleges és a régi rendelet mennyiben különbözik egymástól” – mondta a testület elnöke.

A Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. igazgatója ezzel szemben nem tart attól, hogy egy elindított hatósági eljárást azért kelljen újrakezdeni, mert megváltozott a rendelet. „Ez egy jogállamban elképzelhetetlen” – fogalmazott Kiss János Tamás. Szerinte esetleg az fordulhat elő, hogy ha az új rendelet szempontrendszere egyszerűbb lesz, azt alkalmazzák majd a minősítés alatt álló tankönyvekre, de ez a változás a kiadóknak előnyös lenne, tehát nem okozna érdeksérelmet.

Több olyan könyv van – mutatott rá Szarvas-Ballér –, amely a kiadók szerint eddigi formájában is alkalmas arra, hogy az új kerettanterv szerint oktassanak belőle. A TVOT azt szeretné, ha ezek egy könnyített minősítésen esnének át. Például nem három szakértő vizsgálná őket, ahogy ez alapesetben a minősítésnél előírás. Így a procedúra gyorsabb és olcsóbb is lenne – érvelt a szervezet elnöke.

Mi a tartós?

A mai napig nem tudni például, hogy mit nevez majd a jogszabály tartós tankönyvnek – magyarázta Szarvas-Ballér, noha szerinte ez egyáltalán nem mellékes: az új rendelet tervezetében ugyanis új elemként jelenik meg, hogy ha a jegyzékben van tartós tankönyv, akkor az iskola csak azt rendelheti meg. Az új rendelet ugyan szabályozni fogja ezt a kérdést, de könnyen megeshet, hogy a most minősített tartós könyvek nem felelnek majd meg azoknak a műszaki paramétereknek. Kiss János Tamás más véleményen van. „A jelenlegi eljárásrend szerint is lehetséges tartós tankönyvvé minősíttetni egy kiadványt, ezt a bírálatban közreműködő könyvészeti szakértő meg tudja állapítani. Ugyanis a tankönyv tartós kivitelét nem csak a rendelettervezetben felsorolt megoldásokkal lehet biztosítani” - mondta.

Szeptemberben majd az 1., 5., 9. évfolyamon az új kerettantervek szerint indul az oktatás, így az ezeken az évfolyamokon jelenleg használt tankönyveket is minősíttetniük kell a kiadóknak. Az idő rövidsége miatt azonban a kiadók szerint idén csekély számú új tankönyvre lehet csak számítani. A változások ugyanakkor nem érintik azokat az évfolyamokat, amelyeken idén szeptemberben még a „régi” kerettantervek szerint indul az oktatás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Már úton vannak az iskolákba a tankönyvek

A tankönyvek többsége már úton van az iskolákba a szeptemberi tanévkezdésre, idén közel négymillió tankönyvet szállít ki a Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) az intézményekbe - közölte Kiss János Tamás, a kiadó vezérigazgatója kedden sajtótájékoztatón.

hvg.hu/bumm.sk Világ

Hatodikos tankönyvvel alázták a pénzügyminisztert a szlovák tanárok

Továbbra is tüntet a szlovák pedagógusok egy része a nagyobb béremelésért, hiába ígért be a kormány 5 százalékos emelést, és a normatív támogatások bérekre fordítását, melynek következtéban a pénzügyminiszter szerint összesen 11,2 százalékkal emelkede a szlovák tanárok fizetése.

MTI Itthon

Egyetlen személy dönthet arról, mi kerül a tankönyvjegyzékbe

A tankönyvpiac rendjének módosításáról határozott a parlament csütörtökön, lehetővé téve, hogy a szakminiszter döntsön kiadványok felvételéről a tankönyvjegyzékbe. Az iskolák, ha vannak a jegyzékben a miniszter által támogatott tankönyvek, csak azok közül választhatnak majd.

Neizer Anita Itthon

Államosítás után: csak a kréta el ne fogyjon

Kevesebb bért kaphat februártól jó pár tanár, az iskolák állami átvétele miatt nemcsak a cafeteriát, hanem a minőségi bérpótlékot is megszüntetik. Noha Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint az intézmények átvétele sikertörténetnek számít, a tanárok és iskolaigazgatók mindennapos gondokról számolnak be. Mivel az iskoláknak bankszámlájuk sincs már, ezért egy kulcsmásolás is komoly fejtörést okoz.

Az MSZP úgy tudja, hogy egyre több cég akarja alkalmazni a rabszolgatörvényt

Az MSZP úgy tudja, hogy egyre több cég akarja alkalmazni a rabszolgatörvényt

Magyarországon készült Meghan Markle angol hercegnő kabátja

Magyarországon készült Meghan Markle angol hercegnő kabátja

Új pszichoaktív anyagot találtak egy budapesti testvérpárnál

Új pszichoaktív anyagot találtak egy budapesti testvérpárnál

Kulka János Hazám-díjat kapott

Kulka János Hazám-díjat kapott

Rogán Antal és felesége bejelentették: válnak

Rogán Antal és felesége bejelentették: válnak

Folytatódik az új Néprajzi Múzeum építése a Városligetben

Folytatódik az új Néprajzi Múzeum építése a Városligetben