szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vizsgálja a Médiatanács, hogy a köztelevízió Camelot – Hazatérés című műsorszámmal megsértette-e a törvényt amiatt, hogy az erotikával túlfűtött és véres filmrészletekben bővelkedő filmet 12-es korhatárt megjelölő karikával látták el és ismétléseit kora délután adták le. A port.hu műsorajánló alapján a köztévé is érzékelte, hogy nincs minden rendben, mert a filmsorozat kifogásolt délutáni ismétléseit levették.

Hatósági eljárást indított január 30-án a Médiatanács a Magyar Televízióval szemben azzal kapcsolatban, hogy megsértette-e a médiatörvény a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályait a Camelot sorozattal – közölte a hvg.hu-val a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szóvivői irodája, mivel "a hatóság kiemelt figyelmet fordít a gyermekek és kiskorúak védelmére, fokozottan figyeli a gyermeksávokban leadott műsorokat, a korhatárkarikákkal kapcsolatos rendelkezések betartását is rendszeresen ellenőrzi”.

Szex és vér kora délután

Három hete írt a hvg.hu arról, hogy kritika érte a közszolgálati televíziót, hogy csak 12-es korhatárt megjelölő karikával látta el az M1-en január elején indított Camelot című filmsorozatot, amelynek első epizódja több szexuális tartalmú és erőszakos jelenetet tartalmazott. Ráadásul az este kilenckor vetített részt másnap kora délután újra leadták – megsértve ezzel a 2010-ben kidolgozott új médiatörvényt.

Polyák Gábor médiajogász a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a közszolgálati televízió azzal már elkövette a jogsértést, hogy nem a korhatárnak megfelelő minősítéssel látta el a sorozatot, azzal meg főleg hibázott, hogy az epizód ismétlését a kora délutáni műsorsávba tette. „Amennyiben a 12-es karika helyett 16-os jelzéssel látják el a sorozatot, akkor is csak 21 órától kerülhetnek adásba a sorozat epizódjainak ismétlései is” – mondta a hvg.hu-nak a médiajogász. Úgy vélte egyébként, hogy mivel a köztévé gyermekvédelmi jogokat eddig nem igazán sértett, ezért valószínűleg enyhe büntetésre számíthat.

A kereskedelmi televíziókkal egyébként az NMHH eddig nem volt elnéző. A Való Világ 4 2010. november-decemberi adásaiban a kiskorúak védelmét célzó rendelkezések rendszeres megsértése miatt például 144 millió forint pénzbüntetést szabott ki a Médiatanács az RTL Klubra.

Hibázott a köztelevízió

A Médiatanács ellenőrzése megállapította, hogy a január 9-én délután közzétett műsorszámot a „tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába sorolta a médiaszolgáltató, ám a filmben megjelenő erőszakos cselekmények, a szexualitás, a trágár nyelvezet miatt magasabb – tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott – kategóriába” és este 9 óra után kellett volna a filmet közzétenni.

Ezzel a Magyar Televízió vélelmezhetően megsértette a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseket – írta az NMHH. Az elkészült vizsgálati jelentés alapján megindítja a hatósági eljárást a Magyar Televízióval szemben azért, hogy megsértette-e a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályokat. Amennyiben a jogsértés beigazolódik, a Médiatanács szankciót alkalmazhat, ennek mértékét a törvénysértés súlyára és esetleges ismételtségére tekintettel szabja ki.

A port.hu műsorajánló internetes oldal alapján a köztelevíziónál is érzékelhették, hogy nincs minden rendben a sorozat besorolásával és leadásával, ugyanis a filmsorozat epizódjainak ismétlését levették a délutáni műsorsávból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában

Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában

Orbán Viktor kiposztolta: már 3 millió 250 ezer ember van beoltva

Orbán Viktor kiposztolta: már 3 millió 250 ezer ember van beoltva

Döntött az MNB: egyelőre nem lehet kereskedni a lélegeztetőgép-beszerzés egyik szereplőjének részvényeivel

Döntött az MNB: egyelőre nem lehet kereskedni a lélegeztetőgép-beszerzés egyik szereplőjének részvényeivel