szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyermekek érdekeire hivatkozva az RTL Klub és a TV2 túl sok erőszakot és szexuális jelenetet tartalmazó műsoraival szemben keményen fellépő, és százmillió forintos bírságot kiszabó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak most a köztelevízió erotikával túlfűtött és véres filmrészletekben bővelkedő Camelot című filmsorozatával szemben kellene vizsgálódnia. Meg is teszi: mint azt a hvg.hu-val a hatóság szóvivője közölte, hivatalból nézik meg, történt-e jogsértés.

Kritika érte a közszolgálati televíziót amiatt, hogy csak 12-es korhatárt megjelölő karikával látta el az M1-en január elején indított Camelot című filmsorozatot, amely első epizódja is több szexuális és erőszakos jelenetet tartalmazott. Ráadásul az este kilenckor vetített részt másnap kora délután újra leadták - megsértve ezzel a 2010-ben kidolgozott új médiatörvényt.

A köztévé műsoraiért felelős Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtófőnöke, Lencsó Rita a hvg.hu-val azt közölte, hogy a „műsorainkat ért kritikákat nem bírálják és nem véleményezik, csak ha valótanságot tartalmaz, még akkor sem, ha nem értünk maradéktalanul vele egyet”. A Camelotra vonatkozóan viszont elismerte, „a korhatárral összefüggő kérdést természetesen megvizsgálják”.

Enyhe figyelmezetés?

Polyák Gábor médiajogász szerint a közszolgálati televízió azzal már elkövette a jogsértést, hogy nem a korhatárnak megfelelő minősítéssel látta el a sorozatot, azzal meg főleg hibázott, hogy az epizód ismétlését a kora délutáni műsorsávba tette. „Amennyiben a 12-es karika helyett 16-os jelzéssel látják el a sorozatot, akkor is csak 21 órától kerülhetnek adásba a sorozat epizódjainak ismétlései is” – mondta a hvg.hu-nak a médiajogász.

Szex délben a köztévében
©

Polyák Gábor úgy vélte, mivel gyermekvédelmi jogokat eddig nem igazán sértett a köztévé, ezért valószínűleg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) büntetése csak egy enyhe figyelmeztetés lesz - nincs szó ugyanis folyamatos jogsértésről, az ügynek nincs előzménye. A szex- és erőszakos jeleneteket bőven tartalmazó Camelot sorozattal kapcsolatban a médiajogász azt mondta, szerinte nem is lenne fontos, hogy a magyar köztévé ilyen sorozatot adjon le. „Nem tartom azt elsődleges közszolgálati funkciónak, és szerintem az adófizetők pénzét nem kellene ilyen filmsorozat megvásárlására költeni.”

Eddig nem érkezett bejelentés az M1-en sugárzott Camelot című sorozattal kapcsolatban – közölte a hvg.hu-val a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szóvivője, Kiricsi Karola. „A sorozatot egyébként a hatóság hivatalból vizsgálja. Ezt követően amennyiben a hatóság azt észleli, hogy a televízió megsértette a médiatörvény gyermekek és kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseit, azaz nem megfelelő korhatári kategóriába sorolta a műsorszámokat, valamint nem megfelelő időpontban tette azokat közzé, hatósági eljárást indít” – hangsúlyozta a szóvivő.

Így vizsgálódik a hatóság

A hatóság egyébként bejelentés alapján, vagy hivatalból vizsgálja a médiaszolgáltatók műsorait – szerepel a tájékoztatásban –, folyamatosan ellenőrzi, hogy a médiaszolgáltatók betartják-e a médiatörvény rendelkezéseit. Véletlenszerű sorsolással nyolc országos tévé és rádió három-három műsoróráját, továbbá 35 körzeti, 130 földfelszíni helyi és közel 400 vezetékes médium két-két műsoróráját figyeli abból a szempontból, hogy teljesülnek-e a médiatörvényben lefektetett követelmények – összesen mintegy 60 jogszabályi rendelkezés betartását.

„Az elkészült vizsgálati jelentés alapján dönt arról a Médiatanács, hogy a médiaszolgáltató megsértette-e a médiaigazgatásra vonatkozó szabályokat. Amennyiben a vizsgálat során kiderül, hogy a műsorszám jogsértő volt, a televízió nem tartotta be a médiatörvény kiskorúakra vonatkozó rendelkezéseit, a Médiatanács szankciót alkalmazhat a jogsértő médiaszolgáltatóval szemben. A szankciókat a fokozatosság és arányosság elvére hivatkozva, a törvénysértés súlyára és esetleges ismételtségére tekintettel szabja ki” – részletezte Kiricsi az eljárás menetét.

Súlyos büntetések az RTL Klubnak és a TV2-nek

A kereskedelmi televíziókkal az NMHH eddig nem volt elnéző. A Való Világ 4 2010. november-decemberi adásaiban a kiskorúak védelmét célzó rendelkezések rendszeres megsértése miatt 144 millió forint pénzbüntetést szabott ki a Médiatanács az RTL Klubra. A 2011 januárjában pedig Való Világ 4 és a Neked Való műsorokban 14 alkalommal sértették meg a kiskorúakra vonatkozó rendelkezéseket – írta Kiricsi Karola szóvivő, a hvg.hu-nak írt válaszában –, ami 88 millió forintjába fájt a csatornának. Illetve ehhez további 65 millió forintos büntetés jött hozzá a két évvel ezelőtt február és május közötti adásokban észlelt törvénysértések miatt. A két műsor nem megfelelő időpontban sugárzott előzetesei miatt pedig 12,8 millió forintos kötbért szabott ki az NMHH.

A Való Világ 4 és a Neked Való problémás tartalmai alkalmasak voltak a kiskorúak személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, és az RTL Klubnak a médiatörvény rendelkezései alapján a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni, és csak este 9 és reggel 5 óra között lehetett volna közzétenni – hívta fel a figyelmet a szóvivő. A műsort ezúttal is nagy számban követték figyelemmel a kiskorúak. A januári adatok szerint a tévénéző 4-17 évesek közül minden harmadik a valóságshow-t nézte.

A TV2-vel, pontosabban annak Édes négyes - egyedülálló sztár megosztaná című műsorával kapcsolatban az NMHH 2010 szeptemberében számos bejelentést kapott. A panaszok jelentős száma miatt a Médiatanács hivatalból vizsgálta a műsorszámokat és műsorelőzeteseket. Megállapították, hogy három adást, valamint a 2010. augusztus 16. és szeptember 3. között közzétett műsorajánlókat nem megfelelő korhatár-kategóriába sorolták be a csatornánál és nem jó idősávban tették közzé. Ezzel megsértették a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseit, ami miatt a Médiatanács műsorszámonként hatmillió forint, a műsorelőzetesekért pedig egymillió forint megfizetésére kötelezte a műsorszolgáltatót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

1200 feljelentést kapott az NMHH az internet miatt

Idén csaknem 1200 esetlegesen jogsértő internetes tartalom miatt tett bejelentést kezelt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Internet Hotline szolgáltatása - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.