szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Távozik posztjáról L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, utóda Halász János lesz - jelentette be pénteken Lovasberényben Balog Zoltán miniszter, aki további átalakításokról is beszélt.

Távozik posztjáról a hónap végén L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, utóda Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) eddigi parlamenti államtitkára, volt debreceni alpolgármester lesz - jelentette be Balog Zoltán miniszter pénteken Lovasberényben. A tárcavezető elmondta: az együttműködés terén L. Simon László és közte mutatkozó véleménykülönbség vezetett a kulturális államtitkár leváltásához.

A miniszter azonban hangsúlyozta: nagyra értékeli L. Simon László személyét és munkáját, ezért is javasolta őt az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának élére. L. Simon László közölte: továbbra is ellátja a Nemzeti Kulturális Alap alelnöki tisztségét. Halász Jánosról bővebben itt olvashat!

Balog Zoltán bejelentése szerint Halász János parlamenti államtitkári helyére Doncsev András kerül. Doncsev korábban Orbván Viktor sajtótiktára volt, majd beszédíróként tevékenykedett, legutóbb a minisztériumnál a sajtó és kommunikációs titkárság sajtófőnöke volt, a jövőben is ő irányítja a minisztérium kommunikációját.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) a felzárkózási ügyekért felelős államtitkár ezentúl Kovács Zoltán lesz, aki korábban a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára volt. Kinevezésének híréről csütörtökön a Magyar Nemzet számolt be.

Korábban a felzárkóztatásért felelős államtitkárság a Miniszterelnökség alá tartozott, és maga Balog Zoltán töltötte be az államtitkári posztot. Miniszteri kinevezésével az államtitkárság az Emmi-hez került, ám nem neveztek ki államtitkárt.

Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatását mindig is szívügyeként kezelte, a romák ügyét különösen. Hozzátette: szükség volt a szakterület megerősítésére, amelyre alkalmasnak tartja Kovács Zoltánt. "Az egész ország érdeke, hogy a roma és nem roma emberek együttélése zavartalan legyen. Ugyanilyen fontos a hátrányos helyzetű térségekben élők felzárkóztatása. Kovács Zoltán az Európai Unió harmadik leghátrányosabb helyzetű kistérségéből érkezik, ezért pontosan tudja, mi lesz a feladat" - mondta Balog Zoltán.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: Balog Zoltán államtitkárként nemzetpolitikailag kiemelt területként jelölte meg a felzárkóztatáspolitikát, ennek szellemében tevékenykedett, ért el sikereket itthon és Európában. "A téma kiterjedtségét ismerem, alázattal és fegyelemmel kívánom folytatni ezt a munkát" - tette hozzá.

L. Simon László távozásáról először a Népszabadság írt kedden, amely szerint a távozás oka az, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek megrendült benne a bizalma. A lap szerint azért, mert L. Simon "nem tudott azonosulni a hivatalos kultúrkampf megjelenésével", például a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvényt megszavazta, de megvan a "magánvéleménye" Fekete Györgyről.

Az Index szintén kedden azt írta, Halász János lesz a távozó L. Simon utódja. A Népszabadság szerdán azt írta, Halász János vállalta a kulturális államtitkári posztot.

L. Simon László szerdán először a hvg.hu-nak cáfolta a távozásával kapcsolatos híreket, akkor azt mondta: "nem mondok le, nem váltanak le", és nem bírálta Fekete Györgyöt. Később az államtitkár cáfolta, hogy a hvg.hu-nak nyilatkozott volna.

Péntek reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor azt mondta, "a magyar kormányban az államtitkárokról a miniszterek döntenek, elég nagy az önállóságuk". Mint mondta, Balog Zoltán néhány hónapja azzal kereste meg, hogy szeretne változásokat az Emmiben, de nem személyi hanem munkaszervezési kérdések miatt, ugyanis sokat kell majd tárgyalni a felsőoktatásról a kerekasztal létrehozása miatt, és ezért kell egy külön felsőoktatási államtitkár. Orbán L. Simon László menesztéséről nem közölt részleteket.

Azt, hogy Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkárként folytatja munkáját, valamint hogy Klinghammer István, az ELTE volt rektora lesz a felsőoktatási államtitkár, kedden jelentette be a tárca. Balog Zoltán ezt pénteken Lovasberényben szintén megerősítette. Mint mondta, kiemelten fontos terület a felsőoktatásé, és azért kérte fel Klinghammer Istvánt felsőoktatásért felelős államtitkárnak, mert "nagy feladatok állnak előttünk, és a reform kiteljesítése teljes embert kíván". Balog Zoltán közölte: Hoffmann Rózsa a jövőben a köznevelés ügyéért felel, és a Nemzeti alaptanterv, valamint a pedagógus-életpályamodell elindítása lesz munkájának a középpontjában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkapkodták Göncz Árpád hivatali idején kapott személyes ajándékait

Elkapkodták Göncz Árpád hivatali idején kapott személyes ajándékait

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak