szerző:
Kósa András - M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jövő héten ülnek le tárgyalni Bajnai Gordon mozgalmával, ahol nagy vitákra számít, mert az LMP-ből kiszakadt szervezet sok mindenben nem ért egyet az Együtt 2014 programjával. Állítja, Schiffer Andrással továbbra is jó a viszonya, ám kénytelenek voltak kilépni, mert az LMP-sek többsége nem akarta megérteni, hogy a választási matematika egzakt tudomány, és a rendszer együttműködésre kényszeríti az ellenzéki pártokat. Interjú Karácsony Gergellyel, az LMP volt kampányfőnökével, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagjával.

hvg.hu: Még kint van az LMP-tábla a frakcióiroda ajtaján, egy folyosóról nyílnak a szobáik, az imént ment el mellettünk Schiffer András. Köszönnek még egymásnak?

Karácsony Gergely: Persze. A telefonom adatai alapján az elmúlt hetekben még mindig vele beszélek a legtöbbet a feleségem után. A helyzetből adódóan nyilván ez meg fog változni.

hvg.hu: Ha továbbra is ilyen szoros a munkakapcsolat, akkor kár is volt szétverni a frakciót.

K. G.: A frakció egyben tartásának kérdését nem a kettőnk személyes viszonya döntötte el. Tudom, ára van annak, amit csinálunk, de azt gondolom, hogy az LMP-ben maradt képviselőknek és nekünk is jobb ez így. A 2014-es választás sorsdöntő lesz. Nemcsak abból a szempontból, hogy Orbán megy vagy marad, még csak nem is abból a szempontból, hogy ez a rezsim maradhat-e, és ha igen, megkapja azt a legitimitást, amitől rendszerré merevedhet. Hanem az is fontos kérdés, hogy ha lesz kormányváltás, annak mi a tartalma. Nagyon nem szeretném, ha azok az elvek, amit az LMP-ben képviseltünk, és amelyek a magyar közéletben és közbeszédben megkerülhetetlenné váltak, a kormányváltás programjából hiányozzanak. Hogy érdemes volt-e ezért ekkora árat fizetni, az akkor derül ki, amikor látjuk a 2014-es választás végeredményét és azt, ami utána jön.

Karácsony Gergely
©

Az LMP a parlamentbe kerülve egy csomó tabutémát megdöntött és megkerülhetetlenné tett legalább a szavak szintjén. Csakhogy ahhoz politikai erő kell, hogy a politikai gyakorlatban is megkövetelhesse ezen szempontok érvényesítését. Tehát ott kell lenni, ahol a döntések születnek, különben csak beszélünk az elvekről, mindez írott malaszt marad. Ez a stratégiai nézetkülönbség szakította szét az LMP-t.

hvg.hu: A viták miatt az utóbbi hónapokban csökkent a párt népszerűsége: a bejutási küszöbön álltak. Mennyi maradt az LMP, illetve a PM hitelességéből, és ebből adódóan erejéből ahhoz, hogy ezeket az elveket meg is tudja valósítani?

K. G.: Az LMP 2012 első felében érdemi növekedést ért el a közvélemény-kutatásokban. Az én értelmezésem szerint akkor volt a legnagyobb fogadókészség a politikánkra, amikor elsősorban azok a politikusok határozták meg az LMP arculatát, akik most a PM-ben vannak. Ugyanakkor, amíg az ellenzéki szervezetekben csak olyanok jelennek meg, akik valamilyen formában, valamikor az MSZP-hez kötődtek, addig egy jelentős választói réteget nem tudnak elérni. Ha megjelennek olyanok is, akik egy új generációt visznek be a politikába, és azt mondják, ezt másképp kell csinálni, akkor nagyobb az esély ezen választók megszólítására. Nem arról van szó, hogy a PM-nek ennyi meg ennyi szavazója van, amit aztán beteszünk a közös kalapba, hanem arról, hogy érdemben szélesedik a politikai kínálat. Ahhoz tárgyalni kell, hogy ne kanyarodjon vissza az ellenzék a 2010 előtti állapotokhoz. Ha ezt el tudjuk érni a tárgyalásokon, akkor van helyünk az ellenzéki együttműködésben, a PM-nek most ez az A-terve. Ha nem, jöhet a B-terv.

hvg.hu: Mi lenne a B-terv?

K. G.: Hogy őszinte legyek, ez még nincs kitalálva, mert most az elsőt próbáljunk minden energiánkkal megvalósítani. De ha együttműködésben indulunk, vagy ha önállóan, akkor is minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a baloldali zöld politikának önálló frakciója legyen a következő országgyűlésben.

hvg.hu: Ha ennyire kétséges az együttműködés, ahogy ön is mondja, akkor miért nem maradtak az LMP-ben addig, amíg kiderül, milyen irányba megy az Együtt 2014, és hogyan viszonyul ehhez az MSZP? Miért áldozták be a frakciót, a biztosat a bizonytalanért?

K. G.: Mi megszavaztuk azt a kongresszuson felmerült javaslatot, hogy halasszuk az együttműködésről szóló döntést 2013 végére, de ez sem kapott többséget. Ha ez a javaslat átmegy, akkor talán ma minden másképp van. De a küldöttek többsége leszavazott minden olyan felvetést, ami egy kicsit is elmozdul attól a pozíciótól, hogy senkivel, soha, semmilyen körülmények között nem tárgyalunk. Többek között a mi javaslatunkat, hogy az alkotmányosság helyreállítása, tehát nem a közös kormányzás érdekében legalább a választókerületek szintjén legyen valami kooperáció az ellenzéki pártokkal. Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek, hogy most a 4K! javasolja az LMP-nek – hivatkozva arra, hogy a kilépésünk után tisztább a helyzet –, ugyanezt a stratégiát.

hvg.hu: Megfordult önben, hogy lemond a mandátumáról?

K. G.: Igen, de nem az LMP belső válsága miatt. Megfogadtam, ha az Alkotmánybíróság átengedi a választási regisztrációt és az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit, akkor visszaadom a mandátumom. Mert ez azt jelentette volna, hogy Magyarországon megszűnt az alkotmányosság, és nincs értelme folytatni.

''azonnal szétesett volna''
©

hvg.hu: Nem lett volna tisztességesebb, ha a pártból való kilépéskor visszaadja a mandátumát annak az LMP-nek, melynek listájáról bekerült?

K. G.: Szerintem erkölcsös ajánlatot tettünk a frakcióvezetőnek a frakció egyben tartására. Bár azt is el tudom fogadni, hogy az LMP-ben maradó képviselőtársainknak elképzelhetetlen volt ez a frakciószövetség, végtére is a mi politikánk szól az együttműködésről, nem az övék. Amikor az ember nem jókedvében, hanem súlyos felelősséggel a vállán hoz meg egy olyan döntést, hogy kilép egy pártból és alapít egy másikat. Mi úgy gondoltuk, nagyon fontos, hogy legyen képviseletük az általunk vallott, egy ilyen kritikus helyzetben felértékelődő elveknek. Ha mi visszaadjuk a mandátumunkat, akkor az a közösség, amely velünk szimpatizál, azonnal szétesett volna. Én legalább tizenötször annyi levelet kaptam, hogy maradjunk, mint ahányan a távozásra noszogattak. Nagyon fontos: mi nem azért hoztuk létre a PM-et, hogy legyen egy szervezet, amin átzsilipelhetünk az Együtt 2014-be. Nem adtuk el Bajnaiéknak az arcunkat matricának.

hvg.hu: Bajnai Gordon február 9-i beszédének leiratában – amit szétküldtek a sajtónak – ott szerepelt az ön neve is. Ezek szerint a volt miniszterelnök arra készült, hogy önt is köszönti a hallgatóság soraiban.

K. G.: Nem tudom, miről van szó, nekem ez új információ. Ha ez számít, a tévében követtem az eseményeket. Nem gondoltam, hogy nekem ott kell lennem.

hvg.hu: Szabó Rebeka a PM-ből ott volt. Beszélt vele, jól érezte magát Suchman Tamás, Kuncze Gábor társaságában?

K. G.: Szerintem nem is tudta, hogy ott van Suchman vagy Kuncze. Egyébként nem tudom, hogy érezte magát, nem beszéltünk erről, így azt sem kérdeztem meg tőle, hogy találkozott-e előtte vagy utána az említett urakkal. Egyébként Bajnai mondanivalója és a hallgatósága között én is éreztem egy kis diszkrepanciát.

hvg.hu: Több PM-s politikustól tavaly azt hallottuk, hogy azért kell tárgyalni Bajnaiékkal, hogy a hitelüket vesztett személyeket távol tudják tartani a formálódó ellenzéki együttműködéstől. Továbbra is ez a szándék?

K. G.: Az LMP ott hibázott, hogy novemberben nem kezdett tárgyalásokba az Együttel. Ha megteszi, szerintem másfajta stratégiák nyílhattak volna ki. Nagyon nem mindegy, hogy egy parlamenti frakcióval és közel félmillió szavazóval rendelkező párt tárgyal-e az Együtt 2014-gyel, vagy pedig egy szakadás után frissen alapított párt. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az E14 pozíciói is jobbak voltak akkor, ezért úgy gondolom, hogy a PM-nek továbbra sem rosszak az esélyei egy jó megállapodás megkötésére. Tavaly novemberben úgy tűnt, hogy az Együtt stratégiája az ellenzék összefogására végigvihető, most viszont nekik is elő kellett venniük a B-tervet, párttá alakulnak, és ezzel elindul egy előválasztási kampány az ellenzéken belül. Szerintem ezt kellett volna csinálniuk már novemberben, de ők másban gondolkodtak. Ezzel együtt, ha az LMP belement volna a tárgyalásokba, akkor most az Együtt-LMP lenne az ellenzékben az igazodási pont.

hvg.hu: Annak ellenére gondolja úgy, hogy novemberben tárgyalni kellett volna az Együttel, hogy a tavalyi stratégiájukat elhibázottnak tartja?

K. G.: A demokrácia a szavazatokról szól, ki kell állni a választók elé, meg kell őket győzni. A demokratikus verseny erről szól és nem arról, hogy meglévő pártokat próbálunk behúzni, mozgatni. Ezt azoknak is fel kellett ismerni, akik az Együtt 2014 szervezésében részt vesznek, és korábban nem politikusként, hanem pártok háttérembereiként tevékenykedtek. Ráadásul azt is látni kell, hogy a kamarillapolitikában az MSZP elnöke elég ügyesen mozog, nem célszerű vele ebben versenyre kelni. Nagyon örülök, hogy az Együtt felismerte ezt, és képes volt korrigálni.

hvg.hu: Amikor „pártok behúzásáról” beszélt, olybá tűnt, mintha Schiffert hallanánk, aki szerint külső erők szakították szét az LMP-t.

K. G.: Az LMP-t nem Bajnai kapta szét. Ismerem azt a 130 embert, aki kilépett, és jól tudom, hogy már nem érezték jól magukat, elégedetlenek voltak az LMP stratégiájával. Láttam azokat a tagokat, akik a kongresszus után leforrázva, rosszkedvűen utaztak haza a vonaton. Ők soha nem találkoztak Bajnai Gordonnal. A végén olyan nagy volt a bizalmatlanság a pártszervezeten belül, hogy már nem volt értelme az együtt maradásnak.

''Ők soha nem találkoztak Bajnai Gordonnal''
©

hvg.hu: Mikor ráznak kezet majd Bajnaival a kamerák kereszttüzében?

K. G.: Tény, hogy sürget az idő. Azt tippelem, hogy a jövő héten elkezdünk tárgyalni. A PM elnöksége rövidesen világos tárgyalási stratégiát alakít majd ki. Elsősorban az Együtt 2014-gyel egyeztetünk majd, de megkerülhetetlennek tartom, hogy az MSZP-vel is egyeztessünk valamilyen szinten.

hvg.hu: Meg tudja mondani, kit idézünk? „Látva gazdaságpolitikáját, illetve az adóintézkedéseket – a Fidesz Bajnai útján halad tovább.”

K. G.: Valószínűleg engem.

hvg.hu: Talált, süllyedt: 2010 nyarán mondta. Most is vállalja?

K. G.: Persze. Egy csomó mindennel egyet tudok érteni abból a gazdasági programból, amit hétfőn bemutattak Bajnaiék, de az adópolitika téren nagyon kemény tárgyalásokra számítok. Abban a helyzetben, amiben a magyar társadalom van ma, igenis nagyobb terheket kell a tehetősebbeknek vállalniuk.

hvg.hu: Tartja magát a tavaly nyáron kidolgozott „új pólus” koncepciójához?

K. G.: Abszolút.

hvg.hu: Nem gondolja, hogy az Együtt 2014 riasztóan hathat azokra, a jobboldalinak tartott személyiségekre és választókra, akiket az új pólussal meg akart nyerni?

K. G.: Politikai értelemben elsősorban az új pólus által képviselt tartalom a fontos. Komolyan veszem, hogy Bajnai korszakváltást hirdetett, kritikusan viszonyul a múlthoz. Az egyik legfontosabb dolognak tartom, hogy Magyarországon végigvigyünk egy antikorrupciós programot, és ebben 100 százalékig egyetértünk az Együtt 2014 vezetőivel. Örülök, hogy elindult az Együtt párttá szervezése, és örvendetesnek tartanám, ha lenne bátorságuk önállóan kiállni a választók elé, és nem akarnának közös listát a szocialistákkal. Választókerületi szinten meg kell állapodni, mert a választási rendszer ezt megköveteli, hogy egy ellenzéki jelölt álljon szembe a Fideszessel. Így lenne kínálat az ellenzéki oldalon, ugyanakkor nem osztanánk meg a kormányváltást akaró választói csoportot.

''Komolyan veszem, hogy Bajnai korszakváltást hirdetett''
©

hvg.hu: Nem tart attól, hogy az LMP elhúzódó válsága, az Együtt 2014-ben bekövetkezett fordulat miatt kicsúsztak az időből, és az ellenzék meghatározó pólusa az MSZP lett, hozzájuk kell igazodni?

K. G.: Még nagyon képlékeny a helyzet, nem tartom kizártnak, hogy megfordul az ellenzéki oldalon a széljárás. Azt látni, hogy azok a szavazók, akikre szükség van a kormányváltáshoz, igencsak sokfélék. Ebből a szempontból az LMP stratégiájában is van ráció, de ha a listájára szavazók a választókerületekben is az ő jelöltjeikre szavaznak, akkor a Fidesz jelöltjei ismét többséget szereznek, és ezen a 106 mandátumon múlik a kormányváltás. Ha tetszik, ha nem, a stratégiát valahogy igazítani kell a választási rendszer logikájához.

hvg.hu: A főváros II. kerületi lakosaként szavazna mondjuk Lévai Katalinra, akit a 2011-es időközi választáson önnel szemben indított az MSZP, és akinek a javára nem akart visszalépni?

K. G.: Azt mondom, szívesen szavaznék egy olyan jelöltre, aki az MSZP megújulását képviseli.

hvg.hu: Az ellenzéki tárgyalásokra küldött szocialista delegáltak – akik nagyrészt volt miniszterek, államtitkárok –, nem éppen az önök által vágyott megújulást képviselik.

K. G.: Éppen ezért mondom azt, hogy a jelöltállító ellenzéki szervezeteknek nagyon okosan kell eljárniuk, olyan jelölteket kell állítaniuk, akiknél működik az átszavazás. Ugyanakkor a külön listák lehetővé tennék, hogy a pártok ne azon marakodjanak, kit látnak a listán szívesen és kit nem.

hvg.hu: Évértékelő beszédében Gyurcsány Ferenc közös március 15-i tüntetésre szólította fel az ellenzéket. Az Együtt már jelezte, nem zárkózik el ettől. Feláll majd egy színpadra a volt miniszterelnökkel?

K. G.: Én úgy olvastam az E14 közleményét, hogy a pártok külön ünneplésére tettek javaslatot külön színpadokkal, csak azt támogatják, hogy legyen egy közös tüntetés, ahol a pártok politikusai nem tartanak beszédeket.

''Az LMP már mindent zölden látott''
©

hvg.hu: A kamerák viszont azt fogják mutatni, hogy együtt vonul Bajnai, Karácsony és Gyurcsány egy tömegben.

K. G.: Szerintem a választók világosan értik, amit ezzel az Együtt 2014 megüzent: nem akar egy színpadon lenni Gyurcsánnyal.

hvg.hu: Engedjen meg nekünk egy értelmezést. Nem lehet, hogy az LMP a saját csapdájába vergődött? Politikus- és elitellenes szlogenekkel jutottak be 2010-ben a parlamentbe, majd amikor mégis egyezkedni kellett a politikusokkal, akkor választaniuk kellett: feladják az önazonosságukat vagy akár a bukást is kockáztatva továbbra sem kötnek kompromisszumokat.

K. G.: Az LMP-nek nem az elitellenesség volt a fő üzenete, hanem az, hogy meg kell újítani a politikát. A legtöbb helyre kitett plakáton egy férfi tolta fel a homlokára a napszemüvegét, melynek egyik lencséje piros, a másik narancssárga volt. Én úgy láttam a vége felé, hogy az LMP feltett egy új szemüveget, amin keresztül viszont már mindent zölden látott. Márpedig a plakát üzenete az volt, hogy legyünk nyitottabbak, empatikusabbak, együttműködőek. Nem lehet folyamatosan egy erkölcsi piedesztálról osztani az észt, hogy én vagyok az egyetlen hiteles politikus. Ez még akkor sem segítene ez az országon, ha történetesen igazunk lenne.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

LMP nevű frakcióban nem maradnak a "szakadárok"

Párbeszéd Magyarországért néven alakítanak pártot az LMP-ből kilépő platformisták. Döntöttek arról is, hogy csak akkor maradnak a képviselőcsoport tagjai, ha kiegészül a frakció elnevezése.

MTI Itthon

Összefog az LMP és a 4K!

A Lehet Más a Politika együttműködik a Negyedik Köztársaság Párttal (4K!) - jelentette be az LMP szombaton.

hvg.hu Itthon

Mindkét LMP támogatja az éhségmenetet

A Párbeszéd Magyarországért támogatja az Éhségmenet újbóli megrendezését, amely szerintük 2013-ban is az ország legfontosabb társadalmi problémáira kívánja felhívni a figyelmet. Az LMP szintén egyetért a menet céljaival. Mindkét párt közleményt adott ki erről kedden.

MTI Itthon

Összement a választási bizottság az LMP miatt

Kilencre csökkent az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjainak a száma az LMP-frakció megszűnésével, a testület munkájában a jövőben így az Országgyűlés által megválasztott öt tag mellett már csak négy párt delegáltja vesz részt.

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

A kínaiak kitaláltak egy megoldást arra, hogy ne legyenek tele a városok szertehagyott elektromos rollerekkel

A kínaiak kitaláltak egy megoldást arra, hogy ne legyenek tele a városok szertehagyott elektromos rollerekkel

Baleset miatt kerülőúton közlekedik több nemzetközi vonat

Baleset miatt kerülőúton közlekedik több nemzetközi vonat

Ágyipoloska-invázió borzolja a kedélyeket a világszínvonalú Honvédkórházban

Ágyipoloska-invázió borzolja a kedélyeket a világszínvonalú Honvédkórházban

Eladó a Porsche legendás első autója

Eladó a Porsche legendás első autója

Felfoghatatlan összeg ment el eddig határvédelemre

Felfoghatatlan összeg ment el eddig határvédelemre