szerző:
MTI

Az ország érdeke a nemzet múltjának feltárása, mégpedig úgy, hogy a korabeli dokumentumokat kellő forráskritikával kezelik - mondta Boross Péter volt miniszterelnök A XIX-XX. századi magyar állam nemzetbiztonsági szervezetei című gyűjteményes kötet bemutatóján szerdán Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Nyilvánvalónak nevezte, hogy a kommunizmus időszakában a koncepciós perek jegyzőkönyveiben a vádlottaktól erőszakkal kikényszerített mondatok szerepeltek, amelyeket felhasználhattak ellenük a bírósági eljárás során. Kitért arra: a Kádár-korszakban sokszor célszerűtlen, értelmetlen feladatokkal foglalkoztak az állambiztonsági szervek dolgozói, akik nem egyszer alkalmatlanok voltak azok ellátására.

A volt kormányfő rámutatott: a nemzetbiztonsági tevékenység nélkülözhetetlen az ország számára - ami szerinte bármely korban nagyon fontos volt -, a politikus azonban nem titkosszolga, "nem érdeklődhet a módszerek és eljárások iránt", s az ezekről szerzett ismereteit "nem is viheti magával ismeretanyagként".

A könyv nagy tanulsággal szolgálhat mindenki számára a nemzetbiztonság történetéből - állapította meg. (A 350 oldalas kötet a 2012. október 27-én a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Szemere Bertalan Magyar Rendvédelem-történeti Tudományos Társaság által szervezett tudományos konferencia előadásait tartalmazza.)

Boross Péter emlékeztetett arra: az 1991-es moszkvai puccsban Krucskov, a szovjet titkosszolgálat, a KGB elnöke is részt vett, de az elbukott, ami azt mutatja, hogy "a szolgálatokat nem szabad abban a hitben tartani, hogy tőlük függ az ország sorsa", ugyanakkor el kell ismerni, hogy nagyon sok függ tőlük az ország biztonsága szempontjából.

Úgy fogalmazott: a titkosszolgálati szervezetnek van múltja, ezért "van miből merítenie", s a történelemnek ezt a részét "kellő intelligenciával mindenképpen az oktatási rendszerbe kell építeni". A könyv azt a tudatot erősíti, hogy "mi már voltunk akkor is", amikor a titkosszolgálatok működtek, ami pedig hozzájárul "a történelmi hitvallás lényegéhez".

Boross Péter kiemelte: "egészségesen úgy működhet bármely szolgálat, ha dolgozik az országnak", ugyanakkor tudni kell, hogy melyek azok az információk, amelyeket "szűrve kell átadni" esetlegesen egy másik országnak. Utalt arra, hogy a magyar szolgálatok ismeretanyagai iránt érdeklődőket a rendszerváltás után sokszor vissza kellett utasítani, "ami nem volt egyszerű dolog", de akkor is tartották magukat ahhoz az elvhez, hogy csak más országokkal közös érdekeltségű információkat lehet kiadni az országból - jegyezte meg.

Parádi József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nyugalmazott tanára hangsúlyozta: a nemzetbiztonsági szervek nem működhetnek nemzet- és hivatástudat nélkül, ennek megfelelően kell kezelni ezt a kérdéskört.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ön is fotózhat úgy a mobiljával, mint a profik: 5 tipp magyar fotósoktól, hogy tökéletes legyen a kép

Ön is fotózhat úgy a mobiljával, mint a profik: 5 tipp magyar fotósoktól, hogy tökéletes legyen a kép

Nagyszerű duplát lőtt Sallói, főcsoportdöntőben a csapata – videó

Nagyszerű duplát lőtt Sallói, főcsoportdöntőben a csapata – videó

2000 éves alkohol került elő egy kínai sírból, csak kipróbálták már, hogy milyen az aromája

2000 éves alkohol került elő egy kínai sírból, csak kipróbálták már, hogy milyen az aromája

Távirányító sem kell: az agyunkkal irányíthatjuk majd a Samsung új okostelevízióját

Távirányító sem kell: az agyunkkal irányíthatjuk majd a Samsung új okostelevízióját

Jól jártak a balatoni vállalkozók az enyhe szeptemberrel

Jól jártak a balatoni vállalkozók az enyhe szeptemberrel

Káprázatos videó a Szeged határában vonuló darvakról

Káprázatos videó a Szeged határában vonuló darvakról