szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hatalmas gazdasági növekedést produkáló, kiváló elittel rendelkező, Délkelet-Ázsia Svájcának is hívott Szingapúr olyan köz- és felsőoktatási reformon van túl, amely sikere zálogának bizonyult, és amely hasonló a Magyarországon most elkezdetthez − mondta a városállamban tartózkodó Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Miként Magyarországon január 1-jétől, korábban Szingapúrban is az oktatási minisztérium felügyelete alá került az összes iskola. A pedagógusok ösztöndíjrendszere szinte teljesen megegyezik a most bevezetendő Klebelsberg-ösztöndíjrendszerrel.

Ennek keretében a munkahelyekhez rendelve írja ki az állam az ösztöndíjakat, és állja a teljes képzési költségét azoknak a pedagógusoknak, akik készek a hazai oktatási rendszerben dolgozni − mondta a miniszter, beszámolva találkozójáról szingapúri kollégájával, Heng Szve Keattal.

Szó volt tárgyalásukon a korai iskolaelhagyás gondjáról, amelynek egyik megoldása a magyarországi elképzelés szerint az óvodai foglalkoztatás és az alapfokú oktatás összekapcsolása. Szintén a szingapúri oktatási reform nyomán az egyetemeken egyfajta kancellári rendszer működik, a miniszter nevezi ki a felsőoktatási intézmények gazdasági vezetőit − tette hozzá Balog Zoltán.

A miniszter Szingapúr előtt Kambodzsában tett látogatást, ahol Magyarország szeretné folytatni a harminc éve magyar segítséggel felépített, nyolcszáz személyes gyermekotthonnal kapcsolatos szociális munkát. Phnompen ötvenmillió forintos pályázatot írt ki az intézmény egyes részeinek felújítására, és ezt a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat nyerte meg.

A szervezet a felújításon kívül technikai segítséget nyújt majd az árvaház személyzetének, és szeretné átadni a gyerekbefogadás területén kifejlesztett magyar módszereket. Ebben a gyerekotthonban kiváló lehetőség nyílik a magyarországi roma integrációs programhoz hasonló módszerek alkalmazására, az egészségügyi, a szociális, az oktatási és a foglalkoztatási terület egymásra építésére.

A kambodzsai árvák befogadását és ellátását nemzetközi érdeklődés kíséri, mert az országban köztudottan súlyos probléma a gyermekkereskedelem és a gyermekprostitúció − mondta a miniszter.

Balog Zoltán találkozott Ith Sam Heng szociális miniszterrel, akinek felajánlotta, hogy magyarországi tapasztalatszerzésre utazhatnak a kambodzsai gyermekellátásban dolgozó szociális munkások, egészség- és szociálpolitikai szakemberek.

Balog Zoltán Men Sam Orn miniszterelnök-helyettessel arról tárgyalt, hogy milyen szerepet játszhat Kambodzsában Magyarország a frissen meghirdetett keleti nyitása keretében. Elmondta, hogy Magyarország várja egyetemeire a térségbeli fiatalokat, akár angol, akár magyar nyelvű kurzusokra.

"Jó lenne felújítani a régi barátságot, hiszen Vietnam mellett Kambodzsából is sokan tanultak Magyarországon" − mondta. A megbeszéléseken szó volt az őszi víz-világkonferenciáról, amelyet Magyarország és az ENSZ közösen rendez Áder János államfő fővédnökségével, és amelyen Vietnam és Kambodzsa is képviselteti magát. Budapest szeretné kicserélni tapasztalatait ezekkel az országokkal.

A magyar politikus szándéknyilatkozatot írt alá Hium Chhem kulturális miniszterrel a két ország lehetséges együttműködéséről. Ennek területe lehet a régészet és a műemlék-restauráció.

A három országot érintő körút összefoglalójaként Balog Zoltán elmondta, hogy bár Magyarország hagyományosan jelen van a térségben, fel akarja újítani kapcsolatait, és ahol lehet, segíteni. A három ország közül a legerősebben fejlődő Vietnammal elsősorban az együttműködést akarja megújítani, Szingapúrral pedig a tapasztalatcserét. A keleti nyitás támogatást, együttműködést, illetve tapasztalatcserét jelent a különböző országokban − mondta a miniszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos: itt a vadonatúj 1000 lóerős elektromos Hummer

Hivatalos: itt a vadonatúj 1000 lóerős elektromos Hummer

Kirúgták a Covid-szkeptikus orvost a gyöngyösi kórházból

Kirúgták a Covid-szkeptikus orvost a gyöngyösi kórházból

Beragadt 365-re a forint

Beragadt 365-re a forint