szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Előállították péntek reggel a Hallgatói Hálózat (HaHa) két aktivistáját, akik részt vettek a Fidesz-székház nemrégiben történt elfoglalásában – tudta meg a hvg.hu.

Kihallgatásra vitték be péntek reggel a HaHa két aktivistáját. Információink szerint a rendőrség reggel hét órakor állította elő őket.

Úgy tudjuk, mindketten részt vettek a Fidesz-székház elfoglalásában. Mint ismert, március 7-én fiatalok egy csoportja elfoglalta a Fidesz székházát a Lendvay utcában, azt egész nap megszállva tartották, majd este az Alkotmánybíróság épülete elé vonultak az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva.

Birtalan Gergő, az egyik előállított aktivista a hvg.hu-nak elmondta, csoportosan elkövetett garázdaság - a székházfoglalás - miatt akarták kihallgatni gyanúsítottként. Birtalan nem tett vallomást, így a nyilvántartásba vételt követően távozhatott a BRFK Gyorskocsi utcai épületéből.Előbb azonban ujjelnyomatot vettek és fényképet készítettek róla.

Ki heccel?

Az eset után Kövér László, a parlament elnöke arról beszélt, hogy a tiltakozó fiatalok szülei kommunista vezetők voltak a múlt rendszerben. Kövér László később bocsánatot kért kijelentései miatt.

A Fidesz csütörtökön a "felheccelt fiatalok visszahívását" kérte az Együtt 2014-től. Nemcsak a fiatalok, hanem nagyon sok állampolgár "fel van háborodva azon, hogy a Fidesz, visszaélve kétharmados parlamenti többségével, el akarja venni szabadságunkat, hogy tönkretette az alkotmányosságot Magyarországon" – mondta erre reagálva Bajnai Gordon Miskolcon.

©

Az eset miatt a Fővárosi Főügyészség csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt nyomoz "a Fidesz budapesti székházának megtámadása miatt". A Magyar Nemzetnek Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta, a Lendvay utcai épületnél történt cselekmények kapcsán a Budapesti Rendőr-főkapitányság március 22-én rendelt el nyomozást.

Az előállított Birtalan Gergő korábban a HaHa kecskeméti csoportjának tagja volt, a székházfoglalás után már egyszer megbírságolták rendőri intézkedésnek való ellenállás miatt. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az előállítás összefüggésben állhat-e "Az Alkotmány nem játék!" nevű kezdeményezés szombat délutánra bejelentett demonstrációjával. Birtalan az év elején a NOL.hu-nak arról beszélt, az a legnagyobb probléma a magyar oktatással, hogy elnyomják a kezdeményezőkészséget, de ez nem új jelenség, a több évtizedes kádári örökség továbbélése. A kreativitást és az intuíciót már a kezdetekkor kiirtják a gyerekekből. A Hallgatói Hálózat ezzel szemben azt mondja, mindenki álljon ki a jogaiért.

Birtalan Gergő szerint a pénteki kihallgatásán nem esett szó a Fidesz székházról szombatra tervezett tüntetésről.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

Székházfoglalók: "önök a székházukat védik, mi a jogállamot"

Valódi alkotmányt követelt és az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozott az a mintegy három tucat tüntető, akik szerdán tartottak sajtótájékoztatót Budapesten, a Képviselői Irodaház előtt. A túlnyomórészt fiatalokból álló csoport azután tartott sajtótájékoztatót, hogy Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője bejelentette: feljelentést tesznek a párt Lendvay utcai székházának múlt heti elfoglalása miatt.

HVG Itthon

Kubatov ismerőse volt a Fidesz-székház börtönviselt védője

A destabilizáció és megfélemlítés taktikáját választotta a Fidesz, amikor legalábbis eltűrte, hogy alvilági verőemberek „védjék meg” a székházát, kihasználva nyilvánvaló fizikai erőfölényüket, erőszakot alkalmazva – írja legfrissebb számában a HVG, amely szerint a nyílt rendőri fellépést a jelek szerint nem merte vállalni a hatalom.

hvg.hu Itthon

Kövér: "igazságtalan volt, amit mondtam" a székházfoglalókról

"Stumpf Istvánt mi jelöltük ugyan, de sosem volt Fidesz-tag" – ezt mondta Kövér László a Heti Válasznak adott interjújában. Az Országgyűlés elnöke szerint a Stumpf által képviselt "önhatalmú és parttalan jogászkodás" nélkül jól meglennének. Kövér azt is mondta: "igazságtalan és megalapozatlan volt" lekommunistázni a Fidesz-székházat elfoglalók szüleit.

Rádi Antónia Itthon

Kik voltak ott a Fidesz-székház védelménél?

A destabilizáció és megfélemlítés taktikáját választotta a Fidesz, amikor legalábbis eltűrte, hogy alvilági verőemberek „védjék meg” a székházát, kihasználva nyilvánvaló fizikai erőfölényüket, erőszakot alkalmazva. A nyílt rendőri fellépést a jelek szerint nem merte felvállalni a hatalom.

Öröm és elégedettség: ilyen egy néppárti csúcstalálkozó Orbán nélkül

Öröm és elégedettség: ilyen egy néppárti csúcstalálkozó Orbán nélkül

Szijjártó: Nem költözik az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe

Szijjártó: Nem költözik az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe

Ha el tudja mondani egy mondatban, hogy mi most a munkája, akkor van egy riasztó hírünk

Ha el tudja mondani egy mondatban, hogy mi most a munkája, akkor van egy riasztó hírünk

Az igazi rémálom: benézett a háza alá, 45 csörgőkígyó nézett vele farkasszemet

Az igazi rémálom: benézett a háza alá, 45 csörgőkígyó nézett vele farkasszemet

Ferdinandy György új könyvvel tért vissza Puerto Ricóba

Ferdinandy György új könyvvel tért vissza Puerto Ricóba

Az Alkotmánybíróság lecsapott Makádra

Az Alkotmánybíróság lecsapott Makádra