szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában az árvízi védekezésről, Matolcsy tegnap bejelentett csomagjáról, a rezsicsökkentésről, az E.ON-gáztározó megvásárlásáról és Brüsszelről is beszélt, ahol "dagadt erekkel, vastag nyakkal ordibálnak liberális, baloldali és zöld képviselők".

"Minden reggel felhívom a belügyminisztert" – mondta Orbán Viktor az MR1 Kossuth rádióban arra a kérdésre, hogy mennyire naprakész a magyarországi árvízi helyzettel kapcsolatban. "Aki egyszer forró tejjel megégette a száját, az a hideg vizet is fújva issza, én egy ilyen ember vagyok" – mondta a kormányfő hozzátéve: a dolog nem néz ki rosszul,  de senki sem tudhatja, hogy holnap esik-e eső vagy hó, ezért óvatosnak kell lenni, de van ok az optimizmusra.

©

"Az árvízi védekezés nem pénzkérdés, így terveztük a költségvetést" – fejtette ki, megjegyezve: 2010 óta "biztos, hogy 200 milliárdot meghaladta az az összeg", amit a védekezésre költöttek. "Mindig a Tiszát nézem, meg a Borsod megyei folyókat" – tette hozzá Orbán, aki szerint a legveszélyesebb folyónk a Tisza.

Matolcsy-csomag: "Ha valami rossz, akkor érdemes megjavítani"

"Ha valami rossz, akkor érdemes megjavítani" – mondta Orbán Matolcsy György MNB-elnök csütörtöki bejelentésére reagálva. A kormányfő szerint "kiderült, hogy a jegybank eddig rossz politikát folytatott, nem tudott semmit hozzátenni a magyar gazdaság fejlődéséhez".

"A világ számos helyén segítettek az embereknek, a kkv-knak a jegybankok, eközben az MNB nem tette ezt. Ha más képes volt rá, talán mi is megtehettünk volna" – fogalmazott Orbán, aki szerint a "jegybank független", ezért nem voltak abban a helyzetben, hogy a jegybankelnököt "rákényszerítsék valamire". "Egy rossz gyakorlatot meg kell változtatni, ezzel próbálkozik az új jegybanki vezetés" – magyarázta a miniszterelnök.

Szerinte arról megy a vita, hogy a bankárok azt mondják, ők tudnának hitelt adni, de nincsenek jó vállalkozói tervek, a vállalkozók pedig pont fordítva látják. "Ha 2 százalékos hitellel se tud profitot termelni egy vállalkozás, akkor a válllalkozónál van a baj" – jelentette ki.

"Túlzott fegyelmezettség?"

A riporter felvetésére, miszerint nem "túlzott fegyelmezettség" az NGM és az MNB által 2013-ra előrejelzett 2 százalékos hiány, a kormányfő visszakérdezett: "van olyan?". "A kettő százalékos hiány is sok. Szépek ezek a mágikus számok, de a józan paraszti ész a mérce, akkor jó a költségvetés, ha nincs hiány" – fejtette ki. "Az igaz, hogy Magyarország jobban teljesít, de még mindig nem vagyunk elég jók" – mondta Orbán, aki szerint ha az elsődleges, adósságtörlesztés nélküli hiányt nézzük, akkor Magyarországon többlet van, nem hiány. "Jó pályán vagyunk, de még nem jó a helyzet" – tette hozzá.

"Az EP nem egy európai hely"

Azzal kapcsolatban, hogy kikerülünk-e a túlzottdeficit-eljárás alól, Orbán azt mondta: "ha az EU a tények alapján dönt, akkor igen, de nem bízhatunk ebben". Szerinte Brüsszel a bankadó, a közműadó miatt elégedetlen, mert "hiányzik a zsebükből a profit, ezért dühösek". Orbán szerint az előrejelzések is a magyar gazdaság növekedését mutatják, és 2013-ban egy "váratlanul jó növekedési számmal meglepetést fogunk okozni". "A sikertörténet körvonalait mutatja a magyar gazdaság" – tette hozzá Orbán, aki szerint Magyarország "más utat választott", és ezzel Brüsszel "megbékélhetne".

Két hét múlva az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar demokráciáról, az alkotmánymódosításról lesz vita. Orbán most hét végén Szájerrel "randizik", és ha ő azt tanácsolja, akkor elmegy rá. Kifejtette: ő maga kétszer vett részt plenáris ülésen az EP-ben, és "egyedül ő foglalkozott a tényekkel".

"Magyar ember azt gondolja, higgadt, tárgyszerű, a 'másiknak is igaza lehet' logikája alapján megy a vita, de az EP nem egy európai hely, a tények másodlagosak" – mondta Orbán, aki szerint ilyenkor "dagadt erekkel, vastag nyakkal ordibálnak liberális, baloldali, zöld képviselők", akik "gyűlöltek bennünket, de fogalmuk nem volt, mit kritizálnak". "Nem panaszkodom, vannak barátaink, 'találkoztunk fehérek között európaiakkal is', akik tárgyszerűek" – idézte József Attilát a kormányfő.

"Nálunk lesz a kamrakulcs"

Az E.ON-ügylettel kapcsolatban azt mondta, azért kellett megvenni, hogy "nálunk legyen a kamrakulcs". "Jön a gáz a csöveken keresztül leginkább Oroszországból, a fogyasztók megveszik. Egy részét letárolják: ha van saját tározó, sokat tározunk le" – tette hozzá, kifejtve, hogy most az E.ON és egy másik tározó megvételével 7 milliárd köbméternyi gáz betározása lehetséges, amivel "biztonságban vagyunk, nem a kitermelőktől függünk". Kijelentette: a paksi atomerőmű bővítése és az E.ON-ügylet két külön dolog, nincs összefüggés.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!