szerző:
Zubor Zalán
Tetszett a cikk?

Romániával és Szerbiával volt a legtöbb diplomáciai konfliktusunk, Szlovákiával viszont a jogsértések ellenére kerüljük az összeütközést – derült ki a parlament honlapjára kikerült dokumentumból. A román vagy magyar nagykövetet tavaly óta nyolc alkalommal hívatták be a külügyminisztériumba, Ausztriával és Horvátországgal kapcsolatban egyelőre egyik oldalról sem került sor hasonló lépésekre.

Romániával és Szerbiával volt a legtöbb összezördülésünk 2010 óta – derült ki Martonyi János külügyminiszter által közzétett dokumentumból. A miniszter Szávay István jobbikos képviselő azon kérdésére adott választ, hogy melyik szomszédos országban hányszor hívatták be a magyar nagykövetet, illetve hányszor lépett fel hasonlóan a magyar kormány az adott ország nagykövetével szemben.

Székelyföld kényes téma

Ami a magyar-román összezördüléseket illeti, a dokumentum szerint 2011 óta a román vagy magyar nagyköveteknek eddig összesen nyolc (4-4) alkalommal kellett a másik ország kormánya előtt magyarázkodnia. 2011. március 17-én a román külügyminisztérium azért kérette be Füzes Oszkár nagykövetet, mert Orbán Viktor ünnepi üzenetét „irredentának" és „a román nemzet önérzetét lábbal tiprónak" találták. Az üzenetben a román külügy értelmezése szerint ugyanis elhangzott: „Más országok ármányos szövetségén múlott, hogy elbukott a szabadságharc. És ez az, ami elvette tőlünk Erdélyt. De most lehetőségünk van arra, hogy békésen és demokratikus úton egyesítsük nemzetünket. Ez a legfontosabb célunk.”A botrány alapja valójában egy félreértés volt, a sérelmezett mondatokat valójában nem Orbán fogalmazta meg, hanem Füzes Oszkár nagykövet felesége tette hozzá, aki egy nyilvános rendezvényen felolvasta az üzenetet.

A székely autonómia kérdése miatt szintén több összeütközésre került sor a két ország külügyesei között. 2011. május 31-én a román külügyminisztériumban kérdőre vonták a magyar nagykövetet, hogy miért ad otthont Székelyföld brüsszeli irodájának a Magyar Régiók Háza, idén februárban pedig a székely zászló betiltása miatt tiltakozó Németh Zsolt államtitkár szavai miatt hívatták be. A román nagykövetnek többek között a kolozsvári Mátyás-szobornál elhelyezett Iorga-idézet, a bukaresti magyar nagykövet feltartóztatása (virágot akart elhelyezni a kolozsvári Mátyás-szobornál) miatt, valamint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karával kapcsolatban kellett magyarázkodnia.

Szlovéniával is összekaptunk

Szlovákia és Magyarország között az elmúlt években tapasztalható feszült viszony, a szlovákiai nyelvtörvény és a kettős állampolgárság tilalma ellenére nem alakultak ki az utóbbi években nagyköveti szintű konfliktusok. Ennek oka a dokumentum szerint a két országban működő „korai előrejelző rendszer, amelynek az a célja, hogy a felek a kialakuló félreértéseket, feszültségeket korai szakaszban igyekszenek egymás között tisztázni, megoldani.” Ennek ellenére 2011 . november 23-án Németh Zsolt parlamenti államtitkár berendelte Peter Weiss nagykövetet, amiért a magyar állampolgárság felvétele miatt Boldoghy Olivért megfosztották szlovák állampolgárságától.

Füzes Oszkár (balra) nagykövetnek sem lehet már új, ha bekéretik a román külügybe
©

Hat alkalommal hívatták be Szerbia budapesti nagykövetét,többek között a szerbiai vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény elfogadása miatt, míg a magyar nagykövetet háromszor kérették be a belgrádi külügyminisztériumba . A hagyományosan jó viszony ellenére két alkalommal is kérdőre vonták a szlovéniai magyar nagykövetet is, egyszer egy szlovén nyelvű óvoda bezárása miatt, máskor azért, mert egy magyar EU-elnökségi kiadványban a magyarországi szlovén kisebbség által lakott Rába-vidéket „vend vidéknek” nevezték.

A nagyköveti szintű konfliktusok alapján Horvátországgal és Ausztriával a legkedvezőbb a viszonyunk, a vizsgált időszakban egyszer sem volt szükség bármelyik ország nagykövetének berendelésére.

Nemcsak a médiának szól

Kaleta Gábor a Külügyminisztérium sajtófőnöke a hvg.hu-nak azt mondta „az, hogy nagykövetet hányszor kérnek be, önmagában nem objektív mércéje a kétoldalú kapcsolatok minőségének.” A nagykövet bekéretésére a nemzetközi gyakorlat szerint akkor kerül sor, amikor a kétoldalú kapcsolatokban kialakult feszültségnek hivatalos keretek között kívánnak hangot adni, bár előfordul, hogy az érintett kormányok más csatornákat használnak. Ilyenek lehetnek a nyilvánosság kizárásával folytatott magasabb szintű megbeszélések, amelyek célja nyitott kérdések megvitatás. „A székely zászló-ügyben a magyar és román külügyminiszter 2013. február 7-én telefonon beszéltek egymással. Sok egyéb formája van nyitott kérdések megbeszélésének, amelyek azonban nem mindig kerülnek nyilvánosságra” – mondta.

Szlovákiával kapcsolatban a sajtófőnök azt mondta: a felek folyamatosan tárgyalnak a vitás kérdésekről, így a kettős állampolgárságról is. Az állampolgárság kérdésére például a két külügyminiszter szakértőket nevezett ki, akik folyamatos tárgyalásokat folytatnak. A „korai előrejelző rendszerről” elmondta: a rendszer lényege, hogy a két fél ne a sajtón keresztül üzengessen egymásnak, hanem közvetlenül beszélhessék meg a problémákat. „Ha valamilyen probléma merül fel, a két fél preventív jelleggel tájékoztatják a két felet, mielőtt az ügy mediatizálódna vagy nemzetközivé válna” – mondta. A rendszer a felsőbb szintek (pl. a külügyminisztériumok és a szakminisztériumok vezetői, valamint a nagykövetek bevonásával) teremt közvetlen kapcsolatot, a cél elsősorban annak elkerülése, hogy a két fél a médián keresztül vagy nemzetközi fórumokon üzenjen egymásnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Fico: normális a szlovák-magyar kapcsolatok mai állapota

Normálisnak, nem pedig rendkívülinek kellene tekinteni a szlovák-magyar kapcsolatok mai állapotát - állította Robert Fico szlovák miniszterelnök abban az interjúban, amelyet a Lidové Noviny és a Mladá Fronta Dnes című cseh napilapok közöltek csütörtökön.

MTI Világ

Nyáron leváltják a budapesti amerikai nagykövetet

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete nyárig marad budapesti posztján – erősítette meg a külképviselet kedden az MTI-nek az erre vonatkozó, diplomáciai forrásból származó washingtoni értesülést.

Molotov–Ribbentrop-paktumhoz hasonlította az ellenzéki összefogást Hoppál Péter

Molotov–Ribbentrop-paktumhoz hasonlította az ellenzéki összefogást Hoppál Péter

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Lángoló kamion miatt zárták le az M1-est​​​​​​​

Lángoló kamion miatt zárták le az M1-est​​​​​​​