szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A romániai lapok mind tudósítanak arról, hogy Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövetet bekérették a külügyminisztériumba, miután szerdán többórás vita zajlott a román parlamentben az Orbán Viktornak tévesen tulajdonított mondatok miatt.

Eltérő hangsúllyal, de egyöntetűen bírálják a pénteki román napilapok a román és a magyar "nacionalizmust" a március 15-ével kapcsolatos - félreértésen alapuló - magyarországi üzenettel, illetve annak diplomáciai következményeivel kapcsolatosan.

A lapok mind tudósítanak arról, hogy Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövetet bekérették a külügyminisztériumba, miután szerdán többórás vita zajlott a román parlamentben az Orbán Viktornak tévesen tulajdonított mondatok miatt. A kommentátorok már annak a félreértésnek a tudatában írtak erről, hogy az Agerpres román hírügynökség Orbán szavaiként idézett néhány olyan gondolatot is, amely valójában nem szerepelt a miniszterelnök  üzenetében. Beszámolnak arról, hogy Bajtai Erzsébet, a nagykövet felesége szó szerint felolvasta az üzenetet, majd attól jól elkülönítve megosztotta néhány saját gondolatát az ünneplőkkel. Az ebben szereplő mondatokat vélték "Románia elleni sértésnek" a román ellenzéki pártok.

Visszahozták a "magyar veszélyt"

Sabina Fati neves kommentátor a Romania Libera hasábjain úgy fogalmaz: Crin Antonescu liberális és Victor Ponta szociáldemokrata pártvezér a parlamentben a nacionalista érzelmeket ugródeszkaként akarta felhasználni a hatalomba jutáshoz. Az újságírónő szerint visszahozta a "magyar veszély" témáját a román politikai közbeszédbe, mint ahogyan azt a kilencvenes években Ion Iliescu és környezete tette. Ez utóbbiak is Magyarországra mutogattak - írja -, amikor önnön legitimitásukat kellett bizonyítani, amikor emelkedett az üzemanyag ára, vagy gazdasági nehézségek szültek elégedetlenséget. 

Crin Antonescu Magyarország terjeszkedési szándékaival, Erdély visszacsatolásával ijesztgeti a románokat, a liberális pártelnök ezzel a félelemkeltéssel akarja biztosítani önmaga számára a választási nyereséget egy súlyos gazdasági helyzetben. A kommentátor szerint Antonescu nem veszi észre, hogy ezzel a magatartással maga nyit utat mind a román, mind a magyar szélsőségesek előtt - írja a kommentátor.  

Hasonló véleményen van az ugyancsak hírnévnek örvendő publicista, Ioana Lupea, aki az Evenimentul Zilei pénteki kommentárjában kifejti: a nacionalizmus az ötletek híján lévő populista politikusok fegyvere. Szerinte a román szociáldemokrata és liberális pártvezetők szerdán a munka törvénykönyvéről szóló bizalmi szavazáson azért vették elő a magyar témát, mert nem voltak érdemi érveik a napirenden szereplő kérdéssel kapcsolatban.

Lupea úgy látja: Antonescu és Ponta a nacionalizmus szításával széthúzást akart gerjeszteni a koalícióban együtt kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között. Ez a kísérletük kudarcot vallott - írja -, maga Emil Boc miniszterelnök jelentette be hivatalosan, hogy az ellenzék nem az eredeti Orbán-szöveg alapján hozta elő a témát. A román ellenzékiek magatartása Lupea szerint is csak a nacionalisták malmára hajtja a vizet, azaz a szélsőségesen nacionalista Vadim Tudornak, illetve a romániai magyarság "új nacionalista és populista szervezeteinek" kedvez.

Durva bírálat

Durva hangnemben bírálja ugyanakkor a magyar felet az Adevarul, amelynek főszerkesztője, Grigore Cartianu ironikusan megjegyzi: Orbán Viktor üzenetét a magyar nagykövet felesége "feljavította néhány provokatív mondattal". A szerző felteszi a kérdést: a nagykövet-feleség "szívből jövő" mondatai irodalmi indíttatásúak voltak, avagy "küldetést teljesített" általuk?  

A Jurnalul National hasábjain Dan Constantin publicista Emil Boc miniszterelnököt és Traian Basescu államfőt bírálja, amiért nem tesznek semmit a "magyar irredentizmus" ellen. Egyenesen Horthy Miklóshoz hasonlítja Orbán Viktort, aki a cikkíró szerint kihasználta a Basescuhoz fűződő barátságát.

A román államfő és az általa támogatott PD-L saját pártérdekeinek a zálogát látja Orbánban, hiszen - mint vallja a szerző - a magyar miniszterelnök segített bebetonozni a hatalomba az RMDSZ-t (biztosítva ezáltal, hogy a PD-L kormányon maradjon), és ígéretet tett, hogy Romániát megmenti az esetleges schengeni kudarc miatti megaláztatástól. 

A cikkíró szerint a "hajóskapitány" (Basescu eredeti szakmájára utal) nem tudta, hogy a "tengernagy" (azaz a Horthyhoz hasonlított Orbán) nyilvánosan benyújtja majd a számlát. A kommentátor szerint Basescu és Orbán "szánalmas és erkölcstelen" szövetsége lehetetlen helyzetbe hozza Románia állampolgárait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!