szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb levelet írt José Manuel Barroso Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben megerősíti az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos aggályait és nyomatékosan kéri a magyar kormánytól azok megoldását, valamint azt is jelzi, hogy nem késlekedik majd kötelezettségszegési eljárást indítani Magyarország ellen – tudatta pénteken az Európai Bizottság sajtószolgálata.

A bizottság közleménye szerint a brüsszeli testület elnöke – miközben tudomásul veszi, hogy Orbán Viktor korábban biztosította őt arról, hogy Magyarország és a magyar kormány teljes mértékben elkötelezett az európai jog és értékek mellett – megerősíti, hogy az előzetes jogi elemzés alapján a bizottságnak "komoly aggályai" vannak azzal kapcsolatban, hogy az alaptörvény negyedik módosítása összeegyeztethető-e az uniós joggal és a jogállamiság elvével.

Barroso elnök jelezte, hogy amint a folyamatban lévő jogi elemzéseket a Bizottság elvégzi, a szükséges területeken elindítják a jogsértési, kötelezettségszegési eljárásokat Magyarország ellen. "Nyomatékosan kérem önt és kormányát, hogy határozottan és egyértelműen vegyék kézbe ezeknek az ügyeknek a megoldását, ez Magyarország és az Európai Unió kétségkívül legfontosabb érdeke" – írja Barroso.

Levelében a bizottság elnöke tudatja, hogy a bizottság a módosított alaptörvény három rendelkezését tartja aggályosnak. Egyrészt azt amely a magyar államnak az Európai Bíróság ítéletéből fakadó fizetési kötelezettségére vonatkozik. A másik aggályos pontként Barroso a módosított alaptörvénynek azt a passzusát nevezi meg, amely az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügyáthelyezési jogkörét szabályozza. Harmadik aggályos rendelkezésként pedig – további részletesebb elemzés függvényében – a politikai hirdetések közzétételének korlátozását említi Barroso.

Barroso utal arra a folyamatban lévő eljárásra is, amelyet a Velencei Bizottság folytat a negyedik alkotmánymódosítás ügyében, és amelyet június közepén közölnek. Barroso közölte, hogy szorosan együttműködik ebben az ügyben a Bizottság, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság. Barroso bízik benne, hogy a magyar hatóságok az így elkészült véleményt figyelembe veszik, és az uniós és az európa tanácsi alapelvekkel, értékekkel és szabályokkal teljes összhangban orvosolják.

Mindemellett Barroso elnök arra kéri a magyar hatóságokat, hogy bocsátkozzanak párbeszédbe az Európai Parlamenttel, amely júniusban politikai állásfoglalást készül elfogadni "Az alapvető jogok helyzete Magyarországon: normák és gyakorlatok" témában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt

Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt

Több régióban is elfogyott a vakcinatartalék Olaszországban

Több régióban is elfogyott a vakcinatartalék Olaszországban

Fejenként 600 ezer forintot tartanak otthon a magyarok

Fejenként 600 ezer forintot tartanak otthon a magyarok