szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újabb intézetet hoz létre a Miniszterelnökség létszámának további növelésével a kormány a nemzeti örökség védelmére, illetve 360 millió forintot különített el a rendszerváltást kutató új intézet finanszírozására, melynek vezetői posztját máris pályáztatják. Mint a hvg.hu korábban megírta, erre a posztra a pártállamból egykor kizárt Bíró Zoltán a legesélyesebb, aki az MDF első elnöke volt, ma rendszeresen ír a Magyar Hírlapba.

Az idei évben 360 millió forintból kutatja a kormány alá rendelt intézet és archívum a rendszerváltás időszakát – derül ki a kedden megjelent Magyar Közlönyből. A hivatalos kiadványban megjelent kormányrendelet szerint a kabinet a Miniszterelnökség fejezetéből különítette el az új intézet létrehozásához és működéséhez szükséges támogatást.

A kormány még március 21-én határozatban döntött a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum felállításáról. Kedden a kabinet kormányrendeletben határozta meg az intézet idei költségvetését, és még aznap megjelent a főigazgatói posztra kiírt pályázat is. Az intézet nem közalapítványként működne – mint például a Terror Háza Múzeumot is működtető Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány –, hanem költségvetési szervként, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár irányítása alatt.

A kozszolga.hu szerint május 22-ig lehet pályázni a főigazgatói posztra. A kiírás szerint a pályázatot személyesen a Miniszterelnökségre kell benyújtani, amit öt napon belül el is fognak bírálni, mert május 27-től már el is kell látni a feladatkört. A hvg.hu korábban több kormánypárti forrásból is úgy értesült, hogy az 1980-as évek végét, 1990-es évek elejét újraértékelő intézet élére a pártállamból 1988-ban kiárt politikust, az egykori MDF első ügyvezető elnökét, a Magyar Hírlapban rendszeresen publikáló 72 éves Bíró Zoltánt akarják felkérni.

Bíró Zoltán (balra) és Csoóri Sándor a rendszerváltás időszakában
©

A pályázati kiírás szerint az elbírálásnál előnyt élvez az egyetemi, szakirányú felsőfokú végzettség, tudományos fokozat (doktori cím), és legalább 3 éves, a művelődésügy területén szerzett vezetői tapasztalat. Bíró Zoltán a rendszerváltás előtt doktorált, kandidátusi értekezését 1996-ban a két világháború közötti népi írói mozgalomról írta. Több éven keresztül töltött be vezetői posztot: 1974–1980 között a Kulturális Minisztérium közművelődési főosztályának osztályvezetője volt. 1981–1983 között – pont három évig – a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízott igazgatói tisztségét töltötte be.

Egy új és egy elfeledett intézet

A kormány ugyanakkor kedden határozatot hozott egy másik intézet megalapításáról is. A miniszterelnök által aláírt határozat szerint a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak haladéktalanul elő kell készítenie a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖI) alapító okiratát. A NÖI 29 fővel fog működni – ennyivel emelkedik majd a Miniszterelnökség egyébként is felduzzasztott létszáma –, és a határozat szerint feladata „a magyarság szellemi örökségének a jelen és az eljövendő nemzedékek számára történő megőrzése és átadása” lesz, illetve „a nemzeti emlékezet és emlékezés magyarság identitásának megőrzésében, a nemzeti összetartozás érzésének növelésében” lesz szerepe.

A kormány tavaly májusra ígérte a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) felállítását is, amelynek feladata lenne feltárni és publikálni a kommunizmus bűneit. A NEB már az alaptörvény 2011. december 30-én elfogadott átmeneti rendelkezéseiben is szerepelt, de a testület felállításával senki nem foglalkozott. Lázár János a hvg.hu-nak adott interjúban azt mondta: belső politikai viták vannak a Fideszben többek közt arról, hogy mi legyen a bizottság célja, feladata, milyen eszközei legyenek, minden ügynök nevét hozzák-e nyilvánosságra, vagy például áldozatnak tekintsék-e azokat az ügynököket, akiket megzsaroltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Áron Itthon

Ős MDF-es sátorállítóra bíznák a rendszerváltás értékelését

Furcsa helyzetbe lavírozta magát a Fidesz a rendszerváltás megítélésében: bár hivatalosan kritikusan szemlélik a több mint húsz éve történteket, nem tagadhatják, hogy ők is alakítói voltak a folyamatnak, amiről lassan meg is kellene emlékezni. Miközben az állambiztonsági múlt feltárása csúszik, a rendszerváltás kutatására külön intézetet hoznak létre, ami egyfajta gesztus lehet a régi MDF-esek felé, különösen, hogy annak első elnöke a legesélyesebb az élére.