szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újabb intézetet hoz létre a Miniszterelnökség létszámának további növelésével a kormány a nemzeti örökség védelmére, illetve 360 millió forintot különített el a rendszerváltást kutató új intézet finanszírozására, melynek vezetői posztját máris pályáztatják. Mint a hvg.hu korábban megírta, erre a posztra a pártállamból egykor kizárt Bíró Zoltán a legesélyesebb, aki az MDF első elnöke volt, ma rendszeresen ír a Magyar Hírlapba.

Az idei évben 360 millió forintból kutatja a kormány alá rendelt intézet és archívum a rendszerváltás időszakát – derül ki a kedden megjelent Magyar Közlönyből. A hivatalos kiadványban megjelent kormányrendelet szerint a kabinet a Miniszterelnökség fejezetéből különítette el az új intézet létrehozásához és működéséhez szükséges támogatást.

A kormány még március 21-én határozatban döntött a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum felállításáról. Kedden a kabinet kormányrendeletben határozta meg az intézet idei költségvetését, és még aznap megjelent a főigazgatói posztra kiírt pályázat is. Az intézet nem közalapítványként működne – mint például a Terror Háza Múzeumot is működtető Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány –, hanem költségvetési szervként, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár irányítása alatt.

A kozszolga.hu szerint május 22-ig lehet pályázni a főigazgatói posztra. A kiírás szerint a pályázatot személyesen a Miniszterelnökségre kell benyújtani, amit öt napon belül el is fognak bírálni, mert május 27-től már el is kell látni a feladatkört. A hvg.hu korábban több kormánypárti forrásból is úgy értesült, hogy az 1980-as évek végét, 1990-es évek elejét újraértékelő intézet élére a pártállamból 1988-ban kiárt politikust, az egykori MDF első ügyvezető elnökét, a Magyar Hírlapban rendszeresen publikáló 72 éves Bíró Zoltánt akarják felkérni.

Bíró Zoltán (balra) és Csoóri Sándor a rendszerváltás időszakában
©

A pályázati kiírás szerint az elbírálásnál előnyt élvez az egyetemi, szakirányú felsőfokú végzettség, tudományos fokozat (doktori cím), és legalább 3 éves, a művelődésügy területén szerzett vezetői tapasztalat. Bíró Zoltán a rendszerváltás előtt doktorált, kandidátusi értekezését 1996-ban a két világháború közötti népi írói mozgalomról írta. Több éven keresztül töltött be vezetői posztot: 1974–1980 között a Kulturális Minisztérium közművelődési főosztályának osztályvezetője volt. 1981–1983 között – pont három évig – a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízott igazgatói tisztségét töltötte be.

Egy új és egy elfeledett intézet

A kormány ugyanakkor kedden határozatot hozott egy másik intézet megalapításáról is. A miniszterelnök által aláírt határozat szerint a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak haladéktalanul elő kell készítenie a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖI) alapító okiratát. A NÖI 29 fővel fog működni – ennyivel emelkedik majd a Miniszterelnökség egyébként is felduzzasztott létszáma –, és a határozat szerint feladata „a magyarság szellemi örökségének a jelen és az eljövendő nemzedékek számára történő megőrzése és átadása” lesz, illetve „a nemzeti emlékezet és emlékezés magyarság identitásának megőrzésében, a nemzeti összetartozás érzésének növelésében” lesz szerepe.

A kormány tavaly májusra ígérte a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) felállítását is, amelynek feladata lenne feltárni és publikálni a kommunizmus bűneit. A NEB már az alaptörvény 2011. december 30-én elfogadott átmeneti rendelkezéseiben is szerepelt, de a testület felállításával senki nem foglalkozott. Lázár János a hvg.hu-nak adott interjúban azt mondta: belső politikai viták vannak a Fideszben többek közt arról, hogy mi legyen a bizottság célja, feladata, milyen eszközei legyenek, minden ügynök nevét hozzák-e nyilvánosságra, vagy például áldozatnak tekintsék-e azokat az ügynököket, akiket megzsaroltak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kovács Áron Itthon

Ős MDF-es sátorállítóra bíznák a rendszerváltás értékelését

Furcsa helyzetbe lavírozta magát a Fidesz a rendszerváltás megítélésében: bár hivatalosan kritikusan szemlélik a több mint húsz éve történteket, nem tagadhatják, hogy ők is alakítói voltak a folyamatnak, amiről lassan meg is kellene emlékezni. Miközben az állambiztonsági múlt feltárása csúszik, a rendszerváltás kutatására külön intézetet hoznak létre, ami egyfajta gesztus lehet a régi MDF-esek felé, különösen, hogy annak első elnöke a legesélyesebb az élére.

Erdogan beleegyezett a tűzszünetbe Észak-Szíriában

Erdogan beleegyezett a tűzszünetbe Észak-Szíriában

Radar 360: A nap, amikor Karácsony jogerősen nyert, Borkai vesztett

Radar 360: A nap, amikor Karácsony jogerősen nyert, Borkai vesztett

Nem talál egy fájlt a windowsos gépén? Akkor próbálja ki ezt a programot

Nem talál egy fájlt a windowsos gépén? Akkor próbálja ki ezt a programot

Egyelőre nyugalom van a török határ mentén Szíriában

Egyelőre nyugalom van a török határ mentén Szíriában

Lemondott Kínáról a Facebook, már nem akarnak jelen lenni az országban

Lemondott Kínáról a Facebook, már nem akarnak jelen lenni az országban

Videó: Lady Gaga leesett a színpadról

Videó: Lady Gaga leesett a színpadról